Ana Sayfa Tıp&Sağlık Radyoaktif ‘Meyve Şekeri’ Kanseri Ve İltihabı Aydınlatıyor

Radyoaktif ‘Meyve Şekeri’ Kanseri Ve İltihabı Aydınlatıyor

Meyvelerde bulunan doğal bir şeker olan fruktozun radyoaktif bir formu, tıbbi taramalarda kanseri ve iltihabı aydınlatabilir. Bu yaklaşım, hastalıkların tespit edilmesini mevcut tekniklere göre daha kolay hale getirerek, erken teşhis sağlama potansiyeline sahip.

Pozitron emisyon tomografisi veya PET taraması genellikle izleyici adı verilen az miktarda radyoaktif glikozun kan dolaşımına enjekte edilmesine dayanır. Tarayıcı, glikozun vücutta kullanıldığı yere göre bir resim oluşturur. Birçok kanser,  için glikoz kullandığından glikoz orada birikerek kanserin alevlenmesine neden olur.

Bununla birlikte, tüm kanser türleri glikozu yakıt olarak kullanmaz ve beyin ve kalp gibi sağlıklı organlar bunu enerji için kullanabilir ve PET taramasında hastalıklı alanlar gizlenir.

It’s a Trap! Aldolase-Prescribed C4 Deoxyradiofluorination Affords Intracellular Trapping and the Tracing of Fructose Metabolism by PET

Kanada’nın Ottawa Üniversitesi’nden (uOttawa) araştırmacılar, hücrelerin giderek hastalıkla ilişkilendirilen bir şeker türü olan fruktozu nasıl kullandığının haritasını çıkaran yeni bir radyoaktif izleyici geliştirdi.

Glikoz gibi fruktoz da basit bir şeker veya monosakkarittir. Doğal olarak meyvelerde (‘meyve şekeri’), meyve sularında, bazı sebzelerde ve balda bulunur. Glikoz gibi fruktoz da ince bağırsaktan doğrudan kan dolaşımına emilir. Ancak karaciğerin enerji olarak kullanılabilmesi için önce fruktozu glikoza dönüştürmesi gerekir.

Araştırmalar, kalp krizi nedeniyle kalp dokusunun oksijenden mahrum kalması durumunda, enerji kaynağı olarak fruktozu kullanmaya başladığını buldu. Kanıtlar, bu değişimin iltihaplanmadan da kaynaklanabileceğini ve kanserin büyümesinde önemli bir etken olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, halihazırda PET taramalarında yaygın olarak kullanılan radyoaktif florini (18F), yeni izleyicileri [18F]4-FDF’yi oluşturmak için fruktozun değiştirilmiş bir formuna bağladılar.

İnsan karaciğer kanseri fare modeline enjekte edildiğinde, enjeksiyondan 20 ila 45 dakika sonra yapılan PET taramaları, izleyicinin tümörde biriktiğini ve sağlıklı dokular, beyin ve kalpte daha az biriktiğini gösterdi; Bu da sağlıklı organların fruktoza bağımlılığının sınırlı olduğunu düşündürüyor.

Bir fare inflamasyon modelinde taramalar, kalp ve beyinde [18F]4-FDF alımında önemli bir artış gösterdi; bu da izleyicinin bu organların hassas inflamasyon haritalama potansiyelini vurguladı.

Keşif, kalbi ve beyni etkileyen kanserlerin ve inflamatuar durumların erken tespiti ve tedavisi için yeni yollar açıyor.

The vast majority of positron emission tomography (PET) imaging systems map out how the body uses a radioactive form of glucose for energy. Since many cancers use glucose as metabolic fuel, they light up on glucose PET scans. However, not all cancers use glucose as fuel, and some normal organs, like the brain and heart, use high amounts of glucose too, making it difficult to identify some diseases from this type of diagnostic scan.