Ana Sayfa Manşet Oxford’un İlaç Reçetelerinde Hekime Yardımcı Yeni Yapay Zekası, “DrugGPT”

Oxford’un İlaç Reçetelerinde Hekime Yardımcı Yeni Yapay Zekası, “DrugGPT”

İngiltere’de, doktorlara ilaç tavsiyesi veren yapay zekâ geliştirildi. “DrugGPT” isimli yapay zekâ, hastanın hikâyesini okuduktan sonra hangi ilacı alması gerektiğini, sebepleriyle açıklayacak.

Oxford Üniversitesi , farmasötik reçete sorunlarını çözmek için bir yapay zeka aracı olan DrugGPT’yi yarattı. Hastaların tedavilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için reçeteli ilaçlarla ilgili hızlı ikinci görüşler ve kapsamlı bilgiler sağlayan bu teknoloji, tıp uzmanları için bir güvenlik ağı görevi görüyor./Guardian

DrugGPT sohbet robotu, tıbbi uygulayıcıların bir hastanın durumunu AI sohbet robotu aracına girmesine ve  olası yan etkileri ve ilaç etkileşimlerini vurgularken önerilen ilaçların bir listesini oluşturmasına olanak tanıyor. DrugGPT’nin ilgili yönergelere ve çalışmalara atıfta bulunarak önerileri için bağlam sağlama yeteneği, öne çıkan özelliklerinden biridir.

DrugGPT Sağlık Hizmetlerini Nasıl Etkileyecek?

Yalnızca İngiltere’de her yıl milyonlarca ilaçla ilgili tıbbi hata meydana geliyor ve bu durum bu konuda ciddi endişelere yol açıyor. Bu hatalar hayatları tehlikeye atabilir ve gereksiz harcamalara neden olabilir. Önerilen talimatlara uymayan hastalar ilaçla ilgili sorunlara katkıda bulunabilir.

Danışman doğum uzmanı Dr. Lucy Mackillop, DrugGPT’nin tıp uzmanlarına hastanın kavramasını ve ilaca uyumunu geliştirmek için nasıl yararlı veriler sağlayabileceğini vurguluyor. Sağlık personelinin de insan olduğunu ve özellikle baskı altında hata yapabileceğini unutmamalıyız.

DrugGPT ve diğer benzer sağlık teknolojileri hataları azaltabilse de, pratisyen hekimlerin güvenli hasta bakımı sağlamak için yeterli paraya ve çalışanlara sahip olduklarından emin olmaları gerekmektedir. Dr. Michael Mulholland, gelişmiş güvenlik önlemlerinin uygulanmasının ve yeni cihazların yaygın kullanımdan önce kapsamlı bir şekilde test edilmesinin ve değerlendirilmesinin sağlanmasının önemini vurguluyor.