Ana Sayfa Vitrin Uyku Apnesini Tedavi Edebilen ve Diz Kaslarına Takılan Cihaz Geliştirildi

Uyku Apnesini Tedavi Edebilen ve Diz Kaslarına Takılan Cihaz Geliştirildi

Uyku apnesi için en yaygın tedavilerden biri, uyurken garip ve rahatsız edici olan bir hava maskesi takmak. Ancak yeni bir çalışma, basit bir TENS kas stimüle sisteminin uyku maskesinden daha iyi çalışabileceğini öne sürdü.

Pek çok kişi obstrüktif uyku apnesinin (OSA) horlama için süslü bir terim olduğunu düşünse de, aslında bu, insanların gece boyunca birçok kez nefes almayı bıraktığı bir durumdur.

Tipik olarak, baş ve boyundaki kaslar gevşeyip çevreleyen dokunun nefes borusuna baskı yapmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Hastalar sadece yüksek sesle horlama eğiliminde olmakla kalmaz, aynı zamanda gündüz yorgunluğu yaşarlar ve kalp hastalığı riskleri artar.

OSA genellikle, hastanın hava yolunu ağzını ve burnunu kapatan bir maske aracılığıyla hava pompalayarak açık tutan bir sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi ile tedavi edilir. Böyle bir aparat takılıyken uyumak zor olabilir, bu da birçok kişinin zamanla onu kullanmayı bırakmasına neden olabilir.

King’s College London ve Prof. Joerg Steier liderliğindeki bilim adamları kısa bir süre önce çok daha az müdahaleci bir alternatif aradılar. Uyku Apnesi için  transkutanöz elektriksel stimülasyon (TENS) makineleri geliştirdiler.

Portatif pille çalışan cihazlar, etkilenen bölgede cilde yapıştırılan elektrot pedleri aracılığıyla titreşimli hafif bir elektrik akımı vererek kas ağrısını ve sertliğini hafifletmek için sıklıkla kullanılır. Bu akım, kasların tekrar tekrar kasılıp gevşemesine neden olur.

TESLA (obstrüktif SLeep Apnea’da Transkütanöz Elektrik stimülasyonu) çalışmasında Steier ve meslektaşları, TENS’in üst solunum yolundaki en güçlü dilatör kas olan genioglossus kasını uyararak OSA’yı azaltıp azaltamayacağını görmek için yola çıktı. Hepsi daha önce “CPAP tedavisine bağlılık eksikliği” sergileyen toplam 56 test deneği dahil edildi. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı; bunlardan biri, çenelerinin alt tarafına yapıştırılan iki elektrot pedi aracılığıyla her gece kendi kendilerine TENS tedavisi uyguladı. Diğer grup konvansiyonel CPAP tedavisine devam etti.

Üç ay sonra, TENS grubundaki kişilerin, CPAP grubuna kıyasla gündüz yorgunluğunda önemli bir azalma ile birlikte gece solunumunda belirgin iyileşmeler gösterdiği bulundu. Şimdi daha büyük bir çok merkezli deneme planlanıyor.

Steier, “Bir TENS makinesi non-invazivdir, çok az yan etkisi vardır ve ucuzdur” dedi. “TESLA denemesi bize yeni bir terapötik seçeneğin, transkutanöz elektrik stimülasyonunun potansiyelini gösteriyor ve yöntemin klinik uygulamada nasıl kullanılabileceğini görmek ilginç olacak.”