Ana Sayfa Biyoteknoloji Sputnik V aşısı üretimi zorlu!

Sputnik V aşısı üretimi zorlu!

Moskova tarafından aşıyı üretmeleri için seçilen R-Pharm ve diğer özel Rus şirketler için asıl sorunu kalifiye çalışan ile doğru ekipmanı bulmak ve yüksek ölçekli üretime geçmek teşkil ediyor.

Sözcü: R-Pharm’ın Moskova’daki 27 bin metrekarelik yeni fabrikasında, aşı için hücre yetiştiren 200’den fazla biyoreaktör bulunuyor. CEO Alexei Repik Reuters’a yaptığı açıklamada, R-Pharm’ın aşı üretimini sıfırdan öğrendiğini ve biyoreaktörlerden sonuç almanın “gözleri kapalı” çalışmaya benzediğini söyledi.

Repik, “Her aşı üretim turu bir buçuk ay veya daha fazla sürüyor. Daha sonra, çıktıyı referans numuneyle karşılaştıyoruz. Eşleşirse şanslısınız. Aksi takdirde, yaptığınız ürünü çöpe atmanız gerekiyor” dedi. tamamı için kaynağa bknz

RDIF & VisCoran İlaç anlaşması ile Sputnik V Türkiye’de CinnaGen İlaç tarafından üretilecek

Sputnik V Aşısına İlişkin Kuşkular Sürüyor

Geçtiğimiz hafta tıp dergisi Lancet’te yayınlanan bir makale, Sputnik aşısına ilişkin kuşkuları yeniden gündeme getirdi. Avrupalı, Amerikalı ve Rus uzmanlar tarafından kaleme alınan makale, aşıyı geliştiren Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ikinci ve üçüncü faz denemelere ilişkin veriler arasındaki ciddi çelişkilere yer veriyor.

VOA: Makalede “Veriye erişimin kısıtlı olması araştırmaya olan güveni zedeliyor” ifadesini kullanan uzmanlar, “Araştırma bulgularına ilişkin verilere erişim, iddia edilen bulguları kontrol etmek ve doğrulamak için bir zorunluluktur. Sunulan istatistiklerde ve sonuçlardaki açık hatalar ve sayısal çelişkiler söz konusu olduğunda bu durum daha da büyük ciddiyet kazanır” diyor Lancet’te geçtiğimiz hafta yayınlanan makaleye ABD’deki Temple Üniversitesi’nden Enrico Bucci, Amsterdam Üniversitesi’nden Gowri Gopalakrishna ve Torino Üniversitesi’nden Raffaele Calogero katkıda bulundu.

Gamaleya Enstitüsü uzmanları, Lancet’teki makaleye verdikleri yanıtta, verilerdeki çelişkilerin yazım hatasından kaynaklandığını belirtiyor ve Sputnik aşısının 51 ülkede onay almasının “tam şeffaflık ve tüm denetimsel zorunluluklarla uyum sağladıklarının” göstergesi olduğunu iddia ediyor.