Ana Sayfa Tıp&Sağlık Meyve Suyu Arınmaları Sağlığınıza Zarar Verebilir

Meyve Suyu Arınmaları Sağlığınıza Zarar Verebilir

Lifsiz meyve suyundan oluşan bir diyet bağırsakta ve ağızda iltihapla bağlantılı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.

Meyve suyu arınmanızın sizi daha sağlıklı yaptığını mı düşünüyorsunuz? Northwestern Üniversitesi’nden yeni bir çalışma bunun tam tersini yapıyor olabileceğini öne sürüyor.

Yeni yapılan bir çalışmada, sadece sebze ve meyve suyu içeren üç günlük bir diyetin bile iltihap ve bilişsel gerilemeyle ilişkili bağırsak ve ağız bakterilerinde değişimlere neden olabileceği bulundu.

Effects of Vegetable and Fruit Juicing on Gut and Oral Microbiome Composition

Northwestern bilim insanları üç grup sağlıklı yetişkini inceledi: bir grup sadece meyve suyu tüketti, diğeri meyve suyunu tam gıdalarla tüketti ve üçüncüsü sadece tam bitki bazlı gıdalar tüketti.

Bilim insanları gen dizileme tekniklerini kullanarak bakteriyel değişiklikleri analiz etmek için diyetlerden önce, diyet sırasında ve diyetten sonra tükürük, yanak sürüntüsü ve dışkı örnekleri topladı.

Bilim insanlarının buldukları Sadece meyve suyu tüketen grup, iltihaplanma ve bağırsak geçirgenliği ile ilişkili bakterilerde en önemli artışı gösterdi, bitki bazlı tam gıda tüketen grup ise daha olumlu mikrobiyal değişiklikler gördü. Meyve suyu ve gıda tüketen grupta bazı bakteriyel değişimler görüldü ancak bunlar sadece meyve suyu tüketen gruba göre daha az şiddetliydi. Bu bulgular, lifsiz meyve suyu içmenin mikrobiyomu bozabileceğini ve potansiyel olarak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar “Çoğu insan meyve suyu içmeyi sağlıklı bir arınma olarak düşünür, ancak bu çalışma bir gerçeklik testi sunuyor,”

Lif neden önemlidir Meyve suyu içmek, bütün meyve ve sebzelerdeki lifin çoğunu yok eder ve bu da bütirat gibi iltihap giderici bileşikler üreten yararlı bakterileri besler. Lif olmadan, şeker seven bakteriler çoğalabilir.

Meyve suyundaki yüksek şeker içeriği, bu zararlı bakterileri daha da besleyerek bağırsak ve ağız mikrobiyomunu bozar. Çalışma ayrıca lif alımının azaltılmasının metabolizmayı, bağışıklığı ve hatta ruh sağlığını etkileyebileceğini öne sürüyor.

Ağız mikrobiyomu hızlı tepki veriyor Nispeten stabil kalan bağırsak mikrobiyotasının aksine, ağız mikrobiyomu yalnızca meyve suyu diyeti sırasında dramatik değişiklikler gösterdi. Bilim insanları yararlı Firmicutes bakterilerinde azalma ve iltihapla ilişkili bir bakteri grubu olan Proteobacteria’da artış buldu.

Sonraki adımlar Bulgular, meyve suyu ve diğer diyetlerin, özellikle meyve suyunu meyve yerine tüketen çocuklarda, mikrobiyomu nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.