Ana Sayfa Manşet Uzun Süre Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Meme Kanseri Riskini Yüzde 28 Artırıyor

Uzun Süre Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Meme Kanseri Riskini Yüzde 28 Artırıyor

Yeni araştırmalar, evde veya işte ince parçacıklı hava kirliliğine uzun süreli maruz kalmanın meme kanseri riskini yüzde 28 artırdığı kaydedildi.

Meme kanseri dünya çapında en sık teşhis edilen kanser haline geldi. Risk faktörleri iyi bilinmektedir ve bunlar arasında yaş, obezite, zararlı alkol kullanımı, sigara kullanımı ve ailede meme kanseri öyküsü yer almaktadır.

Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) Kongresi 2023’te Madrid, İspanya’da sunulan bir makalede araştırmacılar, ince parçacıklı hava kirliliğine uzun süreli maruz kalma ile meme kanseri riski arasındaki bağlantıyı inceledi.

Araştırmanın baş yazarı Béatrice Fervers, “Verilerimiz, evde veya işte ince parçacıklı hava kirliliğine uzun süreli maruz kalma ile meme kanseri riski arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi”

İnce parçacıklı madde veya PM2.5, havadaki çapı 2,5 mikron veya daha küçük olan küçük parçacıklar veya damlacıklardır.Benzin, yağ, dizel yakıt veya odunun yanmasından kaynaklanan emisyonlar, dış havadaki PM2,5’in çoğunu üretir.Evcil hayvanlar, küf, temizlik ürünleri, sigara içilmesi ve yanan odun ve mumlar da dahil olmak üzere iç mekan aktiviteleri de PM2.5 üretebilir.

Araştırmacılar, 1990’dan 2011’e kadar 2.419 meme kanseri olan ve meme kanseri olmayan 2.984 kadının ev ve işyerinde kirliliğe maruz kalma durumunu karşılaştırdı. Karşılaştırma sonrasında, ince partiküllü hava kirliligine  maruz kalmanın 10 mikrogram arttığında meme kanseri riskinin de yüzde 28 arttığı bulundu.

Yüksek düzeyde PM10’a veya başka bir hava kirletici madde olan nitrojen dioksite maruz kalan kadınlarda meme kanseri riskinde daha küçük bir artış görüldü.

Araştırmacılar, bulgularının hava kirleticilerin oluşturduğu sağlık riskleri hakkındaki artan kanıtlara katkıda bulunduğunu ve daha ileri çalışmalara acil ihtiyaç olduğunu belirtiler.

Ekip, havayı kirleten küçük parçacıkların meme tümörlerinin latentliği, derecesi, saldırganlığı ve ilerlemesi üzerindeki etkilerini araştırmak için laboratuvar çalışmalarının kurulmasına da acil ihtiyaç olduğunu kaydettiler.