Ana Sayfa Hukuk&Etik DSÖ bağımsız soruşturmayı kabul etti

DSÖ bağımsız soruşturmayı kabul etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgını sürecinde yürüttüğü çalışmalarından dolayı bağımsız soruşturma yapılmasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Asamblesinin bu yıl salgın nedeniyle video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantılarında üye ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün salgınla mücadelede yürüttüğü çalışmaların bağımsız bir soruşturmaya konu edilmesi talebine Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus’ten olumlu yanıt geldi.

Tedros, “En uygun zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün Kovid-19 ile mücadelede verdiği cevabın soruşturulması için bağımsız bir değerlendirme başlatacağım” dedi.

Tedros, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 73. toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, “Çok küçük bir mikrop tarafından alçaltıldık. Bu bulaşma süreci fay hatları, eşitsizlikler, adaletsizlikler ve modern dünyamızın çelişkilerini ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

Söz konusu soruşturmaya dair herhangi bir tarih ya da detay ise verilmedi.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün salgını yönetme sürecinin mümkün olan en kısa sürede bağımsız şekilde değerlendirileceğinin sözünü verdi.

Afrika, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerden oluşan bir koalisyon tarafından talep edilen bağımsız değerlendirme sürecinde Dünya Sağlık Örgütü’nün salgına küresel çapta müdahaleden çıkarılan dersleri ve edinilen tecrübeyi ortaya koyması bekleniyor. Ancak bu değerlendirmede salgının ilk olarak nerede başladığı gibi hala tartışma konusu olan ayrıntılar ele alınmayacak.

ABD Başkanı Donald Trump virüsün Çin’deki bir laboratuvardan yayılmaya başladığına ilişkin güçlü bulgular gördüğünü savunmuş, Trump yönetimi Pekin’den Wuhan’daki araştırma laboratuvarına giriş izni vermesini talep etmişti.

Başkan Trump, Dünya Sağlık Örgütü’nü Çin’in ilk aşamalarda pandeminin boyutunu gizlemesine yardım etmekle suçlamış, bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri de örgütün başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un istifasını istemişti.

Genel kurul toplantısında “salgının neden kontroldan çıktığı konusunda dürüst olma zamanının geldiğini” söyleyen ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, “Bu örgütün dünyanın ihtiyaç duyduğu verileri toplamaması çok sayıda can kaybına neden oldu’’ ifadelerini kullandı.

Azar, Çin’in ismini vermeden, ‘‘Salgını kontrol altına alma çabasında en azından bir üye ülke şeffaflık yükümlülüğüne uymadı, bunun da dünyaya bedeli ağır oldu” dedi.

‘‘Üye ülkeler iyi niyetle hareket etmediğinde Dünya Sağlık Örgütü’nün bilgi paylaşımı ve şeffaflık gibi en temel görevini yerine getiremediğini gördük. Bu durum bir daha yaşanmamalı” diye konuştu.