Ana Sayfa Eczacılık TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Aşı Sayesinde Her Yıl Dünyada...

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Aşı Sayesinde Her Yıl Dünyada 6 Milyon İnsanın Ölümü Engelleniyor”

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı basın toplantısında aşı sayesinde her yıl dünyada 6 milyon insanın ölümünün engellendiğini ve aşıların  antibiyotik kullanımını azalttığını belirterek, HPV  aşılarının  bir an önce ödeme kapsamına alınmasını belirtti.

Ecz. Saydan basın açıklamasında;

Hastalıklar ile baş edebilmenin iki unsuru vardır. Birincisi hastalıktan korunmak, ikincisi ise doğru tedaviyi uygulamak. Aşılar insanlık tarihinde bilinen en etkili, hastalıktan koruyucu temel tıbbi uygulamalardır. Aşı olan kişiler hastalığı geçirseler dahi ağır hastalık, hastaneye yatış ve ölümlerden belirgin olarak korunurlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, aşılama sayesinde yılda yaklaşık 3 milyonu çocuk ve 3 milyon yetişkin olmak üzere toplam 6 milyon ölümün önüne geçiliyor. Aşılama ile önlenen yaklaşık 6 milyon ölüm vakası, dünyanın elde ettiği en önemli başarılardan biri. Ancak halen milyonlarca çocuk aşıya ulaşamadığı için, aşıyla önlenebilen hastalıklardan yaşamlarını kaybediyor. Sadece kızamık ve tetanoz aşısı yapılmadığı için dünyada yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin çocuk hayatını kaybediyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından da geçen yıl Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin inşasının devam ettiği, faaliyete geçtikten Bağışıklama programındaki aşıların %86’sının Hıfzıssıhha’da üretileceği bilgisi de verildi. Umuyoruz ki, ülkemizdeki belirli yaş gruplarından ziyade herkese yapılacak kadar aşı üretimi yapılabilir. Çünkü, aşı kişinin kendi sağılığının yanında toplum sağlığını da koruyor. Bunu pandemide tekrar tecrübe ettik. Aşılanmamış kişiler kendileri hasta olabilecekleri gibi, başkalarına da bu hastalığı bulaştırabilme potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla diğer kişilerin de sağlığı riske atılmış oluyor.

Doğal afetler ve yaşam koşulları aşıların önemini bir kez daha gösterdi

İçişleri bakanlığı göç idaresi başkanlığının verilerine göre 2 Kasım 2023 tarihi itibariyle geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısı 3 milyon 254 bin 904 kişi. Bunun da 1 milyon 608.747’si 18 yaşına kadar olan çocuklardan oluşuyor. Dolayısıyla Türkiye’nin göç alan bir ülke olması ve son zamanlarda yaşadığı doğal afetler sonucu yaşam koşullarının kötü olması gibi nedenler aşıların önemini bir kez daha gösterdi.

Günümüzde aşı teknolojisi sayesinde, yüzyıllar boyunca insanlığın kabusu haline gelen mikropların yol açtığı enfeksiyonların ve bulaşıcı hastalıkların büyük çoğunluğu önlenebiliyor.

Tamamı için kaynağa bkz