Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Meme biyopsilerini kolaylaştıran mamografi çözümü

Meme biyopsilerini kolaylaştıran mamografi çözümü

Prof. Dr. Füsun Taşkın

Prof. Dr. Füsun Taşkın: “Siemens Healthineers benim için güvenilir bir yol arkadaşı”

Tıbbi görüntülemenin her alanında en yeni teknolojilerle çözümler sunan Siemens Healthineers, kadın sağlığı açısından en kritik konulardan biri olan mamografide de geniş ürün yelpazesiyle hizmet veriyor. Hasta konforuna ve tetkik sürelerini kısaltırken görüntü kalitesini artırmaya odaklanan Siemens Healthineers’ın MAMMOMAT Revelation çözümü ise görüntülemenin yanı sıra meme biyopsilerinde de fark yaratıyor.

MAMMOMAT Revelation’ın 500 3D HD Breast Tomosynthesis özelliği, pazardaki en geniş tarama açısını sunuyor. Bu geniş açı sayesinde derinlik çözünürlüğü de artıyor ve böylece mükemmel kalitede 3D görüntüler elde ediliyor. Gerek sağlık çalışanları gerekse hastalar açısından bu, en küçük lezyonların bile görülebilmesi, dolayısıyla erken teşhis anlamına geliyor.

MAMMOMAT Revelation’ın bir başka önemli özelliği ise 3D HD Breast Tomosynthesis’e dayalı biyopsiler yapılmasına imkan sağlaması. Cihazda kullanılan HD Breast Biopsy çözümü, tek bir tıklamayla ve +/- 1mm doğrulukla şüpheli alanların hedeflenmesini sağlıyor. Doğru noktadan alınan biyopsiler, ayrı bir cihaza gerek kalmadan, 20 saniyede kontrol edilebiliyor. Böylece hastaların cihazda geçirdiği süre kısalırken, sağlık çalışanlarının iş akışı da hızlanıp iyileşiyor.

Yine hasta konforuna katkıda bulunan bir başka özellik ise Personalized Soft Compression. MAMMOMAT Revelation’da, bu özellik sayesinde meme sıkıştırma işlemi yumuşatılıyor ve sıkıştırma gücü otomatik ve kişiye özel olarak ayarlanıyor. Kısacası MAMMOMAT Revelation, gerek hasta gerekse sağlık çalışanları açısından maksimum seviyede konforlu, hızlı ve etkili bir mamografi süreci sunuyor.

Ülkemizde bu teknoloji için global bir referans merkezi de bulunuyor: Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Meme Kliniği. Siemens Healthineers Türkiye Grup Pazarlama Müdürü Ertuğ Kalafatoğlu, “Klinik, bu alanda global referans olarak Türkiye’den seçilen ilk merkez oldu. Eskiden, Türkiye’de bu cihazı satın almak isteyen sağlık kuruluşları sistemi kullanım sırasında incelemek üzere başka ülkelere gidiyordu. Artık başka ülkelerdeki sağlık kuruluşu temsilcileri, sistemi görmek üzere ülkemize geliyor.”

Prof. Dr. Füsun Taşkın: “MAMMOMAT Revelation özellikle meme biyopsisi açısından büyük fayda sağlıyor.”

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Meme Kliniği’nde görev yapan ve MAMMOMAT Revelation’ı yoğun şekilde kullanan radyoloji uzmanı Prof. Dr. Füsun Taşkın, mamografideki gelişmeleri değerlendirirken tomosentez avantajını özellikle vurguluyor: “Benim meme radyolojisi eğitimim analog cihazlarla ve film-ekran mamografiyle başladı. Uzmanlığım sırasında da dijital mamografi teknolojisi gündeme geldi ve artık durmaksızın gelişiyor. Tam alanlı dijital mamografi tüm radyoloji pratiğimizi değiştirdi, çünkü analog sistemlerde mamografi kalite kontrolünü sağlamak son derece karmaşık, yorucu ve zaman alıcıydı. Şu anda ise benim için en etkileyici gelişme bu sistemin tomosentez, kontrastlı mamografi, tomosentez kılavuzluğunda biyopsi gibi tanı sürecine çok önemli katkıları olan uygulamaları mümkün kılması.”

Prof. Taşkın’a göre, tomosentezin en büyük faydası, dijital mamografinin kanser saptama duyarlılığını artırması ve ek görüntüleme gereksinimini azaltması: “Tomosentez, dens meme yapısı olan kadında mamografik değerlendirmeyi kolaylaştırıyor ve dijital mamografide saptayamadığımız lezyonları bulabilmemizi sağlıyor. Kontrastlı mamografi tek seansta meme MR’ına benzer, detaylı bir inceleme sağlıyor ve MR tetkiki yaptıramayan kadınlarda alternatif bir değerlendirme sağlıyor.”

Bu bağlamda Siemens Healthineers’ın görüntüleme alanında hem insan sağlığına hem de radyologların iş süreçlerine sağladığı katkıdan da söz eden Prof. Dr. Füsun Taşkın şunları ifade ediyor: “Siemens Healthineers, güncel teknolojiyi kullanarak görüntüleme sistemlerini sürekli geliştiriyor. Sağlık sektöründe büyük bir sorumluluk bilinciyle çalışan, çözüm odaklı bir marka ve benim için de güvenilir bir iş arkadaşı. Siemens Healthineers’ın MAMMOMAT Revelation sistemini hastanemizde son 1 yıldır kullanıyorum. Bu cihaz özellikle meme biyopsisi açısından büyük fayda sağlıyor. Tomosentez kılavuzluğunda biyopsinin en önemli avantajı, sadece tomosentezle saptayabildiğimiz lezyonların biyopsisini yapabilmemizi sağlaması. Bu özellik yokken, bu tip lezyonlara tanı koymak çok daha zordu. Ayrıca işlem süresi belirgin şekilde kısaldığı için ben stereotaktik biyopsi yerine de bu yöntemi kullanıyorum. MAMMOMAT Revelation tek seansta birden fazla odağı seçebilme ve örnek alma şansı sağladığı için hasta konforunu da artırıyor. Örneğin, sadece MR’da saptanan bir lezyon nedeniyle MR kılavuzluğunda biyopsi için merkezimize yollanan bir hastamızda ikinci bakı tomosentez ile lezyonu bulduk ve tomo-biyopsi ile tanı koyduk. Böylece hasta açısından daha kısa süren, daha az yorucu, intravenöz kontrast madde kullanımı gerektirmeyen, aynı derecede güvenilir ve maliyeti daha düşük bir biyopsi seçeneği sağlanmış oldu.”

Mamografi söz konusu olduğunda gündeme gelen konulardan biri de radyasyon. Prof. Dr. Taşkın, mamografideki radyasyon maruziyeti hakkında şunları söylüyor: “Mamografide maruz kalınan iyonizan radyasyonu ‘ortalama glandüler doz’ olarak tanımlıyoruz. Mamografide dozlar zaten nispeten düşük ama her zaman hedefimiz, en düşük dozla en fazla bilgiyi almak. Bu yüzden, mamografi sistemlerini değerlendirirken ne kadar doz maruziyeti yarattıklarını da çok önemsiyoruz. Siemens Healthineers MAMMOMAT Revelation’da bu denklem iyi kurulmuş; mümkün olan en düşük dozla en çok bilgiyi alabiliyoruz. Gridsiz görüntüleme sayesinde de ortalama glandüler dozu azaltmak mümkün oluyor.”

MAMMOMAT Revelation gibi cihazların yeni teknolojilerle donatılarak geliştirilmesinde, kuşkusuz bu cihazları kullananların beklentileri de büyük önem taşıyor. Bu nedenle Siemens Healthineers daima uzmanların geri bildirimlerini ve beklentilerini alarak yeni teknolojilerin rotasını belirliyor. Bu çerçevede Prof. Dr. Füsun Taşkın da geleceğin teknolojilerine ışık tutuyor: “Bundan sonraki aşamada kontrastlı mamografi kılavuzluğunda biyopsi, kontrastlı tomosentez ve yapay zekanın bir araya gelerek tanısal süreci hızlandıracağı ürünler bekliyorum. Gelecekte, tek bir sistemle çok-parametreli, kısa süreli ve tek seansta tanı sağlayan ürünlerin geliştirileceğini düşünüyorum.”

Kuşkusuz sağlık teknolojilerindeki gelişmeler daha da hızlanarak sürecek ve Siemens Healthineers da bugüne dek sürdürdüğü teknoloji öncülüğü görevine devam edecek.