Ana Sayfa Manşet Fantastik, kopan kol ve bacak yeniden çıkabilir

Fantastik, kopan kol ve bacak yeniden çıkabilir

Tam yüz nakli ve çift kol nakilleriyle adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yeniden kol ve bacak çıkmasını sağlayabilecek gen lokasyonunun bulunmasını, “Kopan kol ve bacağın aynı yerden çıkartılması fantastik gibi görünüyor ama bilimde olmayacak şeyler de değil” diye değerlendirdi.
Türkiye’de yaptığı ilk yüz ve çift kol nakillerinin yanı sıra dünyada ilk olan kadavradan rahim naklini gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan; Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hülya Kayserili ile Prof. Dr. Bruno Reversade önderliğinde, Fransız, Portekiz, Hint, Belçikalı klinisyen ile araştırmacıların kol ve bacakların hiç gelişmemesine yol açan geni bulmalarını değerlendirdi.

Haberi görünce hemen makaleyi okuduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bilimsel olarak çok güzel bir makale ancak insanlar hemen yarın ‘kopan kol ve bacaklar yerine gelecek’ diye düşünmesin. Bu konular yıllardır çalışılıyor. Genetik olarak bir lokasyon bulunuyor ve bunun tarifi yapılıyor, bu çok önemli. Gelecekte belki anne karnında belki daha öncesinde bunların onarımları yapılacak gibi görünüyor. Ama bunlar uzun dönemli, çok ümit verici işlemler. Herhangi bir ilacın keşfedilmesi yıllar aldığı gibi böyle bir buluşun sonrasında alınacak sonuçların yansıması da yıllar alıyor. Çok çok güzel bir çalışma, yayımlandığı dergiden belli. Birçok ülke tarafından desteklenmiş” diye konuştu.

Hasan DEMİRBAŞ / http://www.hurriyet.com.tr/prof-dr-ozkan-kopan-kol-ve-bacagin-cikmasi-f-40865459


Tıbbi genetik uzmanı Prof. Dr. Hülya Kayserili, İstanbul’da 7 yıl arayla kolsuz ve bacaksız doğan iki ailenin çocuklarının peşine düştü ve meslektaşlarıyla bu tip doğumlara bir genin sebep olduğunu ortaya çıkardı. Prof. Dr. Kayserili, “İleride kol ve bacak eksikliği görülen kişilerin kendi uzuvlarının üretilebilmesi mümkün olabilir” açıklamasında bulundu.

Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan’ın haberine göre; Saygın tıp dergilerinden Nature’da yer bulan araştırma farklı ülkelerdeki bilim insanlarının işbirliğiyle gerçekleştirildi. Tıbbi genetik uzmanı Prof. Dr. Kayserili’nin yaklaşık 7 yıl arayla değerlendirdiği iki ailenin anne karnındaki bebeklerinde, hemen hemen aynı kol ve bacak anomalisine (ayrıca akciğer gelişimleri yok ve dudak-damakları yarık) rastlayınca, genetik olabileceğini düşündü ve araştırma yapmaya karar verdi.

Prof. Dr. Kayserili, daha fazla hastaya ulaşabilmek için benzer çalışmaları literatürde taradı. Portekizli bir meslektaşının kolsuz, bacaksız, yarık damak dudaklı bir bebekle ilgili yazısına rastlayınca, ondan bebeğin DNA örneklerini istedi. Fransa ve Hindistan’dan doktorlar benzer aile örneklerini yolladı. Sonuçta toplam 4 ülkeden, 5 ailenin genetik örneklerinde yeni tanımlanan gende (RSPO2) mutasyonlar saptanmış oldu.

KANSER İÇİN UMUT OLABİLİR

Söz konusu araştırmalar kanser açısından da önemli. Kol ve bacak gelişiminde temel rolü tanımlanan RSPO2, kolon ve rektum kanserlerinin yüzde 15’inde mutasyona uğruyorlar. Bu çalışmadan edinilen bilgiler, kanser hastaları için erken tanı ve yeni tedavi umudu olabilecek.