Ana Sayfa Manşet Omicron’un BA.4 ve BA.5 alt varyantları tehdit haline dönüşmeye başladı

Omicron’un BA.4 ve BA.5 alt varyantları tehdit haline dönüşmeye başladı

Omicron’un alt varyantı olan BA.4 ve BA.5, koronavirüs’ün şimdiye kadarki en hızlı yayılan varyantı olarak biliniyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre ateş, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürük hatta aft gibi belirtiler yeni varyantın belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüs’ün yeni varyantının aşılara karşı dirençli olduğu ve çok daha hızlı yayıldığı da biliniyor.

Koronavirüs vaka sayıları hızla artıyor!

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, siyasetin salgını önemsemediğini savunarak, “Bakanlık yurttaşı aşıya yönlendirecek bir tutum izlemedi. Vakalar ve ölümler katlanmış durumda. Bu dalga büyüyecek. Ancak henüz bir önlem alınmadı. Vakalar binin altına düşünce maskeyi attık ama vakalar artınca neden takılmıyor? Sağlık Bakanlığı’nda bu boşvermişlik olunca tedbirsizlik topluma daha büyük yansıyor” dedi.

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Balbay ise aile sağlığı merkezlerine aşı için gelenlerin sayısında artış olduğunu belirterek “Ağustosta aşı merkezlerinde yığılmalar olabilir” uyarısında bulundu. Balbay, son günlerde çok sayıda kişinin test için hastanelere gönderildiğine dikkat çekerek “Test olanların yarısı pozitif çıkıyor. Çoğu kişi nezle olduğunu sanıyor; Kovid-19 olduklarının farkında değiller” diye konuştu.

Anımsatma dozunun teşvik edilmesi ve önlemlere vurgu yapan Balbay, “Özellikle kronik hastalığı olanlar aşı olmalı. Maske zorunluluğu gibi önlemler de kalktığı için vakalar arttı. Önlemler tekrar uygulanmalı, kapalı alanlara, özellikle toplu ulaşıma maske zorunluluğu getirilmeli. Kışı çok sert geçirmemek için önlemlerin şimdiden alınması gerek” ifadelerini kullandı. tamamı için başlığı tıklayınız.

AHESEN uyardı: Eylül ayında sağlık sistemi çökebilir

Sözcü gazetesi haberine göre; Korkutan corona uyarısı… Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) yeni varyantla beraber hastalığın bulaşıcılık oranının Omicron’a göre iki kat arttığına işaret etti. Ölümler 5 kat, hasta sayısı 31 kat arttı. Mevsimsel gribin de eklenmesiyle eylül ayında sağlık sistemi çökebilir.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), kalkan maske zorunluluğunun belli alanlarda yeniden getirilmesi gerektiği, aksi taktirde önümüzdeki aylarda mevsimsel grip vakalarının da eklenmesiyle sağlık sistemini zorlayacak düzeyde daha zor bir salgınla karşı karşıya kalabileceğimizi belirtti.

ACİL SERVİSLER ÇOK YOĞUN

AHESEN Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akpınar, “Şu anda örneğin hastanelerin acil servislerindeki yoğunluktan dolayı eczaneden test kiti alarak kendi kendine test yapanların büyük bir çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Hastanelerde test olamayan kişileri de düşünürsek günlük sayının 100 binleri bulduğunu söyleyebiliriz” dedi.

POZİTİF BİR KİŞİ 19 KİŞİYE HASTALIK BULAŞTIRIYOR

Prof. Dr. Akpınar, 17 Temmuz 2022 tarihine kadar ülkemizde toplam 15 milyon 524 bin 71 kişinin Covid-19 teşhisi aldığı, 99 bin 184 kişinin de Covid-19 nedeniyle vefat ettiğini kaydederek şunları söyledi:

– Mevcut rakamlar ve analizler, önümüzdeki haftaların oldukça zor geçeceğinin göstergesi. Sağlık Bakanı son açıklamasında ‘vaka sayısının 40 kat arttığını, sağlık hizmet sunumunda yükün 3 kat arttığını’ belirtti. R0 değeri bir hastalığın yayılım hızını belirtir. Yani bir hastanın bir ortama girince kaç kişiye hastalığı bulaştırabileceğini tanımlar. tamamı için başlığı tıklayınız.

Özel hastaneler Covid-19 hastalarını kabul etmiyor: Hastalar ilave ücret ödememeli

Birgün gazetesi haberinde; Hastanelerde Covid-19 yoğunluğu arttı. Özel hastaneler, ya Covid hastası kabul etmiyor ya da hastalara yüksek ücretler çıkarıyor. Hekimler “SGK, hastanelere pandemi bakım ve yoğun bakım ücretini yeniden ödemeli” dedi.

Sibel BAHÇETEPE

CovId-19 vaka sayılarının artmasıyla birlikte özellikle kamu hastanelerinin servisleri ve yoğun bakım üniteleri de dolmaya başladı. Pandeminin bitmediğini, bu nedenle özel hastanelerin de yeniden covid-19 ile mücadalede devreye alınması gerektiğini belirten hekimler “SGK’nin hastanelere pandemi bakım ücretini ödemekten vazgeçmesi, tıpkı salgının başında olduğu gibi hastaları, özel hastanelerin insafına bırakmak demektir. SGK, hastanelere ‘pandemi bakım ve yoğun bakım’ ücretini yeniden ödemeye başlamalı, yurttaştan ilave ücret alınmamalı” dedi. tamamı için başlığı tıklayınız.