Ana Sayfa Manşet Klinik testleri askıya alındı! Ümitler kırıldı mı?

Klinik testleri askıya alındı! Ümitler kırıldı mı?

Oxford-AstraZeneca deneylerinin durdurulması, Sağlık Bakanına göre, illa aşının gecikeceği anlamına gelmiyor

Britanya’da Oxford Üniversitesi ile ilaç devi AstraZeneca’nın geliştirdiği aşı adayıyla insanlar üzerindeki deneylerin bir deneğin rahatsızlanması üzerine durdurulması, soru işaretleri yarattı. Sağlık Bakanı, bunun illa aşı kullanımını geciktireceği anlamına gelmediğini söyledi.

Koronavirüs pandemisine karşı aşı geliştirmek için zamana karşı yarış verilirken, Batı dünyasının en güvendiği aşı adayı konumundaki Oxford Üniversitesi-AstraZeneca projesinin bir deneğin rahatsızlanması üzerine durdurulması hayalkırıklığı yarattı. Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, bunun bir sorun olduğu, ama illa gecikmeye yol açacağı anlamına gelmediğini söyledi.

‘İlk kez olmuyor’

Sky News’a konuşan Hancock, deneylerin durdurulmasının elbette bir sorun teşkil ettiğini söylerken “Aslında Oxford aşısı denemelerinde bu ilk kez olmuyor” bilgisini verdi.

Ancak AstraZeneca’dan deneğin rahatsızlanması nedeniyle deneylerin askıya alınmasıyla ilgili ilk kez dün resmi açıklama yapıldı.

‘Soruşturmada elde edilecek bulgulara bağlı’

Bunun aşı geliştirme sürecini geciktirip geciktirmeyeceği sorusu üzerine İngiliz Sağlık Bakanı “İlle de öyle olacak değil, rahatsızlanmayla ilgili soruşturmada elde edecekleri bulgulara bağlı” yanıtını verdi.

‘Açıklanamayan bir hastalığın’ ortaya çıkması nedeniyle’

Dün bir denekte ‘açıklanamayan bir hastalığın’ ortaya çıkmasının ardından deneylerin durdurulduğu, bunun ‘rutin bir prosedür’ olduğu, yaşanan durumun arkasındaki nedenlerin araştırıldığına dair açıklama yapan ilaç devi AstraZeneca’nın hemen hisseleri yüzde 6’dan fazla değer kaybına uğradı.

Korona testi yapma hacmi doldu, sistem ‘error’ verdi

Bu arada koronavirüs testi kıtlığı meselesini hala çözemeyen Britanya’da vaka sayıları yine artışa geçti. Bu nedenle biraraya gelebilecek insan sayısının 30’dan 6’ya düşürülmesi kısıtlaması getirilirken, yurttaşlar test yaptıramamaktan yakınıyor. Günlerdir test yaptırmak için sağlık bakanlığı web sitesine başvuranlar “sistem şu an çalışmıyor” bildirimiyle karşılaşmaktan şikayet ediyor.

Koronavirüs aşısı: Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın testlerinin durdurulması ne anlama geliyor?

BBC Editörü Walsh, bu durumun ilk kez yaşanmadığının altını çiziyor:

“Aşının test edildiği deneklerden biri hastaneye başvurursa ve hastalığının belirgin bir nedeni tespit edilemezse, denemeler askıya alınıyor.”

Oxford Üniversitesi’nden bir sözcü, “Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir” dedi.

Walsh, Oxford’un geliştirdiği aşının test çalışmalarının ikinci kez askıya alındığını da ekliyor.

ABD’deki koronavirüs aşı çalışmalarının başındaki Dr. Moncef Slaoui, bir bilirkişi heyetinin geniş kapsamlı bir inceleme yaptığını, bunun ters reaksiyonlarda olağan bir işlem olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde 180 aşı adayının test aşamasında olduğunu ancak henüz hiçbirinin klinik testleri tamamlamadığını belirtiyor.

Aşıların güvenli şekilde test edilmesinin uzun sürmesi nedeniyle, WHO bu yılın sonuna kadar bir aşı adayının kriterlerin tamamını karşılayarak onaylanmasını beklemiyor.

AstraZeneca ve Oxfort Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen aşı, 1. ve 2. Faz testleri tamamladığı için önde gelen aşı adayları arasında.

Kısa bir süre önce testlerin üçüncü aşamasına geçildi. Bu çalışmalara, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’da yaklaşık 30 bin denek katılıyor.

Üçüncü faz denemeler, bazı aşı çalışmalarında birkaç yıl sürebiliyor.

“ÇOK CİDDİ SEMPTOMLAR GÖSTERDİ”
ABD medyası AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot’nun yatırımcılara ve hissedarlara açıklama yaptığını yazdı. Hissedarlara açıklama yapan Soriot, aşıyı İngiltere’de gönüllü olarak deneyenlerden bir kadının deneme sürecinde “çok ciddi nörolojik semptomlar” gösterdiğini açıkladı.

Daha önce tespit edilemeyen bir nörolojik rahatsızlık ortaya çıktığını belirten Soriot, böylelikle denemelerin küresel ölçekte durdurulmasına karar verdiklerini söyledi.

BİR GÖNÜLLÜ MS OLDU
ABD merkezli tıp ve sağlık haberleri yapan Statnews.com’da yer alan haberlerde AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin Temmuz ayında da bir nörolojik vakayla karşılaştıkları ortaya çıktı. Fakat o vakanın durumunun multiple sklerosis (MS) hastalığına dönüştüğünü ve bunun sebebinin aşı olmadığı kaydedildi.

Soriot, aşının ne zaman hazır olacağıyla ilgili net bir tarih vermezken, “Kimsenin kullanmak istemeyeceği bir aşı çok da faydalı değildir” dedi.

Aşı üreticisi şirketler bu süreçte bilimsel standartlardan şaşmayacaklarının garantisini verdi