Ana Sayfa Sosyal Tıp Çalışma Bulgularına Göre Alkolsüz 7,3 Ay, Beyindeki Ağır İçkiden Kaynaklanan Hasarları Onarabiliyor

Çalışma Bulgularına Göre Alkolsüz 7,3 Ay, Beyindeki Ağır İçkiden Kaynaklanan Hasarları Onarabiliyor

Alkol kullanım bozukluğundan kurtulan insanlar için umut verici bir haber olan yeni araştırmalar, alkol almayı bıraktıktan sonra beynin yapısını ne kadar hızlı onarabildiğini gösteriyor.

Regional cortical thickness recovery with extended abstinence after treatment in those with alcohol use disorder

Alkol kullanım bozukluğu (AUD) olan kişilerin korteks bölgelerinde incelme eğilimi vardır ; Beynin buruşuk dış tabakası, pek çok üst düzey bilişsel işlev için kritik öneme sahiptir. ABD’de yapılan araştırma, içkiyi bırakanların zaman içinde, ilk ayda daha hızlı ve 7,3 ay boyunca devam ederek kortikal kalınlık kazandığını, bu noktada kalınlığın AUD olmayanlarla karşılaştırılabilir olduğunu buldu

Önceki araştırmalar , birisi içkiyi bıraktığında bazı bölgelerin iyileşebileceğini göstermişti ancak iyileşmenin ne kadar hızlı olacağı veya ne kadar hızlı olacağı belirsizdi.

Leptin predicts cortical and subcortical gray matter volume recovery in alcohol dependent patients: A longitudinal structural magnetic resonance imaging study

Stanford Üniversitesi’nden psikiyatrist ve davranış bilimcisi Timothy Durazzo liderliğindeki ekip, “Perhiz sırasında kortikal kalınlık değişikliklerini araştıran az sayıdaki boylamsal çalışma, ayıklığın ilk ayıyla sınırlıdır” diye yazıyor .

“Ancak, uzun süreli cinsel perhiz (örneğin 6 aydan fazla) boyunca bölgesel kortikal kalınlıktaki iyileşmenin boyutu bilinmiyor.”

ABD’de tahminen 16 milyon kişi AUD’den muzdariptir. Bu önemli bir halk sağlığı sorunudur ve bu karmaşık bozukluğun anlaşılması tedavi, önleme ve damgalanmanın azaltılması açısından önemlidir.

Kronik alkol kullanımı sırasında beyin yapısı ve işlevinde meydana gelen değişiklikler, insanların en iyi niyetlerine rağmen içkiyi bırakmasını zorlaştırabilir. Örneğin, planlama ve karar vermeyle ilgili bir alan olan prefrontal korteks daha az aktif hale gelebilir, bu da AKB’li kişilerin sağlıklı kararlar vermesini zorlaştırabilir .

Durazzo ve meslektaşları ayrıca bazı sağlık koşullarının, sigara içme öyküsünün, psikiyatrik durumların ve madde kullanım bozukluklarının AKB’den iyileşen kişilerde uzun vadeli kortikal kalınlık değişikliklerini nasıl etkilediğini de inceledi.

Toplamda, AKB’li 88 kişi çalışmaya katıldı ve yaklaşık 1 hafta, 1 ay ve 7,3 aylık cinsel perhiz sırasında beyin taramaları yapıldı. Bazı katılımcılar 1. ayda katıldı; bu, 23 kişinin 1. haftada tarama yaptırmadığı ve toplam 88 kişiden yalnızca 40’ının tüm dönem boyunca alkolden uzak durmaya devam ettiği anlamına geliyor.

Ayrıca, hiç AUD’si olmayan 45 kişiye baktılar, başlangıçta kortikal kalınlıklarını ölçtüler ve ölçülen alanların aynı kaldığını doğrulamak için yaklaşık 9 ay sonra tekrar ölçtüler.

Katılımcıların beyinlerini gözlemlemek için vücudun iç yapısının net resimlerini elde etmek için özellikle yararlı olan bir tür manyetik rezonans görüntüleme ( MRI ) kullanıldı. Araştırmacılar 34 bölge için kortikal kalınlığı kaydettiler ve beynin sol ve sağ yarıkürelerindeki ölçümün ortalamasını aldılar.

AUD’si olanlarda alkolsüz 7,3 ay sonrasında kalınlıkta iyileşme oldukça yaygındı. 34 bölgenin 25’inde istatistiksel olarak anlamlı olması yeterliydi ve bunlardan 24’ünün kalınlığı istatistiksel olarak kontrollerle eşdeğer kabul edildi.

Durazzo ve ekibinin incelediği 34 kortikal bölgenin tamamında, AUD katılımcılarında, sigarayı bıraktıktan sonraki 1 haftadan 1 aya kadar, 1 aydan 7,3 aya kadar olan süreye kıyasla daha hızlı bir kalınlık değişimi görüldü.

Yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü olan AKB’li kişilerin beyinlerinin bazı kısımlarında kortikal kalınlaşma daha yavaş gerçekleşti. Aynı durum halihazırda sigara içen AUD’li kişiler için de geçerliydi.

tamamı için kaynağa bknz

1 Yıl Boyunca Alkol İçmeyi Bırakırsanız Vücudunuzda Neler Değişir?