Ana Sayfa Biyoteknoloji RNA bazlı aşıların arkasındaki bir diğer göçmen: Macar araştırmacı Katalin Kariko

RNA bazlı aşıların arkasındaki bir diğer göçmen: Macar araştırmacı Katalin Kariko

katalin kariko

Katalin Kariko, Nobel Ödülü’nü hak ediyor”… Bu sözler Covid-19 aşını geliştiren Moderna laboratuvarının kurucu ortağı profesör Derrick Rossi’ye ait.

euronews: Macar asıllı biyokimyacı Katalin Kariko‘nun çalışmaları olmasaydı, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın Covid-19’a karşı geliştirdikleri mRNA bazlı aşılarının bu kadar hızlı çıkması mümkün olmayacaktı.

Ancak Kariko’nun haberci RNA (mRNA) teknolojisinin tıpta gelecek vadeden bir yöntem olduğu kabul ettirmesi bir hayli zaman aldı. Akademik camiada tanınmayan ve marjinalleştirilen Katalin Kariko, çalışmalarının Covid-19 aşısına öncülük etmesini “inanılmaz” olarak niteliyor.

1985’te Macaristan’dan ABD’ye göç eden Kariko, uzun yıllardır Amerikalı bilim insanı Drew Weismann ile RNA kaynaklı tedavi yöntemleri üzerine çalıştı.

mRNA Aşısı Nedir, Nasıl Çalışır?

Çalışmalarım nedeniyle üniversite beni terfi etmedi

Biyokimyacı Kariko, haberci RNA’nın, felçten sonra beyin dokusunu iyileştirme gibi birçok hastalıkların tedavisinde kilit bir rol oynayabileceğine inanıyordu.

Kariko 1990’larda mRNA üzerine yaptığı çalışmalar için finansman başvurusunda bulundu, ancak kaynak bulunmazken, bundan dolayı üniversitede hiçbir zaman terfi edilmediğini açıkladı.