Ana Sayfa Tıp&Sağlık Alzheimer : Beyin Değişiklikleri, Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer : Beyin Değişiklikleri, Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer hastalığı, yaşlı erişkinlerde hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Hastalık tahmini 5,7 milyon Amerikalıyı etkiliyor ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre 65 yaş ve üstü insanlarda beşinci önde gelen ölüm nedeni .

By Cari Nierenberg/ live science

Alzheimer hastalığı, demansın eş anlamlısı olarak kullanılır; bu, yaşlılarda hararetli bir hafıza kaybı ve bilişsel işlev kaybıdır, Boston’daki Massachusetts Genel Hastanesi’ndeki Massachusetts Hastalık Araştırma Merkezi’nin nöroloğu ve yöneticisi Dr. Brad Hyman. Demans bozuk hafıza düşünme becerileri için kullanılan bir terimdir ve Alzheimer özel bir demans şeklidir. Alzheimers.net’e göre, Alzheimer hastalığı , bütün bunama vakalarının% 50-70’inden sorumludur .

İlk Alzheimer vakası 1906’da bir Alman nörolog olan Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanmıştır. Alzheimer, ölümünden sonra bir kadının beyin dokusunu mikroskop altında incelediğinde, hastalığın temel fiziksel özelliklerinden ikisini tanımladı: Anormal protein kümeleri (şimdi amiloid plaklar olarak bilinir) ve sinir liflerinin (şimdiye kadar nörofibriller veya tau, tangüller olarak adlandırılan) dolanıp dağılmış demetleri buldu ). 6 Alzheimer D’ nin Büyük Gizemleri İsease ]

Hyman Live Science’a göre , son beş yılda yapılan bir araştırma patlaması, Alzheimer sırasında beyinde neyin yanlış gittiğine daha fazla ışık tuttu . Hastalıktan ölen bir kişinin beyin dokusunda dört şey görülür: Dr. Alzheimer’in belirttiği iki özelliğin yanı sıra sinir hücresi kaybı ve iltihabı olduğunu söyledi.

Hyman, sinir hücrelerinin arasındaki boşluklarda biriken protein birikimi olan plakların artan görünümünün, beyindeki hastalığı başlatan şeyin olduğuna inanılıyor. Tau proteinleri olarak adlandırılan proteinlerin bükülmüş düğümleri sinir hücrelerinin içinde birikebilir ve artan sayıda plak ile birlikte sinir hücreleri arasındaki iletişimi engelleyebilir.

Sinir hücreleri arasındaki bağlantıların sürekli kaybı, beynin hafızayı etkileyen kısımlarında artık düzgün işlev göremedikleri noktaya zarar verir ve sinir hücreleri sonunda ölür. Daha fazla sinir hücresi ölürken, beynin akıl yürütme, dil ve düşünme becerilerini kontrol eden bölümleri de etkilenir ve beyin dokusu küçülmeye başlar.

Araştırmacılar ayrıca, inflamasyonun (beyindeki immün hücrelerin aşırı etkisi) Alzheimer’ın ilerlemesinde önemli bir rol oynadığından ve hastalığın yan etkisinden daha fazlası olduğundan şüphelendiğini söyledi .

Hyman, Alzheimer ile ilgili beyin değişikliklerinin, bir kişinin semptomlar yaşamaya başlamasından on yıl veya daha uzun bir süre başlayabileceğini söyledi.

Alzheimer’ın en sık görülen erken belirtisi, Alzheimer Derneğine göre, son konuşmalar, olaylar veya insanların isimleri gibi yeni öğrenilen bilgileri hatırlamakta güçlük çekmek . Ancak başlangıçta herkesin hafıza problemleri yoktur ve bazı insanlar önce davranışlarında, dil zorluklarında veya görme problemlerinde değişiklikler geliştirebilir.

Mayo Clinic’e göre, hafif ila orta şiddette Alzheimer formundaki kişilerde belirtiler arasında şunlar olabilir:

  • İfadeleri ve soruları tekrar tekrar tekrarlamak.
  • Konuşmaları, randevuları veya olayları unutmak ve daha sonra hatırlamamak.
  • Düzenli olarak mal mülkünü yanlış yerleştirme ve bunları sık sık mantıksız yerlere koyma.
  • Tanıdık yerlerde kaybolmak.
  • Sevdiklerinizin ve gündelik nesnelerin adlarını unutmak.
  • Nesneleri tanımlamak, düşünceleri ifade etmek veya konuşmaya katılmak için doğru kelimeleri bulma konusunda sorun.
  • Konsantre olmak ve düşünmekte zorluk çeken ve mali kaynakları yöneten.
  • En sevdiğiniz oyunu pişirmek ve oynamak gibi bir kez rutin etkinlikler yapmak için mücadele etmek ve sonunda giyinmek veya banyo yapmak gibi temel görevleri nasıl yapacağınızı unutmak.

Alzheimer ayrıca aşağıdaki ruh hali ve davranış belirtilerine neden olur:

  • ilgisizlik
  • Depresyon
  • Uykusuzluk
  • Başkalarına güvensizlik
  • Halüsinasyonlar ve sanrılar
  • Öfke, ajitasyon ve saldırganlık
  • İnhibisyon kaybı
  • Ruh hali
  • Sosyal geri çekilme
  • Dolaşıp ve pacing

İleri evre Alzheimer’lı insanlar ciddi beyin fonksiyonu kaybı yaşar ve bakımı için tamamen başkalarına bağımlı hale gelirler. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, bu aşamadaki semptomlar şunları içerebilir:

  • Kilo kaybı
  • Cilt enfeksiyonları
  • Yutma zorluğu
  • Nöbetler
  • İnleme, inleme veya homurdanma
  • Artan uyku
  • Mesane ve bağırsak kontrolü eksikliği

Alzheimer hastalığının nedeni belirsiz ama araştırmacılar hastalığın genetik, yaşam tarzı ve zamanla beyni etkileyen çevresel faktörlerin kombinasyonu tarafından tetiklenmesi şüpheli.

Yaşlanmak Alzheimer’ı geliştirmek için en büyük risk faktörüdür. Erken başlayan Alzheimer, 60 yaşın altındaki insanları etkiler ve bazı formlar kalıtsal olabilir. Ama erken – başlangıçlı hastalık Ulusal Yaşlanma Enstitüsü göre, rahatsızlığı olan tüm insanların% 10’dan daha az temsil eder. Geç başlangıçlı Alzheimer, hastalığın en yaygın şeklidir ve ilk belirtileri 65 yaşından sonra ortaya çıkabilir.

Mayo Kliniği’ne göre, yaşın yanı sıra, Alzheimer hastalığı için diğer risk faktörleri şunlardır:

  • Aile Tarihi . Ebeveynleri veya kardeşleri Alzheimer’a sahip kişilerde hastalık riski biraz daha yüksektir.
  • Kalıtım . Apolipoprotein-E genini miras almak gibi genetik mutasyonlar, Alzheimer’ın gelişimine katkıda bulunabilir. (Ancak genetik mutasyonlar Mayo Clinic’e göre Alzheimer’lı kişilerin% 1’inden azını oluşturmaktadır.)
  • Down Sendromu . Down Sendromlu kişiler Alzheimer için daha fazla risk altındadır çünkü beyinde daha fazla amiloid plak gelişmesine yol açabilecek üç kromozom 21 kopyası vardır.
  • Hafif bilişsel bozulma (MCI) . MCI’li kişilerin yaşlarına göre normalden daha fazla hafıza problemi vardır ancak semptomlar yaşamlarını etkilemez. MCI, Alzheimer’ı geliştirme riskini artırabilir.
  • Ağır kafa travmaları . Kafa yaralanmaları, Alzheimer riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.
  • Düşük eğitim seviyesi . Lise eğitiminden az olan kişiler Alzheimer için daha yüksek risk altında olabilir.

Hyman , Alzheimer’ı teşhis edecek tek bir test bulunmamasına rağmen, doktorlar inme, tümörler, tiroid hastalıkları veya vitamin eksikliklerini inceleyerek, bu faktörlerin hafıza ve bilişi de etkilediğini söyledi.

Doktorlar ayrıca hastanın dengesini, kas gücünü ve koordinasyonunu değerlendirmek ve hafıza, dil ve temel matematik becerilerinin nöropsikolojik testlerini yapmak için fizik muayene yapacaklar. Hastanın tıbbi geçmişini gözden geçirmenin yanı sıra, doktor ailenin veya arkadaşlarının hastanın davranışları ve kişilik değişiklikleri hakkında da araştırma yapabilir.

Hyman, son birkaç yılda, özellikle araştırmada, hastalığı teşhis etmek veya izlemek için plakların veya dolaşmaların olup olmadığını tespit edebilen, pozitron emisyon tomografisi (PET) beyninin taramalarını kullandı. Bir başka heyecan verici buluş, beyindeki anormal protein konsantrasyonlarını ölçmek için bir spinal mustan beyin omurilik sıvısının kullanılmasıdır, ki bu Alzheimer varlığını gösterir.

Hyman, Alzheimer için bir tedavi olmadığını, ancak bazı hastalık semptomlarını tedavi eden ilaçlar olduğunu söyledi.

Kolinesteraz inhibitörleri, ajitasyon veya depresyon gibi semptomlara yardımcı olabilecek ilaçlardır. Bu ilaçlar arasında donepezil , galantamin  ve rivastigmin  bulunur.

Memantin etken maddeli  başka bir ilaç, orta ila şiddetli Alzheimer hastalarında semptomların ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılabilir. Bazı hastalara davranış semptomlarını kontrol etmek için antidepresanlar verilebilir .

Uzmanlar, ilaca ek olarak, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak aktif kalmak gibi yaşam tarzı faktörlerinin de beyne yardımcı olabileceği konusunda hemfikirdir. Meyve, sebze ve kepekli tahıllar bakımından zengin, orta derecede balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri içeren bir diyet de faydalı olabilir.

tamamı için kaynağa bakınız

 

Sakin bir hayat, Alzheimer riskini artırıyor