Ana Sayfa Manşet Kozmetik alanında bir ilk ile başladık

Kozmetik alanında bir ilk ile başladık

W- İş insanı ve girişimci Sn. Gamze Atay ile yeni yatırım alanı özelinde sohbet edeceğiz.

Gamze Hn kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

G.A.- İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümü’nü bitirdikten sonra özel sektörde çalışma hayatına atıldım.

Kariyerimi uzun yıllar özel sektörde ihracat ve pazarlama konularında sürdürdüm.

Mermer sektöründe faaliyet gösteren ve dünya çapında pek çok projeye imza atmış olan Ataymer Madencilik’in kurucusuyum. Yurt dışında projelerimize devam ederken, bu sektörde yakaladığımız başarıyı başka bir sektöre de taşıyarak ülkemize yeni kaynaklar sağlamak ve bu konuda faaliyet göstermek isteyen insanlara yol açmayı hedefliyorum.

W- Salyangoz üretme ve onlardan ürün elde etme fikri nasıl oluştu hikâyenizi paylaşır mısınız?

G.A.- Uzun yıllardır mermer sektöründe başarılı projelere imza atıyoruz. Bu alandaki ihracatımızın yanı sıra ihracat ve döviz girdisi ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak farklı ve niş bir alanda daha faaliyetlerimizi çeşitlendirmek istedik.  Araştırma sürecinde özellikle Türkiye’de hiç yapılmamış ve katma değeri yüksek alanlara yöneldik.  Bu sürecin sonunda araştırmalarımızı bu alanda yoğunlaştırdık. Ülkemizde daha önce bu tür bir yetiştiricilik deneyimi olmadığı için yurt dışı firma ve kaynaklardan, yazılmış tezlerden bilgi topladık. Yaptığımız derin araştırmalar sonucu ülkemizde çok küçük bir pazar payı olsa da özellikle Avrupa ülkelerinde pek çok restoranın menüsünde sıkça yer aldığını bildiğimiz bu ürünle ilgili yatırım yapma isteğimiz güçlendi. Üretim sürecini en ince ayrıntısına kadar görmek ve öğrenmek için farklı zamanlarda birkaç kez Avrupa’da bir çiftliğe giderek yerinde inceleme yaptık ve eğitim aldık. Tüm bu analizlerin sonucunda yatırım kararını aldık. Böylelikle kuluçkahanesi olan ilk salyangoz çiftliğini kurduk. Üretime devam ederken aynı zamanda salyangozu başka ne alanlarda kullanabiliriz diye araştırma yaptık ve böylece kozmetik sektörüne yöneldik.

Ürettiğimiz salyangoz cinsi kozmetik için en kaliteli sıvıyı sağlayan cins olduğu için, bu sıvıyı en doğru yöntemle elde edebilmek için de eğitim aldık. Doğadan toplanılan salyangozların aksine, doğadaki zararlı atıklardan uzak olarak, hijyenik ortamda ve veteriner kontrolünde büyütülen salyangozlarımız, insan gıdasıyla beslenmektedir ve yapısında insan sağlığına zararlı bakteri, virüs, küf ve mantar bulundurmamaktadır.

Konunun bir de ekonomik boyutunu inceledik ve gördük ki Türkiye’nin 2018 ilk 6 ayındaki kozmetik ithalatı 270 milyon dolar, bunun 67 milyon doları sadece anti-aging ürünler ve diğer losyonlar. Bizim böyle özel bir ham madde elde etme olanağımız var iken neden kendi ürünlerimizi yapmıyoruz diye düşündük ve cilt ürünleri üretimi konusunda bize destek verecek bir firma ile anlaşarak üretimimizi gerçekleştirdik.

W- Yatırımınızın-tesisinizin özellikleri ve kapasitesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

G.A.- Kuluçkahane ve üretim bahçelerinden oluşan tesisimizde şu an yıllık 60 ton salyangoz üretme kapasitesine sahibiz. Ancak yeni yapacağımız tesiste kapasitemiz bu rakamın çok üzerine çıkacak.

W- Salyangoz üretiminiz hem gıda için hem de sağlık-kozmetik için midir?

G.A.- Evet. Hem gıda olarak tüketilmesi için hem de kozmetik-sağlık sektöründe kullanılacak salyangoz sıvısı üretimi için üretim yapmaktayız.

W- Salyangozdan elde ettiğiniz sıvının içeriğinde neler vardır?

G.A.- Uluslararası enstitülerin araştırmalarına göre salyangoz sıvısı içerisinde yüksek miktarda kollajen, elastin, glikolik asit, C & E vitaminleri ve proteinler mevcuttur.

W- Ne gibi ürünler elde edilebilir ve kullanım alanları nelerdir?
Mevcutta ürünleriniz var mıdır ve bunlar yurt içi-dışı pazarlaması yapılmakta mıdır?
İhracatınız hangi ülkelere olmaktadır?

G.A.- Cilt için birçok bakım ürünü, ayrıca gıda takviyesi gibi ürünler de elde edilebilir. Mevcutta salyangoz sıvısı içeren cilt serumu ve kremimiz var. Bu ürünlerimiz için Sağlık Bakanlığı bildirimleri, dermatolojik ve bakteri testleri yapıldı ve sonrasında da ihracat sertifikamızı aldık. Yeni ürünler için de çalışmalarımız sürüyor. Hazır olan ürünlerimizin Türkiye’de pazarlanmasına başladık, kliniklerde doktorlar aracılığıyla tanıtılıp satışı yapılması için dağıtımımız başladı. Yurt dışı pazarlanması için de firma görüşmeleri, fuar ziyaretleri gerçekleştirdik ve yenileri için de planlamalarımızı yapmaktayız.

Gıda olarak ihracat Avrupa ülkelerine yapılmaktadır.

W- Yatırımınız ülkemiz için bir ilk midir?
Salyangoz ürünlerinin pazar hacmi dünya da, ülkemizde nedir ve sizin hedefinizi sakıncası yoksa alabilir miyiz?

G.A.- Ülkemizde uzun yıllardır doğa toplayıcılığı yapılarak salyangozlar işlenmiş şekilde ihraç edilmektedir ancak üretim yapabilen bir çiftlik yoktur ve bu vasfıyla yatırımımız bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

Dünya’da salyangoz tüketimi yılda yaklaşık 450.000-500.000 ton civarında. Pazar her geçen gün büyümekte ve özellikle Avrupa’daki talep sürekli artmaktadır. Başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri bu tüketimin %50 sinden fazlasını yapıyor ve Çin, Amerika, Afrika da kalan pazarı paylaşıyor.

Türkiye’den 2014 yılında yapılan ihracat yaklaşık 5 milyon Euro değerinde iken 2016 yılına gelindiğinde bu rakam 3 milyon Euro civarlarına düşmüştür. Avrupa’da doğa toplayıcılığı yasaklanarak birçok çiftliğin açılması teşvik edilmiştir. Biz de Türkiye’de salyangoz üretiminin öncüsü olarak hem yurt için hem yurt dışı pazara büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

W- Yakın gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

G.A.- Öncelikle yeni tesisin kurulumunu tamamlayarak daha yüksek kapasitede üretim yapmayı planlıyoruz. Bu üretim sayesinde hem gıda ihracatı hem de kozmetik ürünlerinin üretimine, satışına ve ihracatına hız vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca çiftliğimizde etkinlikler ve festivaller düzenleyerek hem yeni yatırımcıları teşvik etmek hem de bu alanda ülke ve dünya çapında bilinirliğimizi artırmayı hedefliyoruz.

W- “Başarıyı Seviyorum”, “Tuttuğumu Koparırım”  ifadeleriniz üzerinden iş hayatına bakışınızı paylaşır mısınız?

G.A.- Çalışmayı, araştırmayı, üretmeyi çok seven bir insanım ve mücadeleci bir kişilik yapım vardır. Yapılabilirliğine inandığım şeyler için tüm şartları zorlarım. Bunların üzerine emeğe ve güvene verdiğim değeri ekleyince başarı da beraberinde geliyor.

 W- Gamze Hanım başarılarınızın daim olmasını dileriz.