Ana Sayfa Manşet Tıpta Yeni Nesil Dijital Teknolojiler Dönemi

Tıpta Yeni Nesil Dijital Teknolojiler Dönemi

“Yesil Science”ın kurucusu, aynı zamanda tıp doktoru olan Yusuf Yeşil, arttırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin tıp eğitiminde uygulanması konusunda dünyadaki ilk çalışmaları yürütüyor.

W- Yesil Science kurucusu Sn.Dr.Yusuf Yeşil ile Yesil Science’ın son başarıları ve tıp teknolojileri hakkında yapacağımız kısa söyleşimize “Aramamotoru.com”  tarafından hazırlanan Türkiye’de İnternet ve Teknoloji Kategorisi’nde en etkin 100 Kişi listesinde yer alan en genç isimlerden biri olmanı tebrik ederek başlamak istiyoruz.

Y.Y.- Çok teşekkür ederiz. Yesil Science olarak geliştirdiğimiz arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojisi uygulamaları ile tıbbi süreçlerin daha kolay anlaşılmasını ve görsel açıdan daha etkili bir biçimde sunulmasını sağlıyor ve bu teknolojinin tıp alanındaki ilk uygulamalarından birini yapıyoruz. Son günlerde giderek popüler olmaya başlayan VR ve AR teknolojileriyle izlenebilen dünyadaki sayılı animasyonlardan birini tasarlayarak bu teknoloji üzerindeki tıptaki çalışmaların Türkiye’den çıkmış olmasının kendisine gurur verdiğini belirtti.

W- Görsel teknolojilere ilginiz ne zaman başladı ?

Y.Y.- Animasyonlara olan ilgim lise yıllarında başladı ve zaman geçtikçe çalışmalarım gelişti. Bilim ve görselliğin birbirinden bağımsız düşünülemez, bu sebeple arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle öğrencilerin gözleriyle göremediği, yalnızca isimlerini duyarak öğrendikleri tıbbi bilgilerin bu teknolojiyle çok daha gerçekçi,eğlenceli ve akılda kalıcı olacağını, öğrencilerin hayal ettikleri şeyleri 3 boyutlu şekilde önlerinde görebilmeleriyle bilimsel meraklarının artacağını söylüyoruz.

W-  Çalışmalarınızın ülke ekonomisi ve global düzeyde etkisi nedir ?

Y.Y.-  Bu teknolojiyi Türkiye’de kendi imkanlarımızla geliştirip, çalışmalarını ülkemizde yapıp, sadece AR veya VR değil gelişen AI, ML gibi teknolojilerin tıptaki integrasyonunu sağlayarak yüksek katma değerli teknolojik ürünler tasarlayıp tüm dünyada ses getirecek projeler çıkarmak istiyoruz. Gelecek planlarımızı hep bundan 5 sene sonra tüm dünyada ses getiren işler yapmış, bu alanda elle gösterilir bir girişim olmak amacıyla planlıyoruz. Bunun için yeterli bilgi ve tecrübeye sahibiz fakat bazen maddi ve gerekli cihazların eksikliği gibi donanımsal ihtiyaç sıkıntıları çekiyoruz. Bu konudaki alacağımız destekler eksiklerimizi gidermede ve çalışmalarımızda önemli bir hız ve çeviklik sağlamada oldukça yardımcı olacaktır.

W- Yesil Science girişimini kurma fikri nasıl gelişti ?

Y.Y.- 2014 yılında Harvard Medical School’da “ALS hastalığında sorumlu potansiyel genler” ve 2015 yılında da Stanford Üniversitesi Medicine’de “Nanaoplasmonic gold surfaces” üzerinde stajlar yaptım ve bilimsel araştırmanın yanı sıra tasarladığım bilimsel tasarımlar orada çok beğenildi. Stanford Üniversitesi gibi Silikon Vadisi’nin yanı başındaki bir üniversitede bile böyle bir tıbbi tasarım eksikliğinin olması, araştırmacıların hala çizimlerini basit programlarla veya karakalem yapıyor olması bana bu alanda büyük bir boşluk ve eksiklik olduğuna işaret etti. Bilim insanları araştırmalarını yaptıktan sonra, görselleştirmek için sadece kendi yeteneklerini kullanıyorlar. Oysaki bu ayrı bir uzmanlık alanı. Araştırmacıların buna ayıracak pek zamanları da yok, o yüzden bilim ve tasarımı birleştiren profesyonel bir yapı oluşturulması gerekliliğini gördüm. Bu açığı tamamlamak amacıyla Stanford Üniversitesi’nden döner dönmez ‘Yesil Science’ girişimimin ilk adımlarını attım., geçtiğimiz ay 2. Yılımızı kutladık.

W- VR aktardınız, Yapay Zeka kavramı ne demektir örneğin smart mobil telefonlarımız bu kavram içine girer mi, öğrenebilen yazılımlara mı denir vb?

Y.Y.-Yapay Zeka aslında temel olarak makinelerin insan gibi düşünebilmelerini sağlama, insan zekasını makineler üzerinde simüle etme diyebiliriz. Akıllı telefonlar da dahil olmak üzere günümüzdeki birçok cihaz yazılımsal olarak çeşitli yapay zeka algoritmalarıyla donatılmıştır.

W-Türkiye’de paydaşlarınız özellikle akademik kurumlar ile işbirlikleriniz var mıdır?

Y.Y.-Türkiye’de henüz akademik olarak işbirliği yaptığımız bir kurum yok fakat şahsım İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya bölümünde asistan hekim olarak görev aldığım için akademiyle yakın ilişkiler içerisindeyim.

W-Yesil Science olarak yakın dönem vizyon hedefleriniz nelerdir?

Y.Y.- Yesil Science olarak yakın dönemdeki ana hedefimiz AR ve VR teknolojilerinin tıptaki uygulamalarında öncü girişimlerinden olmak

W- Start up lar açısından ülkemizin batı ile anlayış-mevcut durum olarak farklarımız var mıdır?

Y.Y.-Bir startup olarak ülkemizin batıdaki startup ekosisteminden en büyük farkı bence destekler ve girişimcilik merkezlerinin kısa yoldan biranda büyüyecek projeler araması ama bu arayışların çoğunun gerçekçi ve sürdürülebilir bir temele dayanmaması!

W- Projenizi geliştirirken destek aldınız mı ?

Y.Y.-Projemiz süresince herhangi bir kamu, melek yatırım vb destek almadık

W- Tıp da başka alanlara yönelik projeleriniz olacak mıdır?

Y.Y.- Önümüzdeki süreçte tıpta özellikle yapay zeka çalışmaları üzerine yoğunluğumuzu arttırmayı hedefliyoruz.

W- Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.