Ana Sayfa İlaç Sahte İlaç Ticareti

Sahte İlaç Ticareti

SAHTE İLAÇ TİCARETİ İNSAN HAYATINI TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR ! 

OECD Tarafından hazırlanan sahte ve taklit ürün pazarı ile ilgili rapor dünyada sahte ürün ticaretinin 464 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu. Raporda Türkiye’nin özellikle AB’nin sahte üretim merkezlerinden biri olduğu ve Çin ile Hong Kong’dan sonra üçüncü sırada yer aldığı ifade edildi.

Sahte ilaç pazarının yüksek kar getirmesi ve tüketicinin kolaylıkla bu ürünlerin orijinal olduğuna inandırılmaları sahte ürün ticareti yapanlar için ortamı daha da cazip hale getiriyor.

Son yıllarda internetin gelişmesiyle beraber hızla artan sahte ilaç ticaretinin pandemi ile birlikte daha da arttığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Dünyada birçok ürünün sahtesi üretilerek insanlara ulaştırılıyor. Ancak unutulmamalı ki, ilaç bir ayakkabı ya da bir çanta gibi kullanılmıyor. Her şeyin sahtesi kullanılınca insana zarar vermeyebilir, ama ilacın sahtesi zarar verir. Çünkü sahte ilaç ölümcül sonuçlara yol açar” dedi.

SAHTE İLAÇLARIN BAŞINDA ZAYIFLAMA İLAÇLARI GELİYOR

Sahte ilaçla beraber sahte kozmetik ürünlerde de ciddi artışlar olduğunu söyleyen Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Ülkemizde sahte ilaçların başında zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor.

Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekiyor. Çünkü, sahte ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkânı buluyor.

Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeliler.

Eczanelerimizdeki ilaçlar İlaç Takip Sistemi, diğer ürünler ise Ürün Takip Sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın takip ve kontrolü altındadır. Eczanelerimizdeki her bir ilacın üstünde TC kimlik numarası gibi karekodu bulunmaktadır. Yine Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bir uygulama ile vatandaşlar eczanelerimizden aldıkları ilaçların karekodlarını akıllı cep telefonları ile kontrol edebilmektedir. Dolayısıyla eczanelerden sahte ilaç alınması söz konusu olmadığı için vatandaşlarımız ilaç temin ederken sağlıklarını riske atacak yollardan uzak durmalıdır.

YAPTIRIMLAR ARTMALI

Halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli, internet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere göz yumulmamalı bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.”                                                                            

TEİS