Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sesimizi duyurmak için her türlü eyleme hazırız

Sesimizi duyurmak için her türlü eyleme hazırız

9. Uluslararası Katılımlı Aile Hekimliği Kongresi’nde konuşan AHEF Başkanı Dr. Şenol Atakan, çözüm için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ancak süreç bu şekilde devam ederse seslerini duyurmak için her türlü eyleme hazır olduklarını ifade etti.

Eser AKGÜL / Sözcü’nün haberine göre:

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN KONGREYE DESTEK

Dünya Aile Hekimleri Organizasyonu (WONCA), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD), Türkiye Aile Hekimliği Vakfı (TAHEV) ve Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF) ile alanında uzman birçok akademisyenin katıldığı kongrede AHEF, tüm aile hekimleri adına bir basın açıklaması yaptı.

AHEF Başkanı Dr. Şenol Atakan, “Aile Hekimliği ülkemizin bir gururudur. Ülkemizde anne – bebek ölümlerinin azalması, aşılama oranlarında Avrupa dahil olmak üzere bir çok gelişmiş ülkenin geride bırakılarak lider ülkelerden biri konumuna gelinmesi, kronik hasta takibinde yüksek oranlara ulaşılması Aile Hekimliği sayesinde olmuştur.

“ŞİDDETİ CAYDIRICI HİÇBİR YANI YOK”

AHEF Başkanı Dr. Şenol Atakan, “Yasanın 24. maddesi sağlıkta şiddeti caydıracak hiçbir içeriğe sahip değildir. Görevi başında şiddete uğrayan hekime sadece ‘karakola gitme, ifaden iş yerinde alınsın’ denmektedir.  Bu mudur sağlıkta şiddeti caydırmaya yönelik tedbir?” diyerek, son zamanlarda sağlık çalışanlarının sık sık karşılaştığı şiddet konusunda yeterli tedbir alınmamasına tepki gösterdi.

AİLE HEKİMLİĞİ ÖZELLEŞİYOR MU?

Dr. Atakan, yasa bu hali ile yürürlüğe girerse karşılaşılabilecek önemli bir sorunun daha altını çizdi; artık Aile Sağlığı Merkezleri iş yeri statüsüne geçiyor. “Aile Hekimleri kamu çalışanı değil, işveren oluyor. Vergi Mükellefi oluyor, Ticaret Odasına kayıt olması gerekiyor. Yani tüccar oluyor. Daha açık ifade ile Aile Hekimliğinin özelleşmesinin önü açılıyor. Aile Hekimliği Sistemi bir kamu hizmetidir ve kamu hizmeti sunmaktadır. Aile Hekimliği özelleştirilemez. Bunu kabul edemeyiz, etmiyoruz. Bunu halkımızın da kabul etmeyeceğine inancımız tamdır.”

BİNDEN FAZLA HEKİM, AİLE HEKİMLİĞİNİ BIRAKTI

hukuki anlamda her türlü hakkımızı arıyoruz. 2 ay önce, bütün dernek başkanları ve temsilcilerimizle başkanlar toplantısı yapmıştık. Orada da bir eylemsellik süreci başlatmıştık. Şu anda da görüşmelere uzak değiliz. Ama hak kayıpları devam ederse, iş yükü artmaya devam ederse, şiddet konusunda bir şey yapılmazsa hukuki olabilecek her türlü eylemi yapmaya hazırız. Zamanında nöbet konusunda meydanlara inmiştik, bütün hekim arkadaşlar gene sahaya ineriz. Tekrar söylüyorum aile hekimliği cazip olmaktan çıkıyor ve arkadaşlarımız başka yerlerde iş yapıyor ya da emekli oluyor. Binden fazla aile hekimi bırakma yöntemini seçti.

tamamı için kaynağa bakınız

Aile Hekimliği Türk halkının yaşam süresini 10 yıl uzattı