Ana Sayfa Sosyal Tıp Alkol Almayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Olur?

Alkol Almayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Olur?

Daha fazla insan “ayık, meraklı” veya kesinlikle alkolsüz bir yaşam tarzını tercih ettikçe, kokteyller ve alkolsüz içecekler menülerde yaygınlaşıyor. Birçoğumuz alkol almayı bırakmaya yönelik yeşilay mücadelelerine aşinadır, ancak son zamanlarda, özellikle gençler arasında, akşamdan kalmalığı bırakma durumu görülmüyor. Geçtiğimiz yirmi yılda, alkolden uzak durduğunu bildiren Amerikalı lisans öğrencilerinin sayısı %8 arttı ve 2019’da Birleşik Krallık’ta 16 ila 24 yaş arası yetişkinlerin çoğunlukla alkol kullanmadığı görüldü ve %26’sı asla içki içmediğini belirtti.

İnsanlar birçok nedenden dolayı alkolü bırakıyor: Bazıları kalori, diğerleri, karaciğer hasarı riski, artan kan basıncı ve potansiyel kanser. Peki ortalama bir içici bunu bıraktığında vücuda ne olur?

Çok sayıda değişkenin olduğu göz önüne alındığında, “ortalama” bir içiciyi tanımlamak zordur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), “ölçülü içki içmeyi”, alkol aldığınız günlerde, kadınsanız günde bir içkiden, erkekseniz günde iki kadehten fazla içmemek olarak tanımlıyor. . Ancak 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre yetişkin içicilerin üçte ikisi ayda en az bir kez bu seviyeleri aştıklarını söylüyor.

Aşırı Alkol Almak Ne Demek?

CDC, “aşırı içki içmeyi” kadınlar için 2 ila 3 saatlik bir oturuşta en az dört, erkekler için ise aynı anda en az beş içki tüketmek olarak tanımlıyor; “Fazla içki içmek”, kadınlar ve erkekler için sırasıyla haftada en az sekiz veya 15 içki içmektir. Standart bir içecek kabaca hacimce %5 alkolde (ABV) 12 ons (0,35 litre) biraya veya %12 ABV’de 5 ons (0,14 L) şaraba karşılık gelir.

Ortalama içiciyi temsil etmenin bir yolu, alkol bağımlılığı geçmişi olmayan kişilere odaklanmak olabilir. British Medical Journal‘da 2018’de yayınlanan bir çalışmanın yaptığı da tam olarak budur. Bilim insanları ortalama 45 yaşında olan 94 gönüllüyü işe aldı ve onlardan bir ay boyunca içkiyi bırakmalarını istedi. Yarışmadan önce katılımcılar, haftada yaklaşık 258 gram alkol içen, kabaca yaklaşık 18 standart içeceğe eşdeğer olan “orta ila ağır içiciler” olarak tanımlanıyordu. Hiçbir katılımcının bilinen karaciğer hastalığı veya alkol bağımlılığı öyküsü yoktu.

Alkol Almayı Bırakanlarda Olumlu Değişimler Gözleniyor

Bir ay sonra, içki içmekten kaçınanlar, içmeye devam eden benzer bir grup insanda görülmeyen bir dizi olumlu sağlık faydaları görüldü. Ortalama olarak, uzak duranların kan basıncı yüzde 6 düştü, yaklaşık 1,5 kilogram kaybettiler ve kişinin diyabet geliştirme riskini yansıtan insülin direnci de yüzde 25 düştü.

Çalışma yazarı ve University College London’da hepatoloji profesörü Dr. Kevin Moore, WordsSideKick.com’a “Bunu raporda belirtmedik ama kendilerini daha iyi hissettiler, konsantrasyonları arttı ve daha iyi uyuyabildiler” dedi. Ekip bu sonuçları diyet, egzersiz ve sigara kullanımındaki değişikliklere göre ayarlama yaptıktan sonra gördü. Böylece değişiklikler insanların alkol kullanımıyla ilişkilendirilebilir.

Ayrıca kandaki kanser büyümesini destekleyen proteinlerin, yani epidermal büyüme faktörü (EGF) ve vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) düzeylerinin sırasıyla yaklaşık %73 ve %41 oranında azaldığını da fark ettiler. Moore, bu bulguların, alkolün ilk etapta kanserin gelişmesine neden olmak yerine, vücuda yerleştiğinde kanserin büyümesini teşvik ettiğini öne sürdüğünü öne sürdü. Ancak yazarlar raporlarında, bu spekülasyonu doğrulamak için ekibin orta düzeyde içki içenlerle ilgili uzun vadeli bir çalışma yapması gerektiğini belirtti.

Alkolden uzak durmanın bu olumlu etkilerinin bir aydan sonra da devam edip etmediği hala bilinmiyor ancak Moore bunun mümkün olabileceğini öne sürdü. “Alkolün vücut üzerinde fizyolojik bir etkisi olduğu oldukça açık, dolayısıyla tüm bu etkilerin bir anda ortadan kalkması beni şaşırtır” dedi.

Peki bu, insanların içkiyi tamamen bırakması gerektiği anlamına mı geliyor?

Alkol Almayı Bırakırsanız Neler Yaşarsınız?

Kanseriniz varsa ve büyümesinden endişeleniyorsanız o zaman durmalısınız” diye açıkladı. Bu, kanser hastalarına verilen yaygın bir kılavuzdur. Daha geniş bir nüfus için, içkiyi bıraktığınızda sadece kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayıp aynı zamanda daha iyi uyuduğunuzu ve fiziksel sağlığınızın da iyileştiğini vurguladı. Bazıları için sigarayı bırakmanın bir dezavantajının, içki içmenin ve dışlanmış hissetmek istememenin sosyal tarafı olabileceğini söyledi.

Önemli bir uyarı, Moore’un çalışmasının yalnızca alkol bağımlılığı geçmişi olmayan içicilere bakmış olmasıdır. Ancak diğer araştırmalar, uzun süreli alkol kullanımından zarar gören beyin bölgelerinin, insanlar içkiyi bıraktıktan sonra kendilerini onarmaya başlayabileceğini öne sürüyor.

2023 yılında Alcohol dergisinde yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin beyinlerinin, alkol kullanımı sonucunda incelebilen dış katmanının, yaklaşık yedi ay alkolden uzak durmanın ardından yeniden kalınlaştığını keşfetti. Vice’ın bildirdiğine göre, çalışmadan çekilmeden önce katılımcılar 12 ay boyunca günde yaklaşık 13 içki içiyordu.

İçkiden Uzak Durmak

Ancak uzak durmanın faydalı etkileri daha da erken ortaya çıktı. Çalışmanın baş yazarı ve psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü Timothy Durazzo, “Ekibimiz ve diğer araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olanlarda, beynin çeşitli bölgelerindeki beyin hacminde, iki ila dört haftalık alkolden uzak durmanın ardından hızlı bir iyileşme gözlemlediler” Stanford Üniversitesi’nde Vice’a söyledi.

Bununla birlikte, alkolizm tehlikesi altında olan kişiler, alkol yoksunluğu belirtileri yaşayabilecekleri için aniden bırakmadan veya alımlarını önemli ölçüde azaltmadan önce ekstra dikkatli olmalıdırlar. Burası merkezi sinir sisteminin alkolün depresif etkilerine o kadar bağımlı hale geldiği yerdir ki, hasta içkiyi bıraktığında beyni “hiperaktif” durumda kalır. Bu, anksiyete, uykusuzluk ve sinirlilik gibi semptomlara ve daha ciddi vakalarda halüsinasyonlara, nöbetlere ve potansiyel olarak ölüme yol açabilir.

New Mexico Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Katie Witkiewitz, WordsSideKick.com’a bir e-postada şunları söyledi: “Bir kişi sabah içki içtikten sonra titreme ve rahatsızlık hissederse veya gün boyunca alkol alırsa, bu tehlikeli olabilir.” Bu durumlarda, belirli yoksunluk ilaçlarının alınması konusunda bir sağlık uzmanıyla konuşmanın faydalı olabileceğini söyledi. Bireysel olarak veya bir grubun parçası olarak konuşma terapisi de bırakma süreci boyunca destek sunabilir.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

www.sinirbilim.org/alkol-almayi-biraktiginizda