Ana Sayfa Tıp&Sağlık Mevcut Aşı, Romatoid Artritin Önlenmesinde “Umut Işığı” Oldu

Mevcut Aşı, Romatoid Artritin Önlenmesinde “Umut Işığı” Oldu

Romatoid artritli kişiler için ikinci veya üçüncü basamak tedavi olarak kullanılan bir ilaç, risk altındaki katılımcıların yüzde 92,8’inde 12 ay sonra zayıflatıcı ve ağrılı hastalığın başlangıcını durdurarak önleyici olarak büyük umut vaat ediyor.

Clinical trial shows rheumatoid arthritis drug could prevent disease A drug used to treat rheumatoid arthritis could also prevent the disease in individuals deemed to be at risk.

ABD’de Orencia adıyla satılan biyolojik bir ürün olan Abatacept, romatoid artrit (RA) hastaları tarafından iltihaplanma ve şişme gibi semptomları yönetmek için kullanılan ilaçlardan sadece bir tanesidir ve iğne veya kalem yoluyla kendi kendine uygulanan haftalık mide/uyluk enjeksiyonları olarak verilmektedir.

Ancak King’s College London’ın 213 katılımcıyla yapılan Faz 2b klinik deneyinin sonuçları, abatacept’in eklem ağrısı gibi erken RA semptomları olan kişilerde hastalığın ilerlemesini durdurmak için ‘önleyici’ olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

RA hastalarındaki kullanımına benzer şekilde abatasept, deneme katılımcılarının 110’una 12 ay boyunca her hafta verildi. Hem abatasept hem de kontrol kohortları 24 ay boyunca izlendi.

Abatasept alan 110 kişiden, bir yıl süren tedavinin sonunda hala artritsiz olanların tahmini oranı yüzde 92,8 iken, kontrol grubunda bu oran yüzde 69,2 idi. 24 ayda, abatacept grubundaki katılımcıların 27’sinde (yüzde 25) RA’ya ilerleme görüldü; bu oran, plasebo grubundaki 103 katılımcının 38’inden (yüzde 37) önemli ölçüde daha azdı.

King’s College’dan Profesör Andrew Cope, “Bu, bugüne kadarki en büyük romatoid artrit önleme çalışmasıdır ve yerleşik romatoid artrit tedavisinde kullanılmak üzere lisanslanan bir tedavinin, risk altındaki kişilerde hastalığın başlamasını önlemede de etkili olduğunu gösteren ilk çalışmadır”

Randomize, çift kör klinik çalışma, Birleşik Krallık’ta 28, Hollanda’da ise üç hastane merkezli erken dönem artrit kliniğinde gerçekleştirildi ve sitrulinlenmiş protein antijenlerine (ACPA), romatoid faktöre karşı serum antikorları ve inflamatuar eklem ağrısı gibi semptomlara sahip katılımcılar değerlendirildi. RA gelişme riskinin yüksek olması nedeniyle seçilmiştir.

Abatasept grubundaki katılımcılar için ikincil sonuçlar arasında ağrının önemli ölçüde azalması ve daha yüksek fonksiyon ve yaşam kalitesi puanları yer alıyordu. Ultrason taramaları ayrıca eklem zarı iltihabında da azalma gösterdi.

Önleyici kullanım için hâlâ deneme aşamasında olan araştırmacılar, etkinliği artırmak için ilacın hastalara göre daha da özelleştirilebileceğini umuyorlar.

Sonuçlar aynı zamanda ilacın zaman içinde etkinliğini sürdürebilmesi için 12 aydan daha uzun bir süre uygulanması gerekebileceğini ortaya koyuyor.

Abatacept in individuals at high risk of rheumatoid arthritis (APIPPRA): a randomised, double-blind, multicentre, parallel, placebo-controlled, phase 2b clinical trial

Individuals with serum antibodies to citrullinated protein antigens (ACPA), rheumatoid factor, and symptoms, such as inflammatory joint pain, are at high risk of developing rheumatoid arthritis. In the arthritis prevention in the pre-clinical phase of rheumatoid arthritis with abatacept (APIPPRA) trial, we aimed to evaluate the feasibility, efficacy, and acceptability of treating high risk individuals with the T-cell co-stimulation modulator abatacept.