Ana Sayfa Tıp&Sağlık Fiziksel hareketsizliğin ekonomik yükü önemlidir

Fiziksel hareketsizliğin ekonomik yükü önemlidir

“Fiziksel Aktivite Eksikliği Hastalık ve Ölüme Yol Açabilir”

Lisa SchleinVOA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), fiziksel hareketsizliğin kişiyi güçsüzleştirecek bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişmesine ve milyonlarca erken ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor.

WHO highlights high cost of physical inactivity in first-ever global report

The report calls for countries to prioritize physical activity as key to improving health and tackling NCDs, integrate physical activity into all relevant policies, and develop tools, guidance and training to improve implementation.

“It is good for public health and makes economic sense to promote more physical activity for everyone,” said Dr Ruediger Krech, Director Department of Health Promotion, WHO. “We need to facilitate inclusive programmes for physical activity for all and ensure people have easier access to them.  This report issues a clear call to all countries for stronger and accelerated action by all relevant stakeholders working better together to achieve the global target of a 15% reduction in the prevalence of physical inactivity by 2030.”

194 ülkeden veriler, hükümetlerin, halklarının fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını teşvik etmek için yeterince girişimde bulunmadığını, insanlara daha aktif olmaları için fırsatlar yaratmadığını ortaya koyuyor.

Örneğin WHO, aktif ve sürdürülebilir ulaşımın çok az ülkede teşvik edildiğini bildiriyor. Örgüt, ülkelerin sadece yüzde 40 kadarının yürüme ve bisiklet sürmeyi daha güvenli hale getiren yol tasarım standartlarına sahip olduğunu belirtiyor.

WHO’nun fiziksel aktivite birimi başkanı Fiona Bull, bu faaliyetleri teşvik edecek uygulamaların ihmal edilmesinin ciddi ekonomik, fiziksel ve zihinsel maliyetleri olduğunun altını çiziyor.

“Tahminlerimiz, 2030 yılına kadar bu maliyetin 300 milyar dolar, ya da yılda 27 milyar dolar olacağına işaret ediyor. Fiziksel aktiviteyi arttırırsak bu maliyetleri bertaraf edebiliriz” diyen Fiona Bull, bulaşıcı olmayan hastalık ve akıl sağlığı kaynaklı 500 milyon yeni vakanın, fiziksel faaliyetleri arttırarak engellenebileceğini söylüyor.

Rapor, 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyon insanın fiziksel faaliyet yoksunluğu nedeniyle kalp hastalığı, obezite, şeker hastalığı ya da bulaşıcı olmayan diğer hastalıklara yakalanabileceğini ortaya koyuyor. tamamı için kaynağa bknz

Physical inactivity