Ana Sayfa Tıp&Sağlık Ulusal Anafilaksi Kayıt Sisteminin İlk Verileri Çarpıcı !

Ulusal Anafilaksi Kayıt Sisteminin İlk Verileri Çarpıcı !

AİD Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan

ÇOCUKLARDA İNEK SÜTÜ YETİŞKİNLERDE İSE EN ÇOK ANTİBİYOTİKLER ALERJİK ŞOKA NEDEN OLUYOR! 

Uluslararası Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI)’nin her yıl düzenlediği Uluslararası Alerji Okulu, bu yıl 21-23 Eylül 2023 tarihinde Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD)’nin ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirildi. Alerji Okulu’nun bu yılki teması Anafilaksi ya da daha bilinen adı ile alerjik şoktu. Konferansların yanı sıra birçok ülkeden bilimsel çalışmaların da sunulduğu toplantıda Türkiye’ deki tüm anafilaksi hastalarının kaydedildiği Ulusal Anafilaksi Kayıt Sistemi’nin ilk sonuçları paylaşıldı. Çocuklarda en sık süt alerjisi büyüklerde ise en sık ilaçların alerjik şoka neden olduğu açıklandı. Eğer süt alerjisi düzelmez ve okul çağına kadar devam ederse tehlikenin arttığına dikkat çekildi. 1992-2018 yılları arasında okul çağındaki çocuklarda alerjik şok sonucu meydana gelen 66 ölümden 17’sinin inek sütü kaynaklı olduğu ve süt içeren besinin alerjik çocuklara okul arkadaşları tarafından maalesef şaka amacıyla verildiği açıklandı.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI)’nin her yıl düzenlediği ve 21-23 Eylül 2023 tarihinde Anafilaksi (Alerjik Şok) temasıyla İzmir’de gerçekleştirilen uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI) Başkanı Prof. Stefano Del Giacco ve Okul Başkanı Prof. Dr. Aslı Akkor‘un konuşmaları ile açılan okulda, alerji ve immünoloji uzmanı olmak üzere eğitim gören asistanlar, anafilaksi konusunda hem teorik hem de pratik eğitim aldı.

ÇOCUKLARDA SÜT, YETİŞKİNLERDE İSE ANTİBİYOTİKLER…

Toplantıda Anafilaksi Çalışma Grubu tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’deki alerji merkezlerinin izledikleri tüm anafilaksi hastalarının kaydedildiği Ulusal Anafilaksi Kayıt Sistemi’nin ilk verileri paylaşıldı. Çocuklarda en sık alerjik şoka yol açan tetikleyicinin süt, erişkinlerde ise ilaçlar bilhassa antibiyotikler olduğu gösterildi. Bir çalışmada inek sütünün, 1992-2018 yılları arasında okul çağındaki çocuklarda meydana gelen 66 alerjik şoka bağlı ölümün 17’sinden sorumlu olduğu açıklanarak; besin alerjisi olan çocukların okulda tehlike yaşadığını, bilgi eksikliği ya da akran terörü nedeniyle ölümle sonuçlanan vakaların görüldüğü belirtildi. Alerjik şokta ilk kullanılacak ilaç olan adrenalin otoenjektörünün (adrenalin kalemi) ülkemizde kolayca temin edilmesine rağmen alerjik şok hastalarının sadece %5,5’inin kullanmış olması bu konudaki eğitim çalışmalarının daha geniş platformlarda sürdürülmesi gerektiğini düşündürdü.

KURUYEMİŞ ALERJİLERİ ARTIYOR!

Alerji Okulu’nda konferans veren Prof. Dr. Bülent Şekerel ise Türkiye’nin kuruyemiş üretim ve dağıtımı konusunda ABD’den sonra ikinci sırada olduğunu, kuruyemiş üretimi gibi tüketimi de fazla olduğu için kuruyemiş alerjilerinin ülkemizde giderek ön plana çıktığını söyledi. Kuruyemiş alerjilerinde şiddetli alerjik şok tablosunun görüldüğünü, riskli hastalara mutlaka adrenalin otoenjektörünün önerilmesi gerektiğini belirtti.