Ana Sayfa Tıp&Sağlık Rock And Roll Müzikleri İnsülin Hücrelerini Harekete Geçiriyor

Rock And Roll Müzikleri İnsülin Hücrelerini Harekete Geçiriyor

Yeni Yapılan bir araştırmaya göre “rock and roll” müziklerinin insülin hücrelerini harekete geçirerek, şeker hastaları için gerçek anlamda hayat kurtarıcı olabileceğini gösterdi.

Zürih’teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nün (ETH Zürih) yapılan araştırmasında, E. coli bakterisinden, kalsiyum iyonlarının bakterinin iç hücre malzemesine akışını kontrol eden bir protein topladılar. Daha sonra bu proteini, hücreleri iyon geçiş yolu ile donatan insan insülin hücrelerine dahil ettiler. Bu tasarımcı hücrelerin sese maruz kaldıklarında pozitif yüklü kalsiyum iyonlarının içeri girmesine izin verdiğini, bunun da içerdikleri insülini zarla kaynaşmaya ve daha sonra vücuda dağıtılabilecekleri dışarıya salınmaya zorladığını öğrendiler.

Ekip, iyon kanallarının 60 desibel (dB) aralığındaki ses seviyelerine ve 50 hertz bas frekanslarına maruz bırakıldığında en etkili şekilde çalıştırıldığını biliyordu. Ayrıca, en fazla insülin salınımının gerçekleşmesi için sesin en az üç saniye çalması ve en fazla beş saniye duraklaması gerektiğini de buldular.

Ekip, tasarım hücrelerini farelere yerleştirdiler ve kemirgenleri karınları aşağı bakacak şekilde bir hoparlörün üstüne yerleştirdiler. Daha sonra farklı türlerden çeşitli şarkılar çaldılar ve bunların etkilerini belirlediler.

Bas ağırlıklı rock müzik en iyi tepkiyi tetikledi;

Bas ağırlıklı rock müzik en iyi tepkiyi tetikleyerek, Queen’in “We Will Rock You” şarkısı insülinin yaklaşık yüzde 70’ini beş dakika içinde ve tamamını 15 dakika içinde serbest bıraktı.

Parça 85 dB düzeyinde çalındı;

85 dB çalınan müzik, çoğu insanın evinde stereolarını ayarladığı düzeye yakın. Marvel’ın filmi The Avengers’ın müzikleri güçlü bir ikinci sırada yer aldı. Klasik ve enstrümantal gitar parçaları gibi bası daha az olan müziklerin etkisi çok daha zayıftı.

İnsülin salınımını tetiklemek için implante edilen tasarım hücrelerinin doğrudan ses kaynağının üzerine yerleştirilmesi gerekiyordu. Deneyler kulaklıklar veya kulaklıklar için hiçbir etki göstermedi. Ayrıca, ortam gürültüsünün hücreler üzerinde hiçbir etkisi yoktu; bu, tasarımın yerleşik bir güvenlik özelliğidir; çünkü hastaların ortamlarındaki yüksek seslerden vücutlarına insülin salınması tehlikeli olabilir.

Deneyi kavramın bir kanıtı olarak düşünen bilim idamları, ayrıca bulgunun çeşitli koşulları tedavi etmek için diğer hücre türlerine de uygulanabileceğini belirtiler.