Ana Sayfa Eczacılık SGK, mantar pomad, krem ve şampuanların kullanımını kısıtladı

SGK, mantar pomad, krem ve şampuanların kullanımını kısıtladı

2018 yılının son günü tebliğ değişikliği yapılarak SGK tarafından mantar pomad, krem ve şampuanlarının kullanımına kısıtlama getirildi.

         Daha önce vatandaş sorun yaşadığında aile hekimlerine gidip ilaçlarını yazdırabiliyordu. Şimdi ise, 8 Ocak 2019 tarihinde bir kutu mantar pomadı almış olan hastalara, bir daha hiç almamış olsa bile temmuz ayında 6 ay dolduğu için kurum tarafından bu ilaçlar karşılanmamakta. Dermatolog tarafından reçete edilmesi veya dermatologların rapor çıkarması durumunda hastalara SGK üzerinden verilmekte.

         Konuyla ilgili Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan şunları söyledi:

         “8 Ocak 2019 tarihinden beri aile hekimleri ve diğer hekimler tarafından reçetelere en fazla 2 kutu yazılabiliyordu.  Ama 6 ay sonra artık yazılsa bile sistem tarafından ödenmiyor. Mutlaka dermatolog tarafından reçete edilmesi veya dermatologların rapor çıkarması ile ödenmektedir.

         Özellikle ayak mantarı ülkemizde en çok şikayet edilen hastalıkların başında gelmektedir. Çünkü insanlarımız dinimiz gereği günde beş vakit abdest aldıkları için parmak arası mantarları sıklıkla görülmektedir.

         Vatandaşlar, temmuz ayına kadar mantar sorunu yaşadıklarında aile hekimlerine gidip ilaçlarını yazdırıp alıyorlardı. Ama Artık 8 Ocak 2019 tarihinde bir kutu mantar pomadı almış olan hastalarımız, bir daha hiç almamış olsa bile temmuz ayında 6 ay dolduğu için bu ilaçlar kurum tarafından ödenmemektedir. Vatandaş mantar oldu, ilacını aldı 1 ay ilaç kullandı ve iyileşti. 6 ay sonra tekrar mantar bulaştı, bu durumda aile hekimleri bu tedaviyi yapamayacak mıdır ? Ayak mantarı olan her hastanın uzman doktora gitmesinin devlete olan maliyeti bu ilaçlara ödenen paradan daha mı düşüktür? Dermatoloji uzmanı bulamayan, ulaşamayan hastaların durumu ne olacaktır?  ”

SGK MANTAR KREMİ VE POMADLAR İÇİN DERMATOLOG RAPORU İSTİYOR

         80 civarında olan mantar krem, pomad ve şampuanı için SGK’nın dermatolog (cilt doktoru) reçetesi veya raporu istediğini söyleyen Saydan, şunları kaydetti:

         “Mantar çok kolaylıkla oluşan ve çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Tespit edildiği yerde derhal tedavi edilmelidir.  El, ayak ve vücutlarında mantar olan hastalarımız “ilaçlarınız ödenmiyor” dediğimizde şaşırıyorlar, ilaçlarının ödenmediğine inanamıyorlar.

         Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza yaşadıkları sıkıntının bizlerden kaynaklı olmadığını, hayata geçirilen düzenlemenin sorumlusu olmadığımızı bir kez daha önemle hatırlatıyor, yetkililerin de vatandaşı mağdur eden bu uygulamayı bir an önce yeniden düzenlemelerini talep ediyoruz “

                                                        TEİS 

 

SGK tarafından 28.12.2018 tarih ve 30630 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak SUT değişikliği yapılmıştır.

MADDE 11- Aynı Tebliğin 4.1.4 numaralı maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.Topikal antifungaller bir reçetede en fazla 2 kutu yazılabilir.  “Tedavinin 6 aydan uzun sürmesi veya aynı reçetede 3 kutu ve üzerinde ilaç kullanımı gereken hallerde dermatoloji uzman hekimi tarafından reçete düzenlenmesi veya dermatoloji uzman hekimince düzenlenen 6 ay süreli uzman hekim raporuna istinaden tüm hekimlerce reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.”