Ana Sayfa Vitrin Dang Hummasının Yayılmasını Azaltmak İçin Genetiği Değiştirilmiş Sivrisinekler Kullanılıyor!

Dang Hummasının Yayılmasını Azaltmak İçin Genetiği Değiştirilmiş Sivrisinekler Kullanılıyor!

Scientists release genetically modified mosquitoes to fight dengue in Brazil

Brezilya’daki bilim insanları, ülkede artan dang humması vakalarıyla mücadele etmek için genetiği değiştirilmiş sivrisinekleri çevreye salıyor. 

Bu yılın ilk iki ayında 1 milyondan fazla viral, sivrisinek yoluyla yayılan enfeksiyon vakası bildirildi; bu sayı, 2023’ün aynı döneminde bildirilenlerden %226 daha fazla. Çeşitli şehirler olağanüstü hal durumunda. Örneğin Şubat ayında, Associated Press’e göre Rio de Janeiro, yılın başından bu yana 42.000’den fazla hastalık vakası kaydettikten sonra salgını bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. 

NATURE / Brazil’s record dengue surge: why a vaccine campaign is unlikely to stop it

Aşı sıkıntısı ve süregelen temizlik sorunları, dang virusuna karşı dünyanın halka açık ilk aşı kampanyasının başarısını tehdit ediyor.

Brezilya’da dang humması vakalarındaki büyük artış, sağlık yetkililerini tedirgin ediyor. 2024’ün ilk iki ayında ülkede bir milyondan fazla sivrisinek kaynaklı hastalık vakası kaydedildi. Bu dönem için bir rekordur ve Brezilya’da dang humması vakaları normalde Mart ve Mayıs ayları arasında zirve yapmaktadır.

İklim değişikliği ve hızlı kentsel büyüme gibi faktörler bu yıl en az 214 kişinin ölümüne yol açan artışı körüklüyor. Brezilya, krize yanıt olarak dang hummasına karşı halka açık aşı kampanyası başlatan ilk ülke oldu.

Bilim insanları, kampanyanın dang hummasına karşı mücadeleye önemli bir katkı olduğunu söylüyor. Ancak çabaların şu anki krizi çözmeye yetmeyecek kadar mütevazı olduğu konusunda uyarıyorlar. Brezilya Campo Grande’deki Mato Grosso do Sul Federal Üniversitesi’nden infeksiyon hastalıkları uzmanı Ana Lúcia de Oliveira “Çok az kişiye aşı yapılıyor. Oranlar üzerinde etki yaratmak için toplu aşılama yapmamız gerekecek” diyor. Araştırmacılar temel temizlik sorunları çözülmediği sürece yaygın aşılamanın bile hastalığı alt edemeyeceğini belirtiyor.