Ana Sayfa Tıp&Sağlık “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı”

“Kolon Kanseri Farkındalık Ayı”

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan
  • Kanserle Dans Derneği, “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” çerçevesinde Mart ayı boyunca hasta ve hasta yakınlarının merak ettikleri konuları cevaplayan dijital bir bilinçlendirme kampanyası düzenledi. 
  • Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişiye kolorektal kanser tanısı koyulduğuna ve kolon kanserinin Türkiye’ de en sık görülen 3. kanser türü olduğuna dikkat çeken Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” çalışmalarıyla dernek olarak amacımız hastalarımızın ve yakınlarının en doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak, yeni tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarına yardımcı olabilmek, erken tanının hayat kurtardığını anlatmak ve yaşadıkları süreçte yanlarında olabilmek.” dedi. 

Kanser alanında 176.000 takipçisiyle Türkiye’nin önde gelen hasta dernekleri arasında yer alan Kanserle Dans Derneği, “Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” vesilesiyle kolon kanserine dikkat çekmek amacıyla hastalar ve hasta yakınlarına yönelik dijital bir farkındalık kampanyası hayata geçirdi. Yapılan kampanyada sosyal medya platformları aktif olarak kullanıldı. Mart ayında sosyal medya üzerinden bilinçlendirme postları, basılı ve dijital mecralarda medya çalışmaları ve 25 Mart’ta Doç. Dr. Cihangir Akyol’un katılımıyla gerçekleştirilen “Kolon Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemleri” konulu canlı yayınla hasta ve hasta yakınlarının doğru bilgiye erişimi ve erken tanı farkındalığının artırılması hedeflendi.

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan yaptığı açıklamada; kolon kanserinin Türkiye’ de en sık görülen 3. kanser türü olduğunu belirtti. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon insana kolorektal kanser tanısı konulmakta olduğuna ve yine her yıl 500.000 hastanın kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Gürkan “Kolon Kanserine yönelik yürüttüğümüz farkındalık çalışmasıyla dernek olarak amacımız, hastalarımızın ve yakınlarının en doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak, bu alandaki tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarını temin etmek ve tedavi süreçlerinde yanlarında olabilmek.” dedi.

Bu gibi farkındalık çalışmaları ile erken tanının önemine vurgu yaptıklarını kaydeden Gürkan, “Kolon kanserinde erken tanı gerçekten hayat kurtarıyor. Özellikle ailede kolon kanseri öyküsünün olması son derece büyük bir risk faktörü. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerin ise mutlaka takip edilmesi çok önemli. Uzmanlar sigara ve alkol tüketiminin kolon kanseri risk faktörleri arasında olduğunu vurgulamakta. 50 yaşından sonra, kadın-erkek fark etmeksizin, mutlaka her 10 yılda bir kolonoskopi taramasından geçilmesi erken teşhis ve tedavi imkanını artıracaktır” dedi.

Toplumda kolon kanseri farkındalığının artırılmasının çok değerli olduğunu vurgulayan Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan; “Bu projenin gerçekleşmesinde yanımızda olan değerli hekimimiz Doç. Dr. Cihangir Akyol’ a ve projenin hayata geçirilmesine verdiği koşulsuz destek ile katkı sağlayan Medtronic firmasına bir kez daha en içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Unutmayın erken tanı hayat kurtarır” dedi.

Kolon Kanseri dijital eğitimine Kanserle Dans Derneği YouTube hesabından ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=drKfxMs_R_8 

Kolon kanseri nedir?

Kolorektal kanserlerin çoğu kolon veya rektumun iç yüzeyinde bir büyüme olarak başlar. Bu büyümelere polip denir. Bazı polip türleri zamanla (genellikle yıllarca) kansere dönüşebilir, ancak tüm polipler kansere dönüşmez. Bir polipin kansere dönüşme şansı, polip türüne bağlıdır.

Kolorektal kanser riskini artıran faktörlere baktığımızda yaş, cinsiyet, aile öyküsü, kalıtım, yaşam tarzı gibi faktörler öne çıkmaktadır.  Kolorektal kanser riski yaşla birlikte artar. Kolorektal kanser, genç yetişkinlerde ve gençlerde ortaya çıkabilir, ancak çoğu 50 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkar.  Kolorektal kanser için teşhis erkeklerde ortalama 68 yaşında, kadınlar için de 72 yaşında olmakta. Rektal kanser için, bu ortalama hem erkekler hem de kadınlar için 63 yaştır. Erkeklerin kolorektal kanser geliştirme riski, kadınlardan biraz daha yüksektir.

Kolon Kanseri belirtileri nelerdir?

  • Bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik
  • İshal, kabızlık veya bağırsağın tamamen boşalmadığı hissi
  • Dışkıda parlak kırmızı veya çok koyu kan
  • Sık sık gaz sancısı, şişkinlik, dolgunluk ve kramplar dahil olmak üzere karın bölgesinde rahatsızlık
  • Bilinen bir açıklaması olmayan kilo kaybı
  • Sürekli yorgunluk hissi
  • Düşük sayıda kırmızı kan hücresi olan açıklanamayan demir eksikliği anemisi