Ana Sayfa Tıp&Sağlık Tıpta Popülist Yaklaşım Doğru mu?

Tıpta Popülist Yaklaşım Doğru mu?

Son yıllarda ülkemizde magazinsel tıp alanında çalışan hekimlerin beslenmeyle ilgili üç önemli konuda iddiaları oldu.

Birincisi, yağ tüketimi üzerine. “Hayvansal yağların zararı yok, bol bol yiyebilirsiniz” denildi. Halkımız bunu çok sevdi. Özellikle diyabet, obezite, kalp hastaları, hekimlerine “Neden bu kadar yıl yasakladınız bunları?” diye sitem ederek bol yağlı beslenme programına geçti.

İkincisi, kırmızı etle beslenme üzerine. “Siz inanmayın klasik doktorlara. Bol bol kırmızı et yiyin; tok tutar, güçlü olursunuz” denildi. Bu öneri özellikle kalp hastaları arasında büyük taraftar topladı.

Son olarak da şu söylendi: “Tuz serbest, bırakın tansiyonu yükseltmeyi, fazla tuz tansiyonu düşürür; hele kaya tuzu alırsanız mineral zengini, hiç çekinmeyin.” Washington’dan bir bilim adamının çalışması da kanıt olarak gösterildi. Yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları çok sevdi.

Sonuçta obezite sorunu olanlar, diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar, böbrek hastaları, yani 40 yaş üstü nüfusun üçte ikisi çok mutlu oldu ve bunların önemli bölümü beslenme programını ve tedavi şeklini değiştirdi. Magazin tıpçılar, büyük reytingler yaptı, kahraman oldu. Oldu da gerçek nasıl, biraz daha yakından incelemek gerekir. Zira konu insan sağlığı, halkın sağlığı.

 

 

 

tamamı için kaynağa bakınız