Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları, Ölümcül Yılan Zehirine Karşı Koruma Sağlayan Antikor Ürettiler 

Bilim İnsanları, Ölümcül Yılan Zehirine Karşı Koruma Sağlayan Antikor Ürettiler 

Geniş Spektrumlu Panzehir Birçok Öldürücü Yılanın Isırmasını Ortadan Kaldırır

Scripps Research bilim insanları, dünya çapında bulunan ve çoğunlukla ölümcül yılanlardan oluşan büyük bir aile olan elapidlerin zehrinin yol açtığı felç ve ölümleri önleyebilecek sentetik bir antikor üretti. Bu keşif, bizi tüm zehirli yılanlara karşı koruyabilecek tek, evrensel bir panzehir geliştirmeye daha da yaklaştırdı.

Özellikle Avustralya, Asya ve Afrika birçok ölümcül yılana ev sahipliği yapıyor. Zehirli bir yılanın ısırığı sırasında oluşan toksinlerin neden olduğu yılan ısırığı zehirlenmesinin her yıl 138 bin kişinin ölümüne yol açtığı ve 400 bin  veya daha fazla kişiyi kalıcı sakatlıkla bıraktığı tahmin ediliyor.

Mevcut yılan ısırığı panzehirlerinin çoğu, at ve koyun gibi donör hayvanlardan elde edilir. Hayvana az miktarda zehir enjekte edilerek bağışıklık sisteminin reaksiyona girmesine ve antikorların salınmasına neden olur; bunlar toplanıp farmasötik düzeyde antivenom olarak saflaştırılır. Donör hayvanların (ve yılanların) kullanılmasıyla ilgili etik sorunların yanı sıra, çoğu zaman hayat kurtaran bu panzehirler verildiğinde aşırı alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle araştırmacılar bu sınırlamaları ortadan kaldırmak için yola çıktılar.

Synthetic development of a broadly neutralizing antibody against snake venom long-chain α-neurotoxins

Mambalar, kobralar, kahverengi yılanlar ve kraitlerden oluşan çoğunlukla zehirli sürünen yaklaşık 300 kişilik bir grup olan çeşitli elapidlerden zehir proteinlerini karşılaştıran araştırmacılar, tüm elapidlerde mevcut olan bir tür proteinin (üç parmak toksini (3FTx)) olduğunu buldu.

Zehir, farklı türlerde benzer görünen bölümler içeriyordu. 3FTx proteinlerinin ‘süper ailesinin’ çeşitli etkileri vardır; birçoğu nörotoksiktir ve tüm vücutta felce neden olur.

Daha sonra proteini bloke edebilecek bir antikor arama süreci başladı. Araştırmacılar 16 farklı 3FTx’e ait genleri memeli hücrelerine yerleştirdiler ve bunlar daha sonra laboratuvarda toksinler üretti. 50 milyardan fazla sentetik insan antikorundan oluşan bir kütüphaneye atıfta bulunarak, hangilerinin diğer 3FTx proteinleriyle en fazla benzerliğe sahip olan çok bantlı krait, diğer adıyla Çin veya Tayvan kraitindeki proteine bağlandığını test ettiler. Bu, aramalarını yaklaşık 3.800 antikora kadar daralttı ve bunlar, diğer dört 3FTx varyantını tanıyıp tanımadıklarını görmek için test edildi. Bu 30 varyanttan tüm varyantlar arasında en güçlü etkileşime sahip olanı 95Mat5 adı verilen bir antikordu.

Sadece ölümden değil, felçten de korundu

Çok bantlı krait, Hint tüküren kobra, kara mamba ve kral kobradan gelen toksinlerin enjekte edildiği farelere 95Mat5 verildiğinde, her durumda kemirgenler sadece ölümden değil aynı zamanda felçten de korundu.

Antikorun nasıl bu kadar etkili olduğunu araştıran araştırmacılar, bunun 3FTx’in normalde bağlandığı insan proteininin yapısını taklit ettiğini buldu.

95Mat5 sentetik (monoklonal) bir antikor olduğundan, ne donör hayvanların ne de yılanların panzehir üretmesi gerekmez.

Yılan zehiri karmaşık bir kokteyldir; evrensel bir panzehir, elapidlerde bulunan diğer 3FTx protein grupları ve engereklerde yaygın olarak bulunan toksinler dahil olmak üzere birçok ana zehir sınıfına karşı antikorların eklenmesini gerektirir. Araştırmacıların bu konu üzerinde çalıştı.

Araştırmacılar, 95Mat5’in keşfi ve monoklonal bazlı evrensel bir panzehirin geliştirilmesinde önemli bir ilk adım olduğu kaydedildi.

Snaking toward a universal antivenom

Scripps Research scientists discovered antibodies that protect against a host of lethal snake venoms