Ana Sayfa İlaç Türkiye’nin Kurum Çalışanları Hayırseverlik Endeksi’ne katılan ilk şirket Pfizer Türkiye oldu

Türkiye’nin Kurum Çalışanları Hayırseverlik Endeksi’ne katılan ilk şirket Pfizer Türkiye oldu

Dünyada sayısı giderek artan kurum, çalışanlarının gönüllü projelerde yer almaları için alan açıyor ve onları çeşitli şekillerde destekliyor. Dünyanın en prestijli araştırma şirketlerinden Gallup, 2010 yılından beri bütün dünyada, World Giving Index’i (Dünya Hayırseverlik Sıralaması) yayınlıyor. Türkiye’de ise Açık Açık Derneği tarafından GALLUP’tan esinlenerek hazırlanan Kurum Çalışanları  Hayırseverlik Endeksi’ne katılan ilk firma Pfizer Türkiye oldu. Dünya’da da örneği bulunmayan bu ilk çalışmada Pfizer çalışanlarının gönüllülük ve bağışçılık konularında Türkiye’nin yaklaşık 3 katı daha duyarlı olduğu ve son 2 yılda çalışanların gönüllülük çalışmalarına katılımı konusunda önemli bir artış olduğu ortaya çıktı. Kurum Çalışanları  Hayırseverlik Endeksi’nin şeffaflık ve hesap verebilirliğin temel değerler olarak benimsenmesine, bağışçı haklarını imzalayan sivil toplum kuruluşlarının artmasına ve bu sayede bağışçılık kültürünün yaygınlaşmasına vesile olması, böylece Türkiye’deki şirketlere örnek olması hedefleniyor.

Adım Adım Derneği’nin kurucularından İ. Renay Onur’un da yönlendirmeleriyle, tüm Türkiye çapında farklı topluluklar arasında gerçekleştirilen Kurum Çalışanları  Hayırseverlik Endeksi’ne son iki senedir katılan Pfizer Türkiye, bu anket sonucunda kurumsal sosyal sorumluluk konusunda geldiği gurur verici noktayı da tescillemiş oldu. Pfizer’in ankete katıldığı iki yıl içerisinde gönüllülük ve bağışçılık konularında önemli bir gelişme gösterdiği ortaya çıktı. Şirket içindeki gönüllülük çalışmaları, bu konuya ayırdığı özel gün ve etkinlikleri, örnek projeleri teşvik edip ödüllendirmesi bu başarıyı destekleyen uygulamalar olarak gösterildi. Ayrıca Pfizer çalışanlarının gönüllülük ve bağışçılık konularında Türkiye’nin yaklaşık üç katı daha duyarlı davrandığı ortaya çıktı.

Pfizer Türkiye Sağlık Politikaları ve Kurumsal İletişim Müdürü Ahmet Kumkumoğlu anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Yaşamlara yıl, yıllara yaşam katmak için çıktığımız bu yolda toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk vazgeçilmez bir değerimiz ve geleneğimizdir. Daha fazla hayata dokunabilmenin yollarını keşfederek sosyal sorumluluktaki etki alanımızı genişletmek için ise Türkiye’de de yedi yıldır düzenlenen Sahiplen! isimli kurumsal kültürümüzden ilham alıyoruz. Sahiplenmeyi “benden bize, bizden herkese” ulaştıran bir öz sorumluluk bilinci olarak yaşıyor ve enerjimizle bütün toplumu kucaklamak için somut, elle tutulur faydalar sağlayan faaliyetler düzenliyoruz. İki senedir katıldığımız Kurum Çalışanları  Hayırseverlik Anketi’nde ise bu sene verilerimizi daha da artırdık ve güzel sonuçlar elde ettik. Hem şirket tarafından çalışanlara sunulan, hem de çalışanların eskiden beri desteklediği STK’ları kapsayan bu anket bize çok dengeli bir veri sunuyor. Anket verilerine göre Türkiye yardımseverlik ortalamasının yaklaşık üç katı üzerinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Geçen sene her 10 çalışanımızdan biri herhangi bir sosyal sorumluluk faaliyetine gönüllü olarak katıldığını belirtirken, bu sene bu oranın, her 6 çalışanımızdan biri olacak şekilde arttığını gördük. Anketin yapıldığı ay içerisinde dernek ve vakıflara bağış yapan çalışanların oranı ise %25’ten %38’e yükseldi. Ayrıca bir ay içerisinde 10 çalışanımızdan 9’unun tanımadığı birine bağış yapmış olduğunu gördük. Pfizer olarak toplum için sorumluluk almaya ve içinde yaşadığımız toplumun ihtiyaçlarını sahiplenmeye devam edeceğiz.”

En büyük hayalimiz bağışçılık ve gönüllülüğün Türkiye’de artmasıdır” diyen Açık Açık Derneği’nin kurucusu İ. Renay Onur, anket hakkında şöyle konuştu: “Birçok araştırmada kanıtlandığı üzere, hayırseverlik ve empati birbiri ile ilişkilidir. Empati duygusu olmayan bir insan ne bağış yapar, ne gönüllülük, ne de tanımadığı birisine yardım eder. Bu yüzden hayırseverlik endeksini bir nevi ülkelerin empati sıralaması olarak değerlendirebiliriz. İki yıldır özellikle gönüllülük konusundaki çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Pfizer’in bu konudaki ilgisi ve faaliyetlerini ölçmek amacıyla bu çalışmayı kendi kurumunda başlatmak istemesi bizi çok mutlu etti. Önümüzdeki dönemde bu örneklerin artmasını diliyor ve Türkiye’nin ilk kurumsal hayırseverlik endeksi ölçümünün diğer kurumlara da ilham vermesini temenni ediyoruz. Amacımız şeffaflığı ve hesap verebilirliği temel değerleri olarak benimseyerek, bağışçı haklarını imzalayan sivil toplum kuruluşlarının artması ve bu sayede bağışçılık kültürünün yaygınlaşmasıdır. Bu nedenle, dünyada bir ilki gerçekleştirerek, Pfizer Türkiye’de hayırseverlik konusunun geliştirilmesi ve ölçülmesi konusuna, ilk duydukları andan beri sıcak bakarak bize destek veren Pfizer Türkiye ekibine teşekkür ederim.”

Hayırseverlik Endeksi Nedir?
Dünyanın en prestijli araştırma şirketlerinden Gallup, 2010 yılından beri bütün dünyada, Türkiye’de hayırseverlik araştırması olarak bilinen, World Giving Index’i yani Dünya Hayırseverlik sıralamasını yayınlamaktadır. Gallup bu araştırmayı dünya nüfusunun %90’ını oluşturan 140 ülkede ve bu ülkelerin bütün coğrafyasında (köy/kent) ülkenin nüfusuna göre 500-3.000 15 yaş üstü insana aynı soruları sorarak yapar. %95 güven seviyesinde tasarlanmış bir örneklemi ve metodolojisi vardır. Türkiye’nin dahil olduğu en son rapor olan 2014 raporunda dünyanın en hayırsever 10 ülkesi Myanmar, ABD, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda, Avusturya, Malezya, İngiltere, Sri Lanka iken; bütün dünyanın en az hayırsever 10 ülkesi ise şunlar oldu. Yemen, Venezuela, Filistin, Ekvator, Montenegro, Hırvatistan, Türkiye, Çin, Rusya, Bulgaristan.