Ana Sayfa Hukuk&Etik Suni Embriyolar Beraberinde Hem Etik Hem Hukuki Boyutunu Tartışmaya Açtı

Suni Embriyolar Beraberinde Hem Etik Hem Hukuki Boyutunu Tartışmaya Açtı

Bilim insanları artık laboratuvarda gerçekçi insan embriyo modelleri oluşturabiliyor, bu da bazılarının embriyoyu yasal olarak nasıl tanımladığımızı yeniden düşünmemizi önermesine yol açıyor.

Bilim insanları artık laboratuvarda hayvan ve insan kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturabiliyor ve yakın zamanda araştırmacılar, döllenmeden sonraki 14 güne kadar doğal embriyolara benzeyen şimdiye kadarki en gelişmiş insan embriyo modellerini ortaya çıkardı .

Ancak bu araştırma, embriyonun ne olduğu ve laboratuvar yapımı modellerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda yasal ve etik soruları gündeme getirdi. Bu nedenle bazı bilim insanları, embriyonun yasal tanımının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD’de 1996’da insan embriyo deneyleri için federal finansmanı yasaklayan bir değişiklik , insan embriyosunu döllenme, klonlama, partenogenez (döllenmemiş bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi) yoluyla veya başka herhangi bir yolla bir veya daha fazla insan cinsiyetinden elde edilen bir organizma olarak tanımlıyor. tam bir kromozom seti içeren hücreler veya “diploid” hücreler. Bu tanım mevcut kök hücreden türetilen “embriyo modellerini” kapsamamaktadır.

A new hypothesis may explain human parthenogenesis and ovarian teratoma: A review study

Fetusa dönüşebilecek embriyo modelleri bu kategoriye girecek ve gerçek embriyolarla benzer korumaya sahip olacaktır. Makalenin yazarları ayrıca bir embriyo modelinin yasal olarak tam teşekküllü bir embriyoya dönüşeceği potansiyel anları veya “devrilme noktalarını” belirlemek istiyor.

Bilim insanları, bu yasal tanımın anlaşılmasının önemli olduğunu, çünkü bu kendi kendini organize eden yapıları daha ileri aşamalara, embriyonun fetüs haline geldiği aşamaya ve daha ötesine taşıyacak teknolojinin on yıl içinde burada olabileceğini söylüyor. Ve bu yasal dönüm noktaları tanımlanmasaydı, bazı bilim insanları potansiyel olarak bu modelleri gebeliğin sonuna kadar taşımakta, hatta onlardan yaşayan bir insan yaratmaya çalışmakta özgür olacaklardı.

Embriyoların ilk tanımları her zaman yumurta ve spermi içermekteydi. Bu bileşenler, kendi kendini organize eden ve bir yavru oluşturabilen bir hücre grubunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Nicolas Rivron, Cell makalesinin baş yazarı ve Viyana’daki Moleküler Biyoteknoloji Enstitüsü’nün baş araştırmacısı: Ancak embriyo benzeri yapılar gerçek embriyolara daha çok benzedikçe, bilim adamları muhtemelen on yıl içinde bu tür modellerin teorik olarak yumurta veya sperm gerektirmeyen canlı organizmaları oluşturacak tüm unsurları içerebileceğini fark ediyorlar.

Rivron, WordsSideKick.com’a “Şimdi gelen soru, tanımı önümüzdeki on yıl veya on yıllardaki potansiyel ilerlemelere göre ayarlamamız gerekip gerekmediğidir.” dedi.

tamamı için kayanağa bknz

ileri okuma:

Scientists report creation of first human synthetic model embryos

NATURE / Most advanced synthetic human embryo models yet spark controversy