Ana Sayfa Tıp&Sağlık Her Gün Demli Çay İçmek Tip 2 Diyabet Riskini ve İlerlemesini Önemli...

Her Gün Demli Çay İçmek Tip 2 Diyabet Riskini ve İlerlemesini Önemli Ölçüde Azaltabilir

Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği’nin (EASD) bu yıl Hamburg’da düzenledigi yıllık toplantısında, ,yapılan araştırmada her gün koyu çay tüketmenin, kan şekeri düzenlemesini iyileştirerek yetişkinlerde tip 2 diyabet riskini ve ilerlemesini azaltabilcegini belirtti.

Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi ve Çin’deki Güneydoğu Üniversitesi’nden bir grup araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, hiç çay içmeyenlerle karşılaştırıldığında, her gün koyu çay içenlerin prediyabet riskinin yüzde 53 daha düşük olduğunu ve tip 2 diyabet riskinin ise yüzde 47 azaldığını ortaya çıkardı.

Yaş, cinsiyet, etnik köken, vücut kitle indeksi (BMI), ortalama arteriyel kan basıncı, açlık plazma glikozu, kolesterol, alkol alımı, sigara içme durumu, ailede diyabet öyküsü dahil olmak üzere diyabet riskini artırdığı bilinen yerleşik risk faktörleri dikkate alındı.

Çalışmaya, Çin’in 8 ilinde yaşayan 20-80 yaş arası, 562 erkek, 1.361 kadın olmak üzere toplam 1.923 yetişkin dahil edildi. Bunlardan 436 katılımcı diyabetle, 352’si ise prediyabetle yaşayan ve 1.135’inin ise  kan şekeri düzeyleri normaldi.

Katılımcılar arasında hem çay içme alışkanlığı olmayanlar hem de yalnızca tek tür çay içme geçmişi olan kişiler vardı. Katılımcılara çay tüketiminin ve hangi tür çay içtikleri soruldu.

Araştırmacılar çay tüketiminin sıklığı ve türü ile idrardaki glikoz atılımı olan  (sabah idrarında glikoz-kreatin oranı UGCR) değerlendirdi ve insülin direnci (trigliserit ve glikoz indeksi kullanılarak ölçülen) arasındaki ilişkiyi incelediler.

TyG açlık plazma glikozu ve açlık trigliserit düzeylerinden türetilmiştir) ve glisemik durumdan (tip 2 diyabet öyküsü, mevcut antidiyabetik ilaç kullanımı veya anormal 75 g oral glikoz tolerans testi olarak tanımlanır).

Diyabetli kişilerde sıklıkla böbreklerden glikozun yeniden emilme kapasitesi artar, bu nedenle böbrekleri daha fazla glikoz alır ve bunun idrarla atılmasını önler, bu da kan şekerinin yükselmesine katkıda bulunur.

Yaş, cinsiyet, klinik ve yaşam tarzı faktörlerindeki farklılıklar dikkate alındıktan sonra analiz, her gün çay içmenin idrarla glikoz atılımında artış ve insülin direncinde azalma olduğu bulundu.

Hiç çay içmeyenlere kıyasla yüzde 15 daha düşük prediyabet riski ve yüzde 28 daha düşük tip 2 diyabet riski.

Bu olumlu sağlık etkileri en çok koyu çay içenlerde görüldü; koyu çay tüketimi UGCR’de 0,16 mmol/mmol artış ve TyG’de 0,31 azalmayla ilişkilendirildi.

Ekip, bulguların her gün koyu çay içmenin, daha iyi kan şekeri kontrolü yoluyla tip 2 diyabet riskini ve ilerlemesini azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösterdigini ve koyu çay içme alışkanlığıyla ilişkili tüm farklı biyobelirteçlere bakıldığında, insanların diyetlerini ve sağlıklarını iyileştirmek için kolayca atabilecekleri basit bir adım olduğu kaydedildi.

Umut verici bulgulara ragmen ekip,  herhangi bir gözlemsel çalışmada olduğu gibi, bulguların her gün çay içmenin idrarla glikoz atılımını artırarak ve insülin direncini azaltarak kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini kanıtlayamayacağına, ancak muhtemelen katkıda bulunabileceklerini öne sürdü.

Ekip, bulgularını doğrulamak amacıyla tip 2 diyabetle yaşayan kişilerde koyu çayın kan şekeri kontrolü üzerindeki faydalarını araştırmak için çift kör, randomize bir çalışma yürütüyorlar