Ana Sayfa Vitrin Ameliyat Sırasında Beyin Tümörlerini Hızla Değerlendiren Yapay Zeka Geliştirildi

Ameliyat Sırasında Beyin Tümörlerini Hızla Değerlendiren Yapay Zeka Geliştirildi

Harvard Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar, beyin cerrahlarının kanserle savaşmasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli yeni bir araç geliştirdi.

Tümörlü dokuyu hızla değerlendiriyor

CHARM adı verilen yapay Zeka, profesyonellerin nasıl ilerleyecekleri konusunda yerinde kararlar vermelerine yardımcı olmak için ameliyat sırasında tümörlü dokuyu hızla değerlendiriyor.

Araştırmacılar, beyin ameliyatı sırasında doktorlara yardımcı olması için bir yapay zeka modelinin yardımına başvurdu.

Tümör ve çevre dokuda moleküler düzeyde mutasyonlar buldu 

Cryosection Histopalogy Assessment and Review Machine veya CHARM olarak adlandırılan araç, beyin kanserinin en yaygın ve en ölümcül formu olan gliomalı 1.524 kişiden alınan 2.334 beyin tümörü örneği üzerinde eğitildi. Testlerde, sistem bir tümörün genetik yapısını çözezerek, yüzde 93’lük bir doğruluk oranıyla hem tümörlerde hem de çevre dokuda moleküler düzeyde mutasyonlar buldu.

Tümörün agresifliği hakkında bilgilendiriyor

Bu da ameliyat sırasında doktorların sistem aracılığıyla doku örnekleri besleyebileceği ve glioma tümörlerinin moleküler yapısı hakkında anında geri bildirim alabileceği anlamına gelir. Böylece doktorlar, tümörün davranışı, belirli tedavilere potansiyel yanıtı ve en önemlisi agresifliği hakkında bilgilendirilir.

Sistem yalnızca doğru olmakla kalmaz, aynı zamanda hızlı ve cerrahlara bu tür bir analizin şu anda aldığı günler veya haftalar yerine dakikalar içinde bilgi sağlar.

CHARM’ın analizi sonrası, tümörlerin bir tedaviye yanıt vereceği ortaya çıkarsa, doktorların ameliyat sırasında beyne ilaç kaplı gofretler yerleştirip yerleştirmeyeceklerine karar vermelerine de yardımcı olabilir.

Diger kanser türleri için de eğitilecek 

Araştırmacılar, CHARM’ın bu çalışma için gliomalar üzerinde eğitilirken, diğer beyin kanseri türlerini de tedavilerine yardımcı olacak şekilde tanımak üzere eğitilebileceğini söylüyorlar.

Klinisyenlerin en etkili olmak için sürekli eğitime katılmaları gerektiği gibi, yeni kanser araştırmaları ortaya çıktıkça aracın sürekli olarak güncellenebileceğini ve güncellenmesi gerektiğini de ekliyorlar.

CHARM şimdi prostat kanseri, cilt kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve daha fazlasını tespit edebilenler de dahil olmak üzere diğer AI destekli kanser tanımlama çabalarına katılıyor.