Ana Sayfa Tıp&Sağlık İnsülin Üreten Hücrelerin Göze Yerleştirilmesi Diyabet Tedavisine Yardımcı Olabilir

İnsülin Üreten Hücrelerin Göze Yerleştirilmesi Diyabet Tedavisine Yardımcı Olabilir

Diyabet, çağımızın en acil sağlık sorunlarından biri.  İsveçli bilim insanları, hastalığı yönetmenin yeni bir potansiyel yolunu ortaya çıkardı. Gözün, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek amacıyla insülin üreten hücrelerin yerleştirilmesi için yararlı bir yer olabileceği ortaya çıktı.

Tip 1 diyabetli hastalarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırarak vücudun kan şekeri seviyesini düzenleyememesine neden olur ve bu da birçok sağlık sorununa yol açar.

Gelecek vaat eden yeni bir tedavi, hastanın kök hücrelerinden yeni pankreatik hücrelerin yetiştirilmesini, bunların bir cihaza yüklenmesini ve vücuda implante edilmesini içeriyor.

KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve Karolinska Enstitüsü’ndeki bilim adamları, gelecek vaat eden yeni bir tedavide implant reddedini önlemek için ekip cihazı göze yerleştirdi. Avantajı, gözün implanta kötü tepki veren türden bağışıklık hücrelerini içermemesidir. Ayrıca insülinin kan dolaşımına hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayan damar sistemine yakındır ve bilim insanları sadece göze bakarak insülinin işlevini kolayca izleyebilir.

Araştırmacılar, testlerinde 240 mikrometre uzunluğunda kama şeklinde bir cihaz geliştirdiler ve bunu farelerde gözün ön odasına (kornea ile iris arasındaki boşluğa) yerleştirdiler. Cihaz, insülin üreten pankreas adacıkları şeklinde mikro organlar içeriyordu.

Ekip, fare testlerinde cihazın birkaç aylık deney süresi boyunca yerinde kalabildiğini gösterdi. Hücreler hızlı bir şekilde gözdeki kan damarlarıyla bütünleşti ve bu süre boyunca da normal şekilde çalışabildi.

Bu kavram kanıtı çalışması, gözün, diyabetin yanı sıra diğer hastalıkların tedavisinde hücre bazlı tedaviler için umut verici.