Ana Sayfa Tıp&Sağlık Fıstık Alerjisi Olan Çocuklarda Kullanımı Güvenli Olan Bir İmmünoterapi Geliştirildi

Fıstık Alerjisi Olan Çocuklarda Kullanımı Güvenli Olan Bir İmmünoterapi Geliştirildi

Araştırmacılar, fıstık alerjisi olan çok küçük çocukların gıdaya karşı duyarsızlaştırılmasının alternatif bir yolunu geliştirdiler. Dil altı immünoterapisinin mevcut tedaviden daha güvenli ve uygulanması daha kolay olduğu ve bu potansiyel olarak ölümcül alerjiyi engellemek için başka bir yöntem sağlayabileceği bulundu.

Yer fıstığı alerjisi tipik olarak yaşamın erken dönemlerinde gelişir ve nadiren aşılır. Yer fıstığı, anafilaksi ve ölüme neden olma olasılığı en yüksek olan besindir; bu durum, çocuğun ve ebeveynlerinin genellikle yaşamı tehdit eden bir alerjiye eşlik edebilen kaygı ve sosyal izolasyon yaşamasına neden olur.

Oral immünoterapi (OIT), çocuklarda ve ergenlerde yer fıstığına karşı duyarsızlaştırmayı tetiklemenin bir yolu olarak iyi araştırılmıştır ancak olumsuz reaksiyonlara neden olabilir.

Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC) Health’deki araştırmacılar, dil uygulanan ve fıstık alerjisi olan çok küçük çocuklarda kullanımı güvenli olan bir immünoterapi geliştirdi.

OIT’de yer fıstığı unu başka bir yiyecekle karıştırılıp yenirken, SLIT’te yer fıstığı proteini bir sıvı içinde dil altına az miktarda verilir. Araştırmacılar, yaşları 1 ile 4 arasında değişen 50 fıstık alerjisi olan çocuğu çalışmaya aldı; bunların yarısına 4 mg fıstık SLIT, diğer yarısına ise plasebo verildi. Çalışmanın birincil son noktası, üç yıllık tedaviden sonra gıda yüklemesi ile değerlendirilen duyarsızlaşmaydı.

Araştırmacılar, SLIT ile tedavi edilen çocukların neredeyse %80’inin, tedaviyi tamamladıktan sonra alerjik semptomlar olmadan 15 yer fıstığını tolere edebildiğini buldu. Araştırmacılar, tipik yer fıstığı alerjisi reaksiyonlarının bir veya daha az yer fıstığından kaynaklandığı göz önüne alındığında, bu sonuçların yer fıstığı maruziyetine karşı güçlü bir koruma anlamına geldiğini söylüyor.

Ayrıca çocukların yüzde 63’ünün tedaviyi bıraktıktan üç ay sonra yer fıstığı alerjisine karşı korumalarını koruduklarını, bunun da remisyona işaret ettiğini buldular. Remisyon en yüksek oranda 1-2 yaş grubunda yüzde 58 görüldü, bunu 2-3 yaş grubunda yüzde 33 ve 3-4 yaş grubunda yüzde 43 izledi. Erken müdahalenin önemli olabileceğini kaydedildi.

Çevresel alerjen SLIT ile ilgili çalışmalara benzer şekilde yer fıstığı SLIT katılımcılarında boğaz kaşıntısı rapor edildi, ancak semptomlar kendi kendini sınırladı ve daha önemli reaksiyonlara yol açmadan kendiliğinden düzeldi. Diğer reaksiyonlar (cilt, gastrointestinal, solunum) tedavi ve plasebo grupları arasında benzerdi.

Araştırmacılar bulgularının, yer fıstığı OIT’sine kıyasla SLIT’in daha güvenli ve uygulanmasının daha basit olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Prior studies of peanut sublingual immunotherapy (SLIT) have suggested a potential advantage with younger age at treatment initiation.

 We studied the safety and efficacy of SLIT for peanut allergy in 1- to 4-year-old children.

 Peanut-allergic 1- to 4-year-old children were randomized to receive 4 mg peanut SLIT versus placebo. Desensitization was assessed by double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) after 36 months of treatment. Participants desensitized to at least 443 mg peanut protein discontinued therapy for 3 months and then underwent DBPCFC to assess for remission. Biomarkers were measured at baseline and longitudinally during treatment.