Ana Sayfa Tıp&Sağlık Beyin Oksijen Olmadan Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilir?

Beyin Oksijen Olmadan Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilir?

İnsan beyni, sürekli oksijenli kan kaynağına bağımlı olan son derece karmaşık ve kırılgan bir organdır. Oksijen olmadan, düşünmemizi ve hissetmemizi sağlayan sinyal gönderen nöronlar da dahil olmak üzere beyin hücreleri ölmeye başlar.

Peki beyin oksijen olmadan tam olarak ne kadar süre dayanabilir?

Phoenix, Arizona’daki Barrow Nöroloji Enstitüsü’nde vasküler nörolog ve yardımcı doçent olan Dr. Danny Gonzalez , WordsSideKick.com’a e-posta yoluyla  bu sorunun cevabının tamamen net olmadığını söyledi.

İnsan beyni vücuttaki diğer organlardan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ortalama bir yetişkinin vücut ağırlığının yalnızca %2’sini oluşturmasına rağmen , Intensive Care Medicine dergisinde yayınlanan 2021 tarihli bir incelemeye göre kalp tarafından pompalanan oksijenli, yakıtla dolu kanın yaklaşık %20’sini kullanıyor .

Beynimiz, elektrik yükü taşıyan ve sinir sisteminde elektriksel uyarıların iletilmesinde anahtar rol oynayan mineraller olan  elektrolitlerin hassas dengesini korumak için bu büyük oksijen kaynağına ihtiyaç duyar.

Bu elektrolitlerdeki dengesizlik, nöronların mesaj gönderme yeteneğini bozar çünkü hücreler, zarlarına girip çıkan sodyum ve potasyuma bağımlıdır. Bu akış, yeterli oksijen olmadığında arızalanan nöron zarındaki “pompalar” tarafından kontrol edilir. Pompaların işlev bozukluğu, hızlı bir sodyum ve su birikmesine yol açarak nöronların şişmesine neden olur; Ancak Neurocritical Care dergisinde 2021 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, bu şişmenin ardındaki kesin mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır .

Neuronal Swelling: A Non-osmotic Consequence of Spreading Depolarization

Beynin geri dönüşü olmayan bir hasara uğraması veya oksijen yoksunluğundan tamamen ölmesi için geçen tam süre, oksijen kaybının kapsamı ve süresi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Çünkü beyne kan akışındaki kesinti, felç veya bazı kafa yaralanmalarında olduğu gibi kısmi olabileceği gibi , kalp fonksiyonunun aniden durduğu kalp durması gibi tam da olabilir.

StatPearls tıbbi kaynağına göre felç, beyin hücrelerinin hemen ölmesine neden olmayacak, ancak oksijen eksikliği ne kadar uzun süre devam ederse, beyne verilen zarar da o kadar ciddi olur . Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne (NINDS) göre, beş dakika gibi kısa bir sürede düşük oksijen komaya, nöbetlere ve nöron ölümüne neden olabilir . Neyse ki insanlar yeterince hızlı tedavi edilirse felçten sonra beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirebilirler .

Gonzalez, beyindeki oksijen eksikliğinin beyin hücrelerinin “birkaç dakika” içinde ölmesine neden olacağını söyledi. 2016 yılında insan ve hayvan çalışmaları üzerinde yapılan bir incelemeye göre, kalp krizinde beyin yüzeyindeki spontan elektriksel aktivite, kan akışının kesilmesinden sonraki 10 ila 30 saniye içinde kayboluyor . Ulusal Tıp Kütüphanesi MedlinePlus’a göre, kişinin kan akışının durması halinde sadece dört dakika içinde kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir .

Gonzalez, “Büyük miktarda hücre ölümüyle sonuçlanan herhangi bir uzun süreli anoksik beyin hasarı [tam bir oksijen eksikliğinin neden olduğu], hastaneye yatış sırasında beyin ölümü tanısı riskini artırır.” dedi. “Nörolojik kriterlere göre ölüm” olarak da bilinen beyin ölümü , beyin fonksiyonunun tamamen ve geri dönüşü olmayan kaybıdır.

Düşük oksijenden kaynaklanan beyin hasarı genellikle birkaç dakika içinde meydana gelse de, hasarın oluşma hızı kişiden kişiye değişebilir. Gonzalez , “Bu kesinlikle kişiye ve kan basıncı , kolesterol ve sigara gibi risk faktörlerinin neler olabileceğine bağlıdır” dedi. Kötü kalp-damar sağlığı , kan damarlarını sertleştiren ve daraltan yağlı plakların birikmesine yol açabilir , bu da beyin de dahil olmak üzere doku ve organlara kan akışını sınırlandırır.

Bununla birlikte, kötü kalp-damar sağlığı bazen beynin oksijenden yoksun kalması durumunda beklenmeyen bir avantaj sunabilir.

Gonzalez, “Uzun süredir risk faktörleri geçmişi olan bir kişi, beyin dokusu oksijen kaybetmeye başladığında onlara yardımcı olacak arterler veya telafi edici akış modelleri geliştirebilir” dedi. “Buna karşılık, daha genç, sağlıklı bir birey, oksijen eksikliğini aynı ölçüde tolere edemeyebilir.”

Ancak bunun her zaman duruma göre gerçekleştiğini vurguladı.