Ana Sayfa Tıp&Sağlık Koku ve tat alma duyuları neden yitiriliyor

Koku ve tat alma duyuları neden yitiriliyor

Reading Üniversitesi’nden tat kimyası uzmanı Doç. Dr. Jane Parker ile Londra Üniversitesi’nden rinolog Dr. Simon Gane’in The Conversation’da yayımladıkları makalede, solunum yollarında mukoz ve doku şişmesi sonucunda, burnun koku almasını sağlayan olfaktör yarığının tıkandığı belirtildi.

Normal bir koku duyusunun bu ani dönüşü, aroma moleküllerinin burun içindeki reseptörlere ulaşamadığı bir obstrüktif koku kaybına işaret eder (birinin burun üzerinde bir giysi pimi ile aldığı aynı kayıp türü).

Şimdi COVID-19 koku kaybı olan insanların burun ve sinüslerinin BT taramasına sahip olduğumuza göre, kokuyu yapan burnun, koku yarıklarının, şişmiş yumuşak doku ve mukusla tıkandığını görebiliriz – yarık sendromu. Burun ve sinüslerin geri kalanı normal görünüyor ve hastaların burunlarından nefes almakta sorun yok.

SARS-CoV-2’nin vücuda bulaşma şeklinin, üst solunum yolunu kaplayan hücrelerin yüzeyindeki ACE2 reseptörlerine bağlanması olduğunu biliyoruz. TMPRSS2 adı verilen bir protein, virüsün hücreyi istila etmesine yardımcı olur. Hücre içine girdikten sonra virüs, bağışıklık sisteminin enflamatuar yanıtını tetikleyerek çoğalabilir. Bu, bu virüsün vücutta bir kez neden olduğu tahribat ve yıkım için başlangıç ​​noktasıdır.

Başlangıçta, virüsün koku alma nöronlarını enfekte edip yok edebileceğini düşündük. Bunlar, burnunuzdaki aroma molekülünden beyindeki bu sinyallerin “koku” olarak yorumlandığı bölgeye ileten hücrelerdir.

Bununla birlikte, uluslararası bir işbirliği geçtiğimiz günlerde virüsün hücreleri istila etmesi için gereken ACE2 proteinlerinin koku nöronlarında bulunmadığını gösterdi. Ancak koku alma nöronlarını destekleyen “sustentacular hücreleri” adı verilen hücrelerde bulundu.

Bu destek hücrelerinin virüs tarafından zarar gören hücreler olmalarını bekliyoruz ve bağışıklık tepkisi bölgenin şişmesine neden olacak, ancak koku nöronlarını sağlam bırakacaktır. Bağışıklık sistemi virüsle başa çıktığında, şişme azalır ve aroma molekülleri hasarsız reseptörlerine açık bir yola sahiptir ve koku hissi normale döner.

Öyleyse neden bazı durumlarda koku geri dönmüyor? Bu daha teoriktir, ancak diğer sistemlerde iltihaplanma hakkında bildiklerimizden kaynaklanmaktadır. Enflamasyon, vücudun hasara verdiği yanıttır ve ilgili dokuları tahrip eden kimyasalların salınmasına neden olur.

Bu iltihap şiddetli olduğunda, yakındaki diğer hücreler bu “sıçrama hasarı” ile hasar görmeye veya yok olmaya başlar. Koku nöronlarının hasar gördüğü ikinci aşamayı açıkladığına inanıyoruz.

Kokunun geri kazanımı çok daha yavaştır, çünkü koku alma nöronlarının burun astarı içindeki kök hücre kaynağından yenilenmesi için zamana ihtiyaçları vardır.

Coronavirus: scientists uncover why some people lose their sense of smell

görsel