Ana Sayfa Vitrin Domuz Kalbi Nakledilen İkinci Hasta Da Hayatını Kaybetti

Domuz Kalbi Nakledilen İkinci Hasta Da Hayatını Kaybetti

Dünyanın ikinci genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakli yapılan hastası 58 yaşındaki Lawrence Faucette, 20 Eylül’deki ameliyattan 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Ameliyatı yapan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden yapılan açıklamada, “Son günlerde kalbi, insan organlarını da içeren geleneksel nakillerde en önemli zorluk olan reddin ilk belirtilerini göstermeye başladı. Sağlık ekibinin tüm çabalarına rağmen Bay Faucette 30 Ekim’de hayata gözlerini yumdu’’ denildi.

Kalp yetmezliği hastası olan Faucette, ameliyattan sonra fizik tedaviye başlayarak, önemli bir ilerleme kaydetmiş ve ameliyatın birinci ayında 20 Ekim’de, görüntüleri dünya ile paylaşılmıştı.

Domuz kalbini hastaya nakleden Dr. Bartley P. Griffith, “Sayın Faucette’in son arzusu, deneyimlerimizden öğrendiklerimizi en iyi şekilde kullanmamız ve böylece insan organı bulunamadığında başkalarına da yeni bir kalp şansı verilmesiydi. Onu çok özleyeceğiz” dedi.

Maryland ekibinin hayvandan insana kalp nakli (kardiyak ksenotransplantasyon) şefi Dr. Muhammad Mohiuddin de hastaya ve ailesine teşekkür ederek, “Sadece kendi biyopsilerini okuyup yorumlamakla kalmayan, aynı zamanda bu alanın ilerlemesine yaptığı önemli katkının da farkında olan bir bilim insanıydı. İlk hasta David Bennett’ta olduğu gibi, gelecekteki nakillerde önlenebilecek faktörleri belirlemek için kapsamlı bir analiz yapmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin açıklamasına göre Lawrence Faucette 14 Eylül Perşembe günü hasta olarak geldiğinde kalp yetmezliğinin son aşamasındaydı. Ameliyattan kısa bir süre önce kalbi durdu ve resüsitasyona ihtiyaç duydu.

Tıbbi koşulları nedeniyle geleneksel bir kalp nakli için uygun olmayan hastaya domuz kalbi nakli için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden acil durum izni alındı.

Ameliyatın ardından nakledilen kalp, iyileşmenin ilk ayında herhangi bir ret belirtisi olmaksızın çok iyi bir performans gösterdi. Faucette fizik tedaviye başladı ve yürüme yeteneğini yeniden kazanmak için çalışıyordu.

Ancak organ reddinin önüne geçilemedi; zira nakledilen organı hastaların vücutları, hayatları boyunca yabancı madde olarak algılıyor. Organ reddini engellemek için, bağışıklık sistemlerini baskılayıcı güçlü ilaçlar kullanmak gerekiyor, ancak bazen bu ilaçlar da yeterli olmuyor.

Eşinden açıklama

Hastanın eşi Ann Faucette de yazılı bir açıklama yaparak, kalp nakli ekibine teşekkür etti.

Eşinin bu yolculuğa açık fikirli bir şekilde, Dr. Griffith ve ekibine tamamen güvenerek başladığını söyleyen Ann Faucette, “Bizimle geçireceği zamanın kısa olduğunu ve bunun başkaları için yapabileceği son şey olduğunu biliyordu. Bu kadar uzun süre hayatta kalacağını ya da nakil programına bu kadar çok veri sağlayacağını asla hayal etmemişti. O her zaman başkalarını, özellikle de beni ve iki oğlunu düşünen bir adamdı. Başkalarının nezaketi ve özverili davranışları gözden kaçmazdı. Larry sürekli olarak hemşirelere, destek personeline ve doktorlara kendisi için yaptıklarını ne kadar takdir ettiğini söylüyordu’’ dedi. Ann Faucette, “Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi çalışanlarına Larry’ye gösterdikleri özen ve aile üyelerine yaşadıkları günler boyunca verdikleri destek için teşekkür ederiz. Bu alanda ilerlemeyi ve başarıyı dört gözle bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

Deneysel nakilde hasta kaybedildi!