Ana Sayfa İlaç AbbVie & REGENXBIO

AbbVie & REGENXBIO

AbbVie ve REGENXBIO, Göz Sağlığı Alanında Stratejik Bir Ortaklık Yaptığını Duyurdu

  • AbbVie ve REGENXBIO, göz sağlığı ve gen tedavisi alanlarındaki uzmanlıklarını birleştirerek stratejik bir ortaklığa imza atıyor.
  • 370 milyon dolar bir ön ödeme ile gerçekleşen bu ortaklıkla yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik retinopati ve diğer kronik retina hastalıkları için araştırılan bir gen tedavisinin geliştirilerek pazara sunulması hedefleniyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında AbbVie ve REGENXBIO yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik retinopati ve diğer kronik retina hastalıklarının tedavisine yönelik tek seferlik bir gen tedavisini geliştirmek ve pazara sunmak üzere stratejik bir ortaklık kuracaklarını duyurdu.

AbbVie’nin Kıdemli Başkan Yardımcısı, Ar-Ge ve Bilim Direktörü Tom Hudson, “Tedavisi oldukça zor olan retina hastalıklarıyla yaşamaya çalışan hastalara yönelik çözümler bulmaya ve hastalarımızı görme bozukluğu ve görme kaybının yıkıcı etkilerinden korumaya kararlıyız. REGENXBIO ile yapacağımız iş birliği ile retina hastalıklarına bağlı görme kaybı yaşayan milyonlarca hastanın hayatına anlamlı bir katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

REGENXBIO’nun Başkanı ve CEO’su Kenneth T. Mills ise, ” AbbVie, REGENXBIO için güçlü ve kendisini tamamlayan bir ortak oldu. Yeni tedavinin geliştirilmesine devam etmek için; gen terapileri konusundaki uzmanlığımız ve üretim bilgimizle, AbbVie’nin göz sağlığı alanındaki küresel gelişimsel ve ticari altyapısından yararlanmayı umuyoruz.” dedi.

AbbVie bu ortaklık çerçevesinde REGENXBIO’ya 370 milyon dolarlık bir ön ödeme yapacak. Anlaşma şartlarına göre REGENXBIO gelecekte geliştirme, ruhsatlandırma ve ticari alanlardaki önemli aşamaları tamamladıkça telif ücretleri ile birlikte 1,38 milyar dolara varan ek kazanç elde edebilecek. Bu işlemin, ilgili yasal onayların alınması da dahil olmak üzere satın alma/birleşme koşullarının yerine getirilmesine bağlı olarak 2021’in sonuna kadar tamamlanması bekleniyor

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hakkında
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, retinada yeni, sızdıran kan damarı oluşumuna bağlı görme kaybı ile karakterizedir1. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya’da ciddi bir görme kaybı nedenidir ve sadece bu coğrafyalarda 2 milyona varan insan yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile yaşamaktadır2.

Diyabetik Retinopati Hakkında
Diyabetik retinopati (DR), dünya genelinde 24-75 yaş arasındaki erişkinlerde görme kaybının önde gelen nedenidir3. DR, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık sekiz milyon insanı etkilemektedir.4 DR ilerledikçe, hastaların büyük bir kısmında diyabetik maküler ödem (DME) ve körlüğe yol açabilen neovaskülarizasyonun da aralarında bulunduğu görmeyi tehdit eden komplikasyonlar gelişmektedir5.

Referanslar

1.Carmeliet P. Angiogenesis in life, disease and medicine. Nature. 2005;438:932-6.

2.Decision Resources Group, 2019

3.Cheung N, Mitchell P, Wong TY. Diabetic retinopathy. Lancet. 2010;376(9735):124–36.

4.Wittenborn, J.S. and D.B. Rein. Cost of Vision Problems: The future of vision, forecasting the prevalence and costs of vision problems. 2014. NORC at the University of Chicago: Chicago

5.Berrocal MD, Alexandra Acabá. Current Management of Diabetic Retinopathy, 2018