Ana Sayfa İlaç Akdeniz Üniversitesi’nden “Sitokin Fırtınası” için İlaç İnovasyonu ve TEPDAD Akreditasyonu

Akdeniz Üniversitesi’nden “Sitokin Fırtınası” için İlaç İnovasyonu ve TEPDAD Akreditasyonu

“Çok stratejik bir olay” / Cumhuriyet

Hastalıkların yoğun bakım sürecinde bağışıklık sistemini düşüren, yüksek ateşle ortaya çıkan ‘sitokin fırtınası’na karşı yerli ve milli imkanlarla Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) ilaç geliştirildi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, dünya ilaç piyasasında 4 benzeri olan ilacın kısa sürede piyasaya sunulacağını belirterek, “Çok stratejik bir olay. Hayvan deneyleri aşamasına geldik ve bu aşamaların tamamlanmasının ardından ilacın firmalarımızdan ilgi göreceğinden eminim” dedi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda Teknolojisi bölümünden Prof. Dr. Mehmet İnan ve Bilimsel Araştırmalar Projesi komisyonu üyesi akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Türkiye’nin bu ilaçta dışa bağımlılığının sona ermesi için büyük aşamalar katedildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Üniversitemiz tarihinin belki de en yüksek destek bedeli olan yaklaşık 10 milyon liralık bütçe bu proje için ayrıldı. Bu projenin, gelecekte kanser aşısı başta olmak üzere çok önemli çalışmalara önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Benzer ilacın patenti 1 milyar dolara satıldı

İlacın henüz geliştirme aşamasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, “İlacımız özellikle organ naklinde vücudun organ reddetme riskini azaltmak amacıyla kullanılan bir ilaç grubunda yer alıyor. Bu ilaçlar, dünya genelinde toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık pazara sahip. Her yıl ülkemizden de bu ilaçlar için milyonlarca dolar yurtdışına çıkıyor. Aynı orijine sahip benzer bir ilacın ABD’de patent hakkının 1 milyar dolara satılmış olması bile, bu ilacın değerini gösteriyor” dedi.

Çalışmanın çok stratejik olduğunu belirten Rektör Özkan, “Çok stratejik bir olay. Hayvan deneyleri aşamasına geldik ve bu aşamaların tamamlanmasının ardından ilaç firmalarımızdan ilgi göreceğinden eminim. Savaşlarda kapılar kapanıyor ve bazı maddeleri alamıyorsunuz. Ne kadar güçlü olursanız o dönemlerde o kadar rahat edilebilir” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 50. Yılında Kalitesini Tescilledi!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, kuruluşunun 50. yılında kalitesini bir kez daha tescilledi. Bu özel yıl dönümü etkinliği kapsamında, fakültenin üçüncü kez hak kazandığı TEPDAD Akreditasyon Belgesi’nin takdimi gerçekleştirildi.

50. Yıl Dönümü Etkinliği ve TEPDAD Akreditasyon Belgesi’nin Takdim Töreni
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Mor Salon’da gerçekleştirilen törene, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TEPDAD Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Başhekim Prof. Dr. Yıldıray Çete, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Cumhuriyet’imizin Bir Asırlık Tarihinin Yarısına Tanıklık Etti”

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitenin ilk tohumunun Tıp Fakültesinin temelleriyle atıldığını belirtti. Özkan, “Üniversitenin ilk fakültesi ve kuruluş nüvesi olan Tıp Fakültemizin 50. yılını kutlamak için bir aradayız. Ne mutlu ki bize, Cumhuriyet’imizin bir asırlık tarihinin yarısına tanıklık etmiş bir fakültemiz var” dedi.

TEBDAD / AKREDİTE EĞİTİM PROGRAMLARININ GÜNCEL LİSTESİ