Ana Sayfa Manşet Aile Şirketleri ve Aile Anayasası Bireysel Stratejik Eğitim Çalışmaları

Aile Şirketleri ve Aile Anayasası Bireysel Stratejik Eğitim Çalışmaları

Ali Rıza Değer

Merhaba Sevgili Dostlarım.

Özellikle iş dünyamızda, ki buna – hem sağlık hem de sosyal dünyalarımız da dahil, maddi ve manevi – ciddi anlamda oldukça zor dönemlerden geçmekte olduğumuzu, hepimiz biliyoruz!..

Neyse ki, ekonomik anlamda; pandeminin tam da birinci yılı dolarken, sağlık tablolarına göre şehir şehir, yaşam şartlarında yapılan bazı olumlu düzenlemeler, özellikle yemek ve toplantı sektöründe biraz olsun yüzlerimizi güldürdü. İnşallah olunan birinci ve ikinci aşılarla birlikte, tedbirlere uymaya devam edersek, gelişmelerin daha da iyi olacağını ummaktayız.

Yaklaşık 10 yıldır düzenli olarak yazdığım makalelerimi takip eden siz çok değerli dostlarımın hatırlayacağı üzere, konuları; genellikle iş dünyamıza özgü kurumsal anlamda gündemde olan sıkıntılara, çözüm önerileri sunmak şeklinde seçmekteyim. Bu sefer de öyle oldu…

Geçtiğimiz ay sonuna doğru, özellikle sanayii alanında, son dönemlerde büyük atılımlar yapan çok güzel bir Anadolu şehrimizde, üretim sektöründeki faaliyet gösteren 3 Aile Şirketlerimizle “Aile Anayasaları” üzerine görüşmeler ve eğitimler yapmaya gitmiştik.

3-4 günlük program dâhilinde, bir yandan planladığımız görüşme ve eğitimler devam ederken + diğer yandan içinde bulunduğumuz Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılarla ilgili, bu Aile Şirketlerimizi, yerinde izleme fırsatı buldum.

Bildiğiniz gibi, önce bir veya aynı aileden birkaç girişimci ile kurulan ve daha sonraki olumlu gelişmeler sonrası, diğer bazı kardeş + evlat veya akraba şeklindeki Aile Üyelerinin (Kan Bağı  + Evlilik Yoluyla) kadrolara dâhil olması ile oluşan Aile Şirketleri; konunun uzmanlarından Sn. Can Çirişoğlu’nun da belirttiği gibi, genel yapıları itibarıyla “Yenilikçi + Kendini Yerel Pazarlarla Sınırlamayan + Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerine Önem Veren + Ekip/Takım Çalışmalarını Destekleyen + Sağlıklı Büyümeyi Amaçlayan + Kaynaklarını Etkin Kullanan + Müşteri Odaklı + Kurumsal ve Sürdürülebilir Bir Yapıda” olmak gayesiyle, hareket etmek durumundalar!

Şirketlerini birkaç kuşak öteye taşımak isteyen Aile Şirketleri için, normal şartlardaki bu hareket tarzı, aslında tüm şirketler içinde geçerli. Ancak son 1 yıldır içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla, tüm şirketler daha hızlı hareket etmek ve iş akış planları ile ilgili gerekli dönüşümleri, biran önce hayata geçirmek zorundalar!.. (Sn. Turgut Ziyal’e teşekkürler!)

Bu konularda, HBR de Sn. Nazlı Kılan Ermut’un “Pandemi Sonrası İş Yaşamının Dönüşümü” başlıklı yazısının giriş bölümünde belirttiği “Daha önce pek de rastlamadığımız bir dönemin içinden geçerken akıllardaki soru, bu dönem tamamlandığında iş dünyası nasıl şekillenecek? Kimileri – Salgın biter bitmez eski çalışma düzenlerinin yeniden kurulacağını düşünürken, Kimileri de – Yeni bir dönüşümün başlayacağını savunuyor! Böylesine kaotik bir zamanın ardından şirketlerin gelecek yaşam biçimleri üzerinde kafa yormaları ve eskiden yeniye doğru nelerin değişeceği, nelerin dönüşeceği konusunda karar vermeleri ve de bu konuda neler yapılabileceği üzerinde öngörüler geliştirmeleri, bu konularda kimlerden destek alacaklarına karar vermeleri önemli görünüyor.” şeklindeki açıklamalar; özellikle Aile Şirketlerimiz için de, aile içinden veya dışından tüm yönetim kadrolarının katılımıyla alınacak değişim ve dönüşüm kararlarının, ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bu nedenle böyle sıkıntılı dönemlerde, varsa (Ki birkaç tanesi hariç, bizim Aile Şirketlerimizde olmaması, zaten mümkün değil!.. J) kişisel çatışmaları bir tarafa bırakıp, öncelikle şirketimizi ve çalışanlarımızı düşünerek hareket etmek gerek, değil mi?

Acil çözüm bekleyen sorunlarınızı biran önce çözüme kavuşturmanız dileğiyle; kurumsallaşma konusunda, özellikle stratejik planlamalar kapsamında yürütülen ve Ailenin Kurumsallaşması anlamına gelen Aile Anayasası hazırlıklarının ilk aşaması ile devam edecek olursak, karşımızda yer alan “Aile Anayasası Bireysel Stratejik Eğitim Çalışmaları” nın, ana ve ara başlıkları içinde ;

*) Aile Anayasası ve Ailenin Kurumsallaşması?

*) Aile Şirketlerinin Genel ve Karakteristik Nitelikleri?

*) Aileyi + Şirketi ve Kendini Tanımak?

*) Aile Şirketinin Tarihçesi?

*) Misyon + Vizyon?

*) Aile Şirketinin Kurumsallaşması?

*) Swot + Tows + Pest Analizleri?

*) Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın Temel İlkeleri?

*) Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın, Aileye ve Şirkete Yararları?

*) Aile Şirketlerinde Kurumsal Değişim ve Gelişim?

*) Her Şirket Kurumsallaşmak Zorunda mı?

*) Kurumsal Yönetim İlkeleri?

*) Şeffaflık ve Denetime Açık Olmak?

*) Kurum Kültürü + Kurumsal Aidiyet Değerler ve İlkeler?

*) Aile Şirketinin Sektördeki Konumu ve Kurumsallaşma Arasındaki İlişki?

*) Aile İçi İlişkiler ve Sorunların Çözümü?

*) Kişisel Çıkarları Bertaraf Etmek?

*) Zaman ve Çatışma Yönetimi?

*) Kurumsallaşma Çalışmaları İçin Yeni Yatırımlar?

*) Finansal Yönetimler?

*) Üst Yönetimlerin Kurumsallaşma Sürecindeki Hareket Stratejileri?

*) Stratejik Planlama ve Yönetim?

*) Çalışanların Memnuniyeti?

*) Tam Olarak Kurumsallaşmak İçin Gereken Süreler?

*) Kurumsallaşma Çalışmalarının Ve Aile Anayasasının Başlangıç Zamanlaması?

*) Aile Meclisi ve Aile Konseyi?

*) Yönetim Kurulu ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri?

*) Aile Şirketlerinin Kurumsallaşmasında, Aile Anayasasının Önemi?

*) Aile Konseyi Üyelerince Doldurulacak Aile Anayasası Anketi?

*) Aile Anayasasının Ana ve Alt Başlıkları?

*) Aile Anayasasının Yazılması ve Güncellenmesi?

*) Aile Anayasasının Hukuki Bağlayıcılığı?

*) Genel Kurul Kararı ve İç Yönerge?

Gibi konuların, yer aldığını görmekteyiz!

Bu eğitimler sonrasında da daha katılımcı bir bilinçle, raflarda duran değil, yaşayan ve güncellenerek değerini koruyan “Aile Anayasaları” hazırlamak, çok daha güzel oluyor!..

Aile Şirketleri ve Aile Anayasası – Bireysel Stratejik Eğitim Çalışmaları’ndaki katkıları için;
Taider Aile İşletmeleri Derneği ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği + Denizli İhracatçılar Birliği + Mustafa Doğrusoy + Bülent Orta + Berk Kuter + Sinan Aydoğmuş + Prof. Dr. Emre Burçkin + Prof. Dr. Hayri Ülgen + Doç. Kadri Mirze + Gürel Korur + İbrahim Tekcan + Metin Baysan + İTO Ardaş Reklamcılık 149587/97146 Gibi dostlara da en içten teşekkürlerimle!

Çalışma hayatımızda ve sosyal yaşantımızda, sağlıklı günlere biran önce kavuşmak dileğiyle, daha mutlu bir gelecek için…

Sevgi ve saygılarımla

Ali Rıza DEĞER

iletişim
[email protected]