Ana Sayfa Manşet Üretra cerrahisinde yenilik

Üretra cerrahisinde yenilik

Prof. Dr. Zafer Aybek

W- Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D. Bşk. Prof.Dr. Zafer Aybek ile güncel çalışmaları hakkında sohbet ediyoruz.

Sevgili Hocam özel çalışma konunuz olan üretra darlıkları çalışmalarınızdan bilgi paylaşır mısınız?

Z.A.-  Üretra darlıkları biz ürologların tedavisinde zorluklar ile karşılaştığımız konulardan biridir. Üretra darlıkları tedavisinde karşılaştığımız sorunların nedeni, alışılmış bilgilerimizi değiştirmekte istekli olmamamız veya bize kolay gelen endoskopik yöntemlerde  ısrar etmemizdir.

Bence üretra cerrahisinde yenilik “açık üretra cerrahisidir”. Son yıllarda uuslararası konsensüs raporları da bu yönde bizleri telkin etmekte, tekrarlayan endoskopik girişimlerden kaçınılması gerektiği vurgulanmaktadır. Üretra darlığı tanımlamaları ve tedavi algoritmaları değişmektedir.  Alt idrar yolları (üretra) kaza sonrası ezilme, idrar yolları iltihabı sonrası, uzun süre sonda takılması, o bölgenin iyi kanlanamaması bazen de nedeni bilinmeyen sebepler ile görülebilir. Bu durumlarda genellikle darlık bölgesinin endoskop yardımı kapalı yöntemle genişletilmesi veya kesilmesi yöntemi birçok kez uygulanır. Ancak günümüzde bunun böyle olmaması gerektiğini biliyoruz. Bir belki en fazla iki kez uygun vakalarda uygulanması gerekir. Bu durumlarda artık kapalı yöntemler ile devam etmemek açık ameliyat ile cerrahi tedavi yapmak gerekir.

W- Gerçekleştirdiğiniz yöntem ile Dünya Tıp Literatürüne girdiğiniz haberleri basına yansıdı yönteminizi paylaşır mısınız?

Z.A.- Yöntemler darlık kesimin çıkarılması veya yama ile dar bölgenin genişletilmesidir. Son yıllarda güncel tedavi yöntemi ağız içi derisinin yama olarak kullanılmasıdırÜlkemizde bu cerrahinin ilk uygulayanları olarak kliniğimizde ağız içi derisini yama olarak kullanıyoruz. Ağız içi derisinin kullanılmasının nedeni kıl çıkmıyor olmasıdır. Çünkü vücudun başka bir bölgesinden alınan derilerde kıl çıkabilir sonrasında idrar yolunda sorun yaratabilir. Diğer bir avantajı konulan yama daha az sıklıkla büzüşme göstermesidir. Ağız içi deri 10-15 cm kadar olan uzun darlıklarda gerekirse ağız içinin iki yanından alarak onarma şansı vermektedir. Bu hastalar tedavi sonrası yine yakın takip edilmeli oluşabilecek düşük orandaki darlıklar açısından bilgilendirilmelidir.
Bizde Avrupa ve bölgemizde  tek merkezde uygulanan en büyük seri olma özelliği taşıyan Kulkarni tekniği ile panüretra (ön üretranın tümü, en az 10 cm’lik darlığı ifade eder) darlık ameliyat sonuçlarımızı yayınladık.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00345-019-02758-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30963228

 

W- Sevgili Hocam bu yöntemle başarı oranınız ve hasta memnuniyeti hakkında bilgi alabilir miyiz?

Z.A.-Darlığın giderilmesinde yaklaşık başarı oranlarımız %85-90 oranında olup, dünya literatürü ile orantılıdır. Bu sonuçlar bizi mutlu etmektedir.

Bu vesile ile Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Nice bayramlarda buluşmak üzere diyorum.

W- Sevgili Hocam değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.