Ana Sayfa Tıp&Sağlık Gençlerde e-sigara kullanımındaki artış endişe verici

Gençlerde e-sigara kullanımındaki artış endişe verici

31 MAYIS TÜTÜNSÜZ DÜNYA GÜNÜ

TÜTÜN SALGINI TÜM DÜNYADA HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA CAN ALIYOR!

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Küresel tütün salgınının önlenebilir hastalık ve ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almakta olduğunu, tütün ürünlerinin her yıl dünyada 7 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını belirtti.

“TÜTÜN ÜRÜNLERİ AKCİĞER SAĞLIĞINI PEK ÇOK ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR” 

Bayram, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara dumanında bulunan 5 binden fazla kimyasal maddenin en az 70’inin kanser yapıcı olarak tanımlandığına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Sigara dumanında bulunan kanser yapıcı bileşikler, insan vücudunda hücre DNA’sı ile reaksiyona girip genlerde değişikliğe yol açarak, kanser gelişimine neden olmaktadır. Bu yüzden sigara içen her 5 kişiden birinde akciğer kanseri gelişmektedir. Günde 10 veya daha az sigara içen bireylerde dahi akciğer kanser riski 20 kat, günde 4’ten az sigara içenlerde ise hiç içmeyenlere göre 5 kat artmaktadır. Ayrıca günümüzde, kendisi tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına pasif olarak maruz kalan erişkinlerde de akciğer kanseri riskinin arttığı görülmektedir. Kanser yapıcı bileşiklerin, bilinenin aksine puroda ve nargilede sigaradan daha fazla oranda yer almaktadır. Aktif ve/veya pasif tütün mamulleri kronik bronşit, KOAH ve astım gelişimine yol açmakta, astımlı hastalarda atak sıklığını arttırmaktadır.”

Tütün ürünü kullanan bireylerde akciğer infeksiyonlarının daha sık görüldüğünü, verem hastalığı riskinin ise en az 2 kat artığını kaydeden Bayram, aktif ve/veya pasif tütünün mesleksel akciğer hastalıkları ve bazı interstisyel akciğer hastalıklarında artışa neden olduğunu aktardı.

 “GENÇLERDE E-SİGARA KULLANIMINDAKİ ARTIŞ ENDİŞE VERİCİ”

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ise, pasif tütün dumanına maruz kalan çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Türkiye’de geçen yıl sigara tüketiminin, kişi başına bin 400 adet, toplamda 118,5 milyar adet düzeyini bulduğunu kaydeden Dilektaşlı, Türkiye’de erkek çocuklarında tütün kullanımının yüzde 20, kız çocuklarında yüzde 13 düzeyinde olduğunu ve genç nüfusta içme oranlarının endişe verici şekilde artığını belirtti.

“E-SİGARA VE ISITILMIŞ TÜTÜN ÜRÜNLERİ DE SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Dilektaşlı, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin de aslında birer tütün ürünü olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

“Özellikle, ürünü pazarlayan endüstrinin ana hedef kitlesini oluşturan gençlerde e-sigara kullanımındaki artış endişe vericidir. Tütün kullanımı ile akciğer hastalıkları arasındaki ilişki bilimsel verilerle net olarak ortaya konmuşken, zarar azalttığı iddia edilen elektronik sigara,  ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni tütün mamullerinin de geleneksel tütün ürünlerine benzer sağlık risklerini taşıdığı her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Bu ürünler, patlama ve ateş alma sonucu gelişen baş-boyun yaralanmaları, ağız içi travmalar, doku nakli gerektirebilecek düzeyde yanıklar gibi önemli riskleri de beraberinde getirmektedir. Ülkemizde satışı yasak olan bu ürünler, yasa dışı yollarla getirilip, internetten pazarlanmaktadır. Aktif ve/veya pasif tütün kullanımı, akciğer sağlığı için en önemli tehdittir. Ülkemiz tarafından 2004 yılında imzalanan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi sadece tütünle değil nikotin bağımlılığıyla da mücadele etmeyi gerektirmektedir. Bu bağlamda, toplum sağlığını tehdit eden sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamüllerinin -ısıtılmış tütün, elektronik sigara, yanmadan tüttürülen ürün vb.- üretimine, ithalatına ve satışına geçit vermeyen, gençlerimizi bu tehditlerden bütünüyle koruyacak yasal düzenlemelerin ve siyasi kararlılığın artarak sürdürüleceğine inancımız tamdır.”