Ana Sayfa Manşet Emzirme, obezite riskini azaltır

Emzirme, obezite riskini azaltır

Obezitenin önlenmesi

4 Mart Dünya Obezite Günü. Bu yılki “Değişen Perspektifler: Obeziteden Bahsedelim” teması, yanlış anlamaları ele almayı, damgalamaları sona erdirmeyi ve normları değiştirmeyi amaçlıyor. Kilonun kişisel bir tercih olduğu konusundaki basite indirgenmiş görüşler hâlâ geçerliliğini koruyor ve damgalamaya yol açıyor – güveni etkiliyor, sağlık hizmetlerine erişimde engeller yaratıyor ve zihinsel ve fiziksel sağlığa zarar veriyor; oysa obezite, sağlığın daha geniş belirleyicilerine gömülü katkıda bulunan faktörlerle karmaşık, çok faktörlüdür.
Obezite, küresel olarak ciddi bir halk sağlığı sorunudur ve sakatlık ve ölümün önemli bir belirleyicisidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre , aşırı kilo ve obezite, Avrupa bölgesinde yetişkinlerin neredeyse %60’ını ve okul çağındaki her üç çocuktan birini etkileyen salgın boyutlara ulaştı. ABD’de 14 milyon çocuk ve ergen obezite ile yaşıyor. Böyle bir zorluğu kabul eden Amerikan Pediatri Akademisi , bu ayın başlarındaobez çocuk ve ergenlerin değerlendirilmesi ve tedavisine ilişkin kapsamlı bir kılavuz yayınladı. Kılavuz, motivasyonel görüşme, yoğun sağlık davranışı ve yaşam tarzı tedavisi ve gerekirse farmakoterapi ve bariatrik cerrahi dahil olmak üzere erken ve yoğun tedavi yaklaşımları önermektedir. Bununla birlikte, ülke çapında destekleyici davranış programlarının eksikliği ve gereken önemli zaman ve finansal taahhütler, ilerlemeyi engelleyebilir.
Obezite yaşam boyu gelişir. Sağlıksız vücut ağırlığına karşı savunmasızlık erken yaşlarda gelişebilir ve bu nedenle önleyici tedbirler erken başlamalıdır. 2 Şubat 2023’te yayınlanan Gıda Vakfı raporu , önlemeyi merkeze koyuyor ve politika yapıcıları, bir çocuğun sağlıklı büyüme yörüngesi için çok önemli zamanlar olduğundan, diyet ve obezite ile ilgili politikalara önyargı ve hamileliği dahil etmeye teşvik ediyor. Obez çocukların yetişkinlikte obez olma olasılığı beş kat daha fazladır. Bununla birlikte, yaşam boyu bir yaklaşım benimsemek ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktiviteyi desteklemeye devam etmek esastır. Obez yetişkinlerin %70’i çocuklukta obez değildi ve obezite prevalansı yaşla birlikte artıyor, birçok ülkede orta yaşlı yetişkinlerin yarısından fazlası aşırı kilolu veya obez.
Daha da önemlisi, politika müdahaleleri, yaşam boyu bir yaklaşım uygulamanın ötesinde, yetersiz beslenmenin temel çevresel ve ticari belirleyicilerini hedeflemeli, beslenme eşitsizliklerini ele almalı ve sürdürülebilir gıda sistemlerine ulaşmalıdır. Düşük besin kalitesine sahip enerji açısından yoğun gıdaların en ucuz seçenek olmaya devam ettiği ve orantısız bir şekilde teşvik edildiği sözde obezojenik ortam, obezite salgınını tetikliyor. Günümüzde obezojenik ortam da dijitaldir, örneğin sağlıksız gıda ürünlerinin çocuklara dijital olarak pazarlanması.
Emzirme ile ilgili 2023 Lancet Serisi tarafından yakın zamanda vurgulandığı gibi, ticari belirleyiciler ilerlemenin önünde çok önemli bir engel olmaya devam ediyor . Emzirme, obezite riskini azaltır, ancak dünya çapında bebeklerin yarısından azı, DSÖ tarafından tavsiye edildiği şekilde emzirilirken, ticari süt formüllerinin tüketimi, emzirme ile aynı sağlık yararlarını sunmaz. Emzirmeyi baltalayan ve ebeveynlerin duygularını sömüren pazarlama taktikleri nedeniyle ticari süt formüllerinin satışları fırladı. Yapısal faktörler seçimleri şekillendiriyor ve mevcut sağlık eşitsizliklerini şiddetlendiriyor.
Obeziteyi tüm karmaşıklığıyla kavramak ve bakış açılarını değiştirmek bir zorunluluktur. Bu, obezite etrafında kullanılan anlatıyı çok sık lekeleyen suçlama, ağırlık damgası ve ayrımcılıkla mücadele etmeyi içerir; bireyleri yaşam boyu sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite geliştirme ve sürdürme konusunda destekleyen bir ortam yaratmak; ve gıda üretimini ve mevcudiyetini etkileyen ticari belirleyicilerin yanı sıra ulaşım veya çalışma modellerini de yürekten ve açık bir şekilde sorgulamak. Obeziteyle mücadele, halk sağlığı için bir meydan okumadan çok daha fazlasıdır, aynı zamanda politik bir meydan okumadır; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine, özellikle de Hedef 3’e ulaşmanın anahtarıdır: sağlıklı yaşamların sağlanması ve her yaştan tüm insanlar için refahın teşvik edilmesi. Dahası, iklim değişikliği ve sosyal içerme gibi diğer hedeflerle sinerji ve tamamlayıcılıklar vardır. Bu nedenle, hükümetlerin ve siyasi liderlerin bireysel tercihlere yönelik basitleştirici ve damgalayıcı odaklanmaya meydan okumaları ve kilo, sağlık ve refahı etkileyen daha geniş sosyal, ekonomik ve ticari faktörleri ele almaları çok önemlidir.

Aşırı kilo almayı önleyici etki

Anne sütünün, bebeğin kilo dengesi üzerinde de önemli bir etkisi bulunmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ileri yaşlarda aşırı kilo ve obezite riskleri daha düşüktür. Çünkü anne sütü bebeklerin daha iyi beslenme alışkanlığı edinmesini sağlar. Daha az insülin (acıktıran, yağları depo eden hormon) ve daha fazla leptin (iştahı kapatan, yağları yakan hormon) içerdiği için de bebeğin aşırı kilo almasını önler.

Anne sütü, bebeklerin ilerleyen yaşta obezite riskini azaltıyor

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, “Anne sütü, bebeklerde duyusal ve bilişsel gelişimi destekler, ani bebek ölüm sendrom riskini azaltır ve ileri yaşlarda görülen tip II diyabet, kalp damar hastalıklarını ve inme riskini azaltır. Anne sütü, bebeklerin ilerleyen yaşta obezite riskini azaltıyor” ifadelerini kullandı.

OBEZ VE OBEZ OLMAYAN ANNELERİN MATURE ANNE SÜTÜ
YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI / Dyt. Tuğçe TEKİN GÜLER

ANNE SÜTÜ ALIMI İLE YETİŞKİNLİK DÖNEMİ
OBEZİTE DURUMU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN
SAPTANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ / Ayşe KURŞUN