Ana Sayfa İlaç Nobel’in 2023 vizyonu ve küresel hedefleri

Nobel’in 2023 vizyonu ve küresel hedefleri

Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy’un PharmaBoardroom’da yayınlanan görüşlerinden alıntıdır:

Nobel İlaç’ın başkanı Hasan Ulusoy, şirketin Türkiye’deki muazzam başarılarını ve biyoteknolojiye erken yatırım yaparak ve uluslararası fırsatları sıkı sıkıya kavramak suretiyle kendilerini nasıl farklılaştırdıklarını detaylandırıyor. Ulusoy ayrıca Nobel’in 2023 vizyonunu ve küresel hedeflerini vurgulamaktadır.

Türkiye’nin lider ilaç yöneticilerinden biri olarak, ilaç pazarına ilişkin mevcut değerlendirmeyi ülkeye sunarak başlayabilir misiniz?

2015 yılında PharmaBoardroom’la yaptığım önceki röportajda Türkiye’nin eczacılık pazarının çift haneli büyüme yaşamayacağından emindim – yanılmışım. Ülke sistemi incelendiğinde, piyasa Euro cinsinden döviz kuruna bağlı olup, Türk Lirası’na karşı sürekli olarak yükselirken, bu durum ürünlerimizin fiyatlarındaki ilerlemenin yolunu açmıştır. 2017 yılında, enflasyonun kısmen olması nedeniyle ülke, pazarda 26,5 milyar TL (5,5 milyar ABD doları) seviyesinde yer alırken fiyatlarda yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleşmiştir. Ancak, bu enflasyonun artmaya devam etmesi ile birlikte, cari tahminler yılın büyümeyle yüzde 24 oranında artacağını tahmin ederek, piyasa değerinin 30 milyar TL’ye yükselmesine yol açmaktadır.

Ayrıca, Türkiye’nin hastane ürün pazarının mevcut momentumu da görülmesi ilginç: 2010 yılında, bu rakam toplam pazarın yüzde 8,3’ünü oluştururken, bu rakam 2017’de yüzde 12,7’ye yükseldi ve pazar payında yüzde 50’lik bir artış oldu. yedi yıllık bir dönem. Bu devam eden büyüme, özellikle Türkiye’nin ilk “şehir hastanesi” ni göz önünde bulundurarak ( 1.253 yatak ve günde 12.000 hastaya hizmet verme kapasitesi) son derece ümit vericidir .Şubat 2017’de açılacak ve 20 şehirde 20 şehir ile toplamda en az 41.000 yatak kapasitesine sahip 22 ilde 30’dan fazla şehir hastanesine katılacaktır. Bu büyümeyi yakalamak için Nobel’in ürün portföyünü, özellikle de enjektabl ürünler olmak üzere hastane ürünlerine odaklanarak geliştirdik. Son zamanlarda, hem biyolojik ürünler hem de önceden doldurulmuş şırıngalar üreten özel bir tesis kurduk, bu nedenle hastanelere kendi uzmanlık alanları ve ihtiyaçları olan ihtiyaçları karşılayabiliriz.

Hastane ürünlerinin yanı sıra, biyolojikler ülke için bir sonraki büyük fırsattır, bu yüzden zaten bu alana yatırım yapıyoruz.Buradaki biyoteknoloji manzarası ilginçtir, bu ürünlerin pazar payı sadece ikiye katlanmışken, değeri zaten pazarın yüzde 20’sini oluşturuyor ve yükselmeye devam ediyor. Nobel’de, farklı Ar-Ge aşamalarımızda bu yeni ürünlerin birçoğunu seçtik.

Brezilya’nın biyoteknoloji sektöründe, önde gelen yerli şirketler, dört Brezilya ilaç pazarı lideri olan Achion, EMS, Hypermarcas ve União Química’dan oluşan Bionovis gibi ortak girişimler yoluyla güçlerini birleştirmeye karar verdiler. 15’den fazla Türk şirketi şu anda biyoteknolojiye yatırım yaparken, böyle bir işbirlikçi ruhun Türkiye’de büyük sonuçlar doğurabileceğini düşünmüyor musunuz?

Fırsat mevcut değil çünkü burada bu zihniyetimiz ya da o kültürümüz yok. Şirketler esas olarak yalnız kurtlar olarak faaliyet göstermekte, ki bu da hayal kırıklığı yaratıyor çünkü ortak girişimlerin işe yaradığına inanıyorum ama Türkiye’de hiçbir başarı görülmedi.

Bu bağlamda, Türk şirketlerinin çoğunun gerçekten de uluslararası olmaya çabaladıklarını gördük ve Nobel tek istisna oldu.Uluslararası varlığınızı korumak için farklı olarak neler yaptınız?

2000’li yılların başlarında, ülkedeki ilaç şirketlerinin çoğunun birbirine çok benzediğini hissettik, bu yüzden kendimizi farklı hale getirmek ve kendimizi normdan ayırmak istedik. Bunu başarmak için, yurtdışına bir duruş sergilemeye çalıştık, Kazakistan’a taşınmadan önce Özbekistan’da operasyonlara başladık ve diğer ülkelere bağımsız örgütler olarak genişledik. Bunun için çalıştık, çünkü Türkiye’den profesyonelleri aldık, bazıları sanayi altyapısı olmayanlar ve onları yurtdışındaki ülkelerde kurmadan önce 16 yıl boyunca başarılı ve karlı operasyonlar gerçekleştirdiklerinde onları Merkezimizde eğittik. Onlar kendi ülkelerinde öncülerimiz, farklı bölgelerde Nobel’in gücünü tam olarak kurmaya yardım ediyorlar ve biz bunu gerçekleştiren Türkiye’deki tek şirketiz.

Uluslararası pazarlardaki rekabet avantajlarımızdan bir diğeri de iş olarak esnekliğimizdir. Büyük ilaç şirketlerine baktıklarında, karar verme süreçlerini yansıtan çok bürokrasi var, oysa iş dünyasında çok önemli olan hızlı kararları alabiliyoruz ve bu bizim gücümüz.

İştirak ağımızın bir parçası olarak, uluslararası ayak izimizi üretimde artırmaya yönelik fırsatları görüyoruz ve Özbekistan ve Kazakistan’da kendi üretim tesislerimiz var – bu nedenle Türkiye’de sınırları dışında üretim tesislerine sahip ilk şirketiz. Ayrıca, politik sorunlardan dolayı bazı aksaklıklar yaşadığımız Rusya’yı keşfetmeye başladık, fakat ülke ile ilişkimizi kurmaya devam ediyoruz.

 

Nobel İlaç üst yönetimi
(ilgili haber)
Yüzde yüz yerli sermayeli, 53 yıllık köklü marka Nobel İlaç’ın üst yönetiminde, kadınların oranı yüzde 50.

 

 

 

tamamı için kaynağa bakınız