Ana Sayfa Eczacılık İzmir E.O. Bşk. Sayılkan: İlaç Aramaktan Başka Bir İş Yapamayacağız!

İzmir E.O. Bşk. Sayılkan: İlaç Aramaktan Başka Bir İş Yapamayacağız!

İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçtaki kura yapılan artışın yaşanan sorunlara çözüm olmadığını belirtirken karar ve yürürlülük arasındaki sürede yaşanacak sıkıntılara dikkat çekerek, “Eczacı ilaç aramaktan başka bir iş yapamayacak” dedi / Tenzile Aşçı-İlkses

“Bu sefer daha vahim bir durum var. İlaç zammı 16 Aralık’ta yayımlandı ama 25’inden itibaren geçerli olacak. Ortada absürt bir durum var. Depolar ekranlarını kapattılar ve ilaçlardan birer ikişer kutu veriyorlar İlaç firmaları da sevkiyatlarını yavaşlattılar. Eczacılar, 9 gün boyunca vatandaşlarla bu kaosu çekecek. Türkiye’nin 26 bin noktasındaki eczacı ilaç aramaktan başka bir iş yapamayacak. Bir hafta boyunca ilacın peşine düşecek, çünkü ilaçları bulamayacak. Çünkü ilaç firmaları zam geleceği için ilaç çıkışını bloke ettiler. Biz bu sürenin büyük sıkıntı yapacağını söylemiştik ama dinlemediler”

Artan enflasyon ve döviz kurlarındaki büyük artış nedeniyle geçtiğimiz yıllarda başlayan ilaç sıkıntısı artarak devam ediyor.

Türkiye’de ilaç fiyatlarının Euro kuruna bağlı olarak belirlenmesi ve kurun mevcut Euro kurundan düşük olması nedeniyle birçok ilaca erişimde sorun yaşanırken alınan kararla birlikte ilaçtaki Euro kuru güncellendi.

Ocak ayında yapılması gereken kur artışı dün yapılarak, 14 lira olan Euro kuru 17,55 liraya çıkarıldı.

Yapılan kur artışına ilişkin İLKSES’e konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, zam değil sistem değişikliğinin çözüm olduğunu söylerken yaşanacak sıkıntılara da dikkat çekti.

ÇÖZÜM OLMAYACAK

Yapılan kur artışının ihtiyaçları karşılamadığını belirten Sayılkan, “Biz en başından beri bu fiyatlandırma yönteminin doğru bir yöntem olmadığını söylüyoruz. Çünkü Türkiye’nin koşullarına uygun değil. İlacın temin edilmesinde sıkıntılar yaşatıyor ve hastalar mağdur oluyor. Eczacılar bu durum nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Biz bunu çözecek akılcı bir yöntem bulmalıyız diyoruz ama inatla aynı yöntemle devam ediliyor. O da şu… Euro kurunda, birkaç gün sonra asgari ücrete yapılması beklenen yüzde 50’lik zammın yaklaşık yarısı kadar ilaç fiyatına zam yapıyorlar. Ama 14 liralık Euro kurunu 17,55 liraya çıkarınca sorun çözülmüyor. Türkiye’de bulunmayan o ithal ilaçlar, kanser ilaçları gibi ilaçlar yine de piyasaya çıkmaz. Çünkü Euro’nun gerçek kuru neredeyse 32 lirayken bizim iyileştirilmiş halimiz 17,55 lira. Bu zam aslında Ocak ayında yapılacaktı ama ilaç firmalarının dayanamıyoruz isyanından sonra yapıldı. Bir ay öne çekildi. Ama bu da çözüm olmayacak ve yine aynı sıkıntıları yaşayacağız” dedi.

ORTADA ABSÜRT BİR DURUM VAR

Yeni kur kararının yürürlüğe girme tarihine de dikkat çeken Sayılkan, “Bu sefer daha vahim bir durum var. İlaç zammı 16Aralık’ta yayımlandı ama 25’inden itibaren geçerli olacak. Ortada absürt bir durum var. Depolar ekranlarını kapattılar ve ilaçlardan birer ikişer kutu veriyorlar İlaç firmaları da sevkiyatlarını yavaşlattılar. Eczacılar, 9 gün boyunca vatandaşlarla bu kaosu çekecek. Türkiye’nin 26 bin noktasındaki eczacı ilaç aramaktan başka bir iş yapamayacak. Bir hafta boyunca ilacın peşine düşecek, çünkü ilaçları bulamayacak. Çünkü ilaç firmaları zam geleceği için ilaç çıkışını bloke ettiler. Biz bu sürenin büyük sıkıntı yapacağını söylemiştik ama dinlemediler” diye konuştu.

İŞİN ÇÖZÜMÜNÜ YAPACAKLAR PARMAKLARINI KIPIRDATMIYORLAR

İlaç fiyatlarının Euro kuruna değil enflasyona bağlı olması gerektiğinin altını çizen Sayılkan şunları söyledi: “Burası enflasyonist bir ülke. Yöneticilerin bir kararıyla döviz fırlayabiliyor. O nedenle biz ilaç fiyatlarının döviz kuruna göre değil 3 ayda bir enflasyona göre düzenlenmesini önerdik. Bir ara bunun için değerlendirme toplantıları yaptılar ama döndük dolaştık yine eski tas eski hamam. Hoş geldin kaos diyelim. İlaç üreticilerinin, eczacıların ve vatandaşın taleplerini dinleyen bir sistem yok şu an Türkiye’de. Biz mağduriyeti anlatmaktan yorulduk ama işin çözümünü yapacaklar parmaklarını

kıpırdatmıyorlar. Yani Ocak’ta yeni bir talep için ya da işin düzeltilmesi için sizi dinleyecek bir akıl olması lazım. Türkiye’de böyle bir yapı yok ne yazık ki.”

İlaca Yüzde 25 Zam Geldi