Ana Sayfa Tıp&Sağlık İmmünoterapi, Otoimmün Cilt Hastalığında Umut Veriyor

İmmünoterapi, Otoimmün Cilt Hastalığında Umut Veriyor

Araştırmacılar, sedef hastalığı gibi otoimmün cilt hastalıklarına katkıda bulunan ‘kötü’ bağışıklık hücrelerini seçici olarak ortadan kaldırırken, ‘iyi’ hücreleri olduğu gibi bırakmanın bir yolunu belirlediler. Bu keşif daha uzun süreli, daha hedefe yönelik tedavilere yol açabilir.

Divergent molecular networks program functionally distinct CD8+ skin-resident memory T cells

Melbourne Üniversitesi ve Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’ndeki (Doherty Enstitüsü) araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, hayvan modellerinde çeşitli tipteki cilt TRM hücrelerini kontrol eden benzersiz unsurları ortaya çıkardı ve onlara bu hücreleri seçici olarak ortadan kaldırmanın bir yolunu sağladı.

Araştırmayı yürüten Simone Park, “Cildimizdeki özel bağışıklık hücreleri çok çeşitlidir: Birçoğu enfeksiyonu ve kanseri önlemek için kritik öneme sahiptir, ancak diğerleri otoimmüniteye aracılık etmede büyük rol oynar” dedi.

“Cildin bağışıklık sistemini hedefli bir şekilde hassas bir şekilde düzenlememize olanak tanıyan farklı cilt T hücrelerinin nasıl düzenlendiğine dair önemli farklılıklar keşfettik.”

İnsan derisinde iki önemli TRM hücre alt grubu bulunur: antiviral ve antikanser rolleri olan interferon gama üreten CD8+ (TRM1) hücreleri ve interlökin-17 salgılayan CD8+ (TRM17) hücreleri.

Her ikisi de cilt patolojilerine katkıda bulunabilse de araştırmacılar, farelerde TRM1 ve TRM17 hücrelerinin, onları cilt dokusunda ikamet etmek için bir yörüngeye yerleştiren farklı sinyal yollarında gezindiğini buldu. Ayrıca, TRM17 hücrelerinin, TRM1 karşılıklarından ödün vermeden sinyal yollarının elemanlarını hedefleyerek seçici olarak ortadan kaldırılabileceğini bulmuşlardır.

Araştırmacılar bulguları cilt hastalıkları için daha kesin ve uzun süreli tedavilere yol açabileceğini söylüyor.

“Sedef hastalığı ve vitiligo gibi cilt rahatsızlıklarının uzun vadede tedavisinin zor olduğunu belirten araştırmacılar, “Hastalığa neden olan T hücrelerinin ortadan kaldırılması zordur, bu nedenle hastalar genellikle ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Yaklaşımımız, bu cilt bozukluklarını tedavi etme şeklimizde devrim yaratma potansiyeline sahip ve zorlu cilt koşullarıyla uğraşan insanlar için sonuçları önemli ölçüde iyileştiriyor.”

Araştırmacılar, bu stratejilerin etkinliğini doğrulamak için insan denekler üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Hope for autoimmune skin disorder sufferers with new immunotherapy strategy

Breakthrough research has revealed new ways to remove immune cells that cause skin autoimmune diseases without affecting protective cells that fight infection and cancer