Ana Sayfa İlaç İlaca kur düzenlemesi ?

İlaca kur düzenlemesi ?

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik doğal olarak ilaç sanayini hem bitmiş ürün ithalatı hem de üretim maliyet girdisinde; makine parkurundan ilaç hammadesine kadar döviz ile alım olabilmesi sebebi etkilemektedir.

Bu konuda en son açıklama Sağlık Bakanımız tarafından 21 ağustosta yapılmıştı “döviz kurundaki hareketliliğe bağlı olarak ilaç temininde ve fiyatlandırmasında vatandaşı tedirgin edecek bir durumun söz konusu olmadığını” söyledi. AA

Döviz kurundaki spekülatif hareketlilik sonucunda bakanlık ilgili kurumu TİTCK’u bayram öncesi ilaç sektörü ve paydaşları ile bir toplantı yaparak konuyu istişare etmiş ve önerileri dinlemiş.

Yılbaşına geri dönersek; 04 ocak tarihinde yazdığımız yazıda;

İlaca Zam %23,2 ?

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kuru 20 Şubat 2017 de geçerli olmak üzere 2.3421 lira olarak uygulanmıştı.

Bu durumda mevcut  olan 2,3421 TL (avro değeri) ‘ne göre  % 23,24  üstünde bir zam uygulanması çok muhtemeldir diye ifade etmiştik!
ve o günün güncel avro kuru yaklaşık 4,5448 TL civarında olduğunu belirtmiştik!

ve 31 ocak tarihli haberimizde ise:

İlaçta kur farkı etkisi yüzde 15’e çekildi

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “İlaç firmaları kârdan feragat etti, yüzde 70 olan kur farkı etkisi yüzde 15 uygulanacak” demişti.

Sonuç olarak; Bayram sonrası bakanlık güncel avro kurunun 7 TL civarında olması sebebi ile şubat ayında olması gereken %23 yerine verilen %15 lik kur zammını Bakan Demircan’ın yukarıda belirttiği ilaç sanayinin yaklaşık %8 lik fedakarlığını vermesi pek muhtemel gözükmektedir. Alternatif çözümlerde olabilir örneğin kamu kurum iskontolarında ilaç sanayi lehine olumlu düzenleme gibi…

Bir hatırlatma :
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’nin 10 temmuz tarihli sayısında yayımlanmıştı, bknz:
İlaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek

Kurlardaki spekülatif dalgalanma içinde önemli bir konuyu vurgulamak isteriz;

malum sonbahar tıp derneklerinin yoğun kongre-sempozyum yaptığı bir dönemdir.

Kongre kayıt ücretlerinde;
hala konaklama ve kayıt için döviz
talep eden organizasyonlar olmaktadır. Bu durumdan hekimler ve onlara destek olan ilaç sanayi mağduriyet yaşamaktadır.

?!Anlamadığımız ülkemizde veya KKTC’de gerçekleşen organizasyonların maliyetlerinde ne gibi döviz girdisi var da! kayıt veya konaklamada döviz ile ücret talep edilebilmektedir???????

esen kalınız, WinAlly