Ana Sayfa Tıp&Sağlık Erken tanı ve doğru tedaviyle Ankilozan Spondilit hastalarının yaşam kalitesini artırmak mümkün

Erken tanı ve doğru tedaviyle Ankilozan Spondilit hastalarının yaşam kalitesini artırmak mümkün

  • Dünyada ve Türkiye’de yaklaşık bin kişiden 5’inde görülen Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir eklem hastalığıdır. Hastalarda ve toplumda bilinirliği artırmak hastalık ile mücadelede önemli bir basamaktır.
  • 4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü kapsamında “AS Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgi veren hekimler, AS’nin en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalıklardan biri olduğuna vurgu yaparak erken tanı ve doğru tedavinin önemine dikkat çektiler.
  • Yönetmen Vedat Atasoy’un İZ TV için 4 Mayıs Ankilozan Spondilit Günü’ne dikkat çekmek üzere hazırladığı “Ankilozan Spondilit Hikayeleri” belgeseli toplantıda gösterildi.

Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği ve Türkiye Romatoloji Derneği tarafından Novartis iş birliği ile, 4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü vesilesiyle Ankilozan Spondilit (AS) hastalığına dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için bir basın toplantısı düzenlendi. Sağlıklı yaşam alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Ece Vahapoğlu’nun moderatörlüğünde,Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Cemal Bes ve İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Derya Buğdaycı’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıda AS hastalığı ve tedavi yöntemlerine dikkat çekildi. Toplantıya İZ TV tarafından hazırlanan “Ankilozan Spondilit Hikayeleri” belgeselinin yönetmeni Vedat Atasoy da katılarak belgesel hakkında bilgi verdi.

“Ankilozan spondilit hastalığı yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor”

Ankilozan spondilit hastalığının özellikle sırt ve beldeki omurgaları etkileyen, yıllarca ağrı ile devam eden ve ne zaman başladığını hastanın tam olarak fark edemediği iltihaplı bir eklem hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, bel ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve sabah tutukluğu ile ortaya çıkan AS hastalığının yaşam kalitesini etkilediğini ve bu şikayetler sebebiyle hastaların çalışma, eğitim ve sosyal hayat gibi günlük yaşam aktivitelerinde ciddi zorluklar yaşadıklarına dikkat çekti.

“AS hastalığı farkındalığının artırılması, erken tanı ve doğru tedavi çok önemli”

Hastalığın sinsi başlaması nedeniyle hastaların doktora başvurması veya tanı almasının 5-8 yıl gecikebildiğini ifade eden Doç. Dr. Cemal Bes, erken tanı konmasının eklem bozuklukları gelişmeden müdahale edilmesini ve tedaviyi kolaylaştırdığını belirtti. Doç. Dr. Cemal Bes, dünyada ve Türkiye’de yaklaşık bin kişiden 5’inde görülen AS hastalığının hem hastalarda hem de toplumda bilinirliğinin artmasının bu hastalık ile mücadelede önemli bir basamak olduğunu vurguladı.

“Uygun tedavi ile birlikte mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalı”

Ankilozan spondilit tanısı alır almaz uygun tedavi ile birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Derya Buğdaycı’ya göre doğru tedavi ile ağrı ve tutukluğu azaltmak, eklem bozukluklarını önlemek, doğru vücut duruşunu korumak, ruh sağlığını ve sosyal ilişkileri iyileştirmek ve günlük fiziksel aktiviteleri bağımsız yapabilmek mümkün. AS tedavisinde uzmanların denetiminde yapılan egzersizlerin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, “AS hastalarına yüzme, solunum egzersizleri, esneme hareketleri ve hafif güçlendirme egzersizleri öneriyoruz. Ayrıca sigara kullanımının hastalık seyrini ilerletmesi ve tedaviyi zorlaştırması sebebiyle tedaviye başlandıktan sonra sigara içen AS hastalarına mutlaka sigarayı bırakmayı öneriyoruz.” dedi.

Ankilozan Spondilit Hikayeleri

Toplantıda yönetmen Vedat Atasoy’un İZ TV için 4 Mayıs Ankilozan Spondilit Günü’ne dikkat çekmek üzere hazırladığı “Ankilozan Spondilit Hikayeleri” belgeselinin gösterimi yapıldı. Sağlık konusunda oldukça duyarlı olduğunu belirten Atasoy, toplum tarafından az bilinen ve çoğu zaman önyargılı olunan AS hastalığını hastaların günlük yaşamları üzerinden çektiği belgeselle en ince ayrıntısına kadar incelediklerini ve tanı konması uzun süren bu hastalığa yönelik yapılacak bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarının hastalığın tedavisi için büyük rol oynadığını vurguladı.

Ankilozan Spondilit Hikayeleri Belgeseli Yayın Tarihleri

07 Mayıs 2019 Salı 21:50

08 Mayıs 2019 Çarşamba 16:30

17 Mayıs 2019 Cuma 20:30

20 Mayıs 2019 Pazartesi 15:30

23 Mayıs 2019 Perşembe 21:45

24 Mayıs 2019 Cuma 16:15

30 Mayıs 2019 Perşembe 13:50

Novartis Hakkında

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biri. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis yenilikçi ilaçlar, jenerik ve biyobenzer ilaçlar ve göz sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışıyor. 2018 yılında Grup’un devam eden operasyonlarında 51,9 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken, bunun yaklaşık 9,1 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarıldı. Novartis, ürünlerini dünya çapında 750 milyondan fazla kişiye ulaştırarak yeni tedavilerin geniş kitlelere erişimini sağlıyor. Dünya genelinde 140’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteren Novartis, tüm grup şirketlerinde yaklaşık 105.000 kişiyi istihdam ediyor. Novartis, Türkiye’de yaklaşık 2.400 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim, pazarlama ve ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürütüyor.

Daha fazla bilgi için: www.novartis.com.tr