Ana Sayfa Manşet Millî Savunma Bakanlığı’nın Covid-19 mücadelesinde solunum cihazı ve ilaç konusunda önemli açıklamaları

Millî Savunma Bakanlığı’nın Covid-19 mücadelesinde solunum cihazı ve ilaç konusunda önemli açıklamaları

COVID-19 İLE MÜCADELE

Silahlı Kuvvetlerimiz, kutsal vatan topraklarının (780 bin km² olan)  güvenlik ve bütünlüğü ile 83 milyon vatandaşımızın huzur ve güvenliğini hedef alan her türlü tehdit ve tehlikeye karşı,

Yurt içi ve sınır ötesinde, uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizi büyük bir azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgınına yönelik Milli Savunma Bakanlığınca devletimizin diğer kurumları ile koordineli olarak ciddi ve güçlü tedbirler alınmış, gelişmeler ışığında proaktif bir yaklaşım gösterilerek ivedilikle ve kararlılıkla bireysel ve kurumsal tedbirler alınmaya devam edilmektedir.

Bu kapsamda; Millî Savunma Bakanlığında oluşturulan Koronayla Mücadele Merkezi (KOMMER) tarafından Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak sistematik bir şekilde hareket tarzları üretilmekte, risk ve durum değerlendirmesi yapılmaktadır.

COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında Bakanlığımızın milli imkan ve kabiliyetleri kullanılarak, mevcut kapasiteleri geliştirilmek suretiyle çeşitli tipte maske, tulum ve hijyenik malzeme üretimine hız kazandırılmıştır. Bu kapsamda;

Dikimevi Müdürlüklerince maske üretiminin haftada toplam 3 milyona, tulum üretiminin 10 bine,

İlaç Fabrikası Müdürlüğünce, alkol bazlı dezenfektan üretiminin haftada 10 bin Litreye,

Makine Kimya Endüstrisi Kurumunca, maske üretiminin haftada 7 milyona, tulumun 100 bine, dezenfektan üretiminin 30 bin litreye çıkartılması planlanmaktadır.

COVID-19 hastalarına müdahale kapsamında bazı ilaçların tedarik ve üretimi için yurtdışı hammadde ve ilaç tedarik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Numune hammadde ile AR-GE çalışmaları başlatılmış, ilaç geliştirme projemiz TÜBİTAK’a iletilmiştir.

Ayrıca, tasarım ve üretimi tamamen yerli ve milli olan sahra mekanik solunum cihazının prototip üretiminin tamamlandığını da bu vesileyle bir kez daha belirtmek isteriz.

Üretimin olabildiğince yükseltilerek sadece silahlı kuvvetlerimizin, diğer bakanlıklarımızın, kamu kurum ve kuruluşları ile halkımızın ihtiyaçlarının değil, aynı zamanda imkânlar ölçüsünde dost ve müttefik ülkelerin desteklenmesi de önem arz etmektedir.

COVID-19 ile mücadelede kullanılacak sağlık malzemeleri Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçak ile İtalya, İspanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova ve İngiltere’ye gönderilmiştir.

Celp ve terhislerle ilgili olarak, Yurdumuzun her köşesinde ve yurt dışında görev yapan Mehmetçiğin bu görev değişimi yurt çapında çok geniş kapsamlı bir hareketliliğe sebebiyet verecekti,

Bu durum, bugüne kadar karantina, şehirlerin izolasyonu, sokağa çıkma yasağı gibi sosyal hareketliliği asgariye indiren tedbirlerle yurt genelinde ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sağlanan kazanımlara zarar verebileceği gibi TSK için hem de aileler ve toplum için büyük risk teşkil edebilirdi.

Bu sebeple, daha önce kritik dönemlerde uyguladığımız gibi Nisan ayında askere alınacak 53 bin yükümlü gencimizin silahaltına alınmasının ertelenmesine, 16 Nisan 2020 tarihli ve 2414 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “01 Kasım – 01 Aralık 2019 tarihleri arasında silah altına alınan erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresinin 1 ay uzatılmasına 7179 saylı Asker Alma Kanunun 5’inci maddesinin 2’inci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

Milli Savunma Bakanlığı tüm teşkilatı ile bu salgın riskine karşı teyakkuzdadır. Bu mücadelede temel ilkemiz uygulamakta olduğumuz tedbirlerin, yurt içi ve yurt dışı harekâtlarımızı, hudutlarımızın güvenliğini ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde hayata geçirilmesidir.